Με επιτυχία και την εξαγωγή ιδιαίτερα χρήσιμων συμπερασμάτων, έκλεισε τις εργασίες του το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου στο νησί της Ιθάκης.
Ανταλλαγή ιδεών, συζήτηση των σημαντικότερων και κρισιμότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, αλλά και δημιουργία προτάσεων, προς τα στελέχη της πολιτείας, τα οποία έδωσαν το “παρών” και τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο, είχε σε αφθονία το τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, με τίτλο «Μικρά Νησιά: Νόστιμον Ήμαρ», που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών και το Δήμο Ιθάκης.
Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν ποικίλη και επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα μικρά νησιά, όπως μεταφορές – ακτοπλοΐα – προσπελασιμότητα, περιβάλλον - κυκλική οικονομία, αυτοδιοίκηση, ΕΣΠΑ, πολιτισμός, τουρισμός, μικρά νησιά και ΜΜΕ, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον προγραμματισμό των δράσεων της νέας περιόδου, αλλά και στο σχηματισμό πολιτικής, προς όφελος των μικρών νησιών. Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα, σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων για έργα, ενώ παράλληλα, εξετάστηκαν και προτάσεις σε επίπεδο νομοθεσίας.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άτζελα Γκερέκου, καθώς επίσης και αρκετοί εκπρόσωποι των δομών του κεντρικού κράτους. Από τις Κυκλάδες, έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, ο τέως Δήμαρχος Κέας, κ. Αντώνης Δεμέναγας, που υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Μικρών Νησιών, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, με την ιδιότητά του ωστόσο, ως πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, ο οποίος πραγματοποίησε και σχετική εισήγηση.
«Η νησιωτικότητα υποχρέωση της πολιτείας»
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Δαμουλάκης τόνισε, πως «η Κεντρική Ένωση Δήμων ενισχύει όλους του Δήμους της χώρας, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Προς αυτό, είναι ξεκάθαρη η δήλωση του προέδρου μας, Γ. Πατούλη. Με αυτή τη λογική, η ΚΕΔΕ ήταν χορηγός του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών».
Όπως ενημέρωσε, «στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα, που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, όπου τα προβλήματα αυξάνονται. Μεταξύ των νησιών – μελών του Δικτύου Ελληνικών Μικρών Νησιών είναι και η Μήλος, όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων».
Παράλληλα, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, πραγματοποίησε επίσης εισήγηση, με θέμα «Η πολιτιστική μας κληρονομιά ως μέσο προώθησης του τουρισμού μας».
«Στο συνέδριο αυτό, τόσο η παρουσία της κ. Καλογήρου, Γενικής Γραμματέα Νησιωτικότητας, όσο και της κ. Γκερέκου, Προέδρου του ΕΟΤ, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, δείχνει ότι η κυβέρνηση, μετά από την πίεση που ασκήθηκε σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ειδικά από την Κεντρική Ένωση Δήμων, δεν αντιλαμβάνεται τη νησιωτικότητα ως “μόδα”, όπως κάποτε είχε ειπωθεί, αλλά ως υποχρέωση της πολιτείας», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Δαμουλάκης.
Κατά το χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου, έδωσε κάποια ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία, αναφέροντας, πως «από το 1951 μέχρι σήμερα, έχουν αδειάσει 50 μικρά ελληνικά νησιά.
Το μέγεθος έκτασης γης που έχουμε χάσει, είναι μεγαλύτερο από την έκταση της Πάρου και της Νάξου μαζί. Αν δεν αλλάξει τίποτε, τα επόμενα 20 χρόνια, άλλα 16 μικρά νησιά θα αδειάσουν. Τότε, το σύνολο της έκτασης των ακατοίκητων μικρών νησιών, θα είναι περίπου όση είναι η Ρόδος».
Δημιουργία πλατφόρμας προβολής των μικρών νησιών
Την ανάγκη υποστήριξης του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο ενίσχυσης της νησιωτικότητας ώστε να μικρά νησιά να γίνουν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου στην ομιλία της για θέματα τουριστικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Η κ. Γκερέκου τόνισε τη σημασία των μεταφορών, όπως η προώθηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των υδατοδρομίων καθώς και την ανάγκη για σύγχρονες υποδομές, ενώ σημείωσε πως θα εισηγηθεί προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας προβολής των μικρών νησιών, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αυτά έχουν, και προς τα αρμόδια Υπουργεία την ενδυνάμωση του μεταφορικού ισοδύναμου για τα μικρά νησιά αναφορικά και με τα εμπορεύματα.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΟΤ για την προβολή κάθε νησιού και έθεσε ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μία αποτελεσματική συνεργασία, στο πλαίσιο της ενιαίας ατζέντας προβολής της χώρας με περιφερειακή και θεματική εξειδίκευση, με βάση τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, απεύθυνε κάλεσμα συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες κάθε νησιού, λέγοντας, πως «πρέπει μαζί να διαχειριστούμε και να προβάλλουμε την αυθεντικότητα, την νησιωτικότητα, γνωρίζοντας στον σύγχρονο επισκέπτη την έννοια της πραγματικής φιλοξενίας, στην κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης».
Πηγή : https://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου