«Πυκνώνει» ολοένα περισσότερο η παρουσία εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στα υπόλοιπα μη διασυνδεμένα νησιά, εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους τους να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό και να μειώσουν το κόστος του ρεύματος που καταναλώνουν.
Η συγκεκριμένη αγορά είναι η τελευταία που απελευθερώθηκε, μόλις τον φετινό Ιανουάριο, επιτρέποντας έτσι στους εναλλακτικούς παρόχους να επεκταθούν σε οποιαδήποτε νησιωτική περιοχή δεν διασυνδέεται στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, πέραν από τη Ρόδο και την Κρήτη όπου είχε ήδη καταργηθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Όσα νησιά δεν συνδέονται στο ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα συστήματα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 32 τέτοιες υποδομές, μερικές από τις οποίες τροφοδοτούν περισσότερα από ένα νησιά με τοπικές διασυνδέσεις.
Επομένως, για να μπορέσει μία εταιρεία να συνάψει συμβόλαια προμήθειας με νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενός νησιού, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για το αντίστοιχο σύστημα στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι ο Διαχειριστής των αυτόνομων δικτύων της νησιωτικής Ελλάδας.
Τα δύο μεγαλύτερα συστήματα (με αιχμή ζήτησης άνω των 100 MW) βρίσκονται στην Κρήτη και τη Ρόδο, γεγονός που εξηγεί γιατί ξεκίνησε από αυτά η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού το καλοκαίρι του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, αντίστοιχα.
Που δραστηριοποιείται ποιος
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 30 αυτόνομα συστήματα, τα ΕΛΤΑ έχουν λάβει ήδη άδεια δραστηριοποίησης στα 22 από αυτά.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στόχος είναι να επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.
Αρκετά διευρυμένη είναι η παρουσία και της Elpedison, η οποία έχει λάβει άδεια για 14 συστήματα.
Έτσι, αυτή τη στιγμή προσφέρει υπηρεσίες στις Κυκλάδες (όπως στη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, την Ίο και τη Φολέγανδρο), στα Δωδεκάνησα (π.χ. την Καλύμνο, την Τήλο και τη Χάλκη), αλλά και σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου όπως η Λήμνος.
Παρούσα σε πέντε αυτόνομα συστήματα είναι η Green, προσφέροντας συμβόλαια σε νησιά όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Μύκονος και η Χίος.
Σε ένα σύστημα δραστηριοποιείται επίσης η Ήρων Θερμοηλεκτρική.
Την ίδια στιγμή, η Protergia έχει υποβάλει αιτήσεις για τη Σύρο, την Πάρο και τη Μύκονο, για τις οποίες επίκειται η έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Αίτηση για ένα σύστημα έχει καταθέσει και η NRG.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, σε μερικούς μήνες τα νησιά που απεξαρτήθηκαν από το πετρέλαιο, θα περάσουν στη δικαιοδοσία του ΛΑΓΗΕ και στο καθεστώς που ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο.
Επομένως, με την άδεια προμήθειας που έχουν για το διασυνδεδεμένο σύστημα όλοι οι πάροχοι ρεύματος, θα μπορούν να προσφέρουν συμβόλαια και στην Πάρο, τη Μύκονο την Αντίπαρο, τη Νάξο, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Ίο, τη Σύκινο και τη Φολέγανδρο.
Πηγή: worldenergynews.gr :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου