Την ανάγκη για θωράκιση των νησιών, τόσο από τους αρμόδιους φορείς, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες με τον περιορισμό των μετακινήσεών τους, εν μέσω πανδημίας, τονίζουν τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, όσο και οι φορείς των νησιών.
Το γεγονός, ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιωτικών περιοχών, ενδεχομένως να μη μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία μαζική εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς πρόκειται στην πλειοψηφία τους για πρωτοβάθμιες δομές υγείας, οι οποίες καλούνται να λειτουργήσουν με ελάχιστο προσωπικό, τονίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επικοινωνηθεί το μήνυμα για την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών από άλλες περιοχές στα νησιά.
«Αδύνατον να ανταποκριθούν στην πανδημία»
Καλεσμένη σε εκπομπή της ΕΡΤ 2 βρέθηκε μέσω Skype από τη Σύρο, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, κ. Παναγιώτα Βούλγαρη, η οποία μίλησε για το επίπεδο των δομών υγείας στα νησιά, αλλά και για την ανάγκη διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού, στις νησιωτικές, απομονωμένες περιοχές.
«Το πρόβλημα ξεκίνησε, ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες, αφότου έκλεισαν τα σχολεία. Τότε ήταν το πρώτο “κύμα” μετακινήσεων, Κυκλαδιτών και μη, οι οποίοι ήρθαν στα εξοχικά, στα σπίτια των παππούδων», σημείωσε η κ. Βούλγαρη, τονίζοντας, πως η κίνηση αυτή ήταν «ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει».
Μάλιστα επεσήμανε, ότι η μετακίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα, ειδικά σε μερικά εκ των νησιών στις Κυκλάδες, επισημαίνοντας ότι η αύξηση άγγιξε το 100%, σε επίπεδα που θυμίζουν καλοκαιρινή κίνηση, «σε σημείο που οχήματα, πέραν από τους επιβάτες, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν πρόσβαση».
Η κ. Βούλγαρη συνέχισε λέγοντας, ότι «αυτό που έγινε, έγινε – κακώς μεν – αλλά δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε.
Αυτό που θέλω να τονίσω και να καταλάβουν όλοι οι φίλοι των Κυκλάδων, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε αυτούς τους καιρούς ιδιαίτερα».
Κατόπιν της ερώτησης της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, κ. Μ. Μιχελιδάκη, σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές για την υγεία στις Κυκλάδες, η κ. Βούλγαρη υπογράμμισε, πως «η υποδομή των Κυκλάδων, των μικρών ειδικά νησιών, είναι απλά Αγροτικά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, έως Κέντρα Υγείας στα μεγαλύτερα νησιά μας.
Έχουμε το Νοσοκομείο Σύρου, Νάξου και Σαντορίνης, τα οποία να πούμε ότι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε επίπεδο προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού. Παρ' όλα αυτά όμως, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν σε τέτοια πανδημία, που εξαπλώνεται παγκοσμίως. Είναι αδύνατον για τα μικρά αυτά νησάκια».
Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε, ότι «νοσοκομείο αναφοράς δεν είμαστε [σ.σ. στη Σύρο] επ' ουδενί. Ακόμη και εφικτό να ήταν, η εντολή δίνεται από τον ΕΟΔΥ. Δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι διαφορετικό, από αυτό που συστήνεται από τον ΕΟΔΥ».
Τέλος, σύμφωνα με την κ. Βούλγαρη, «περιστατικά με ύποπτα συμπτώματα έχουμε αρκετά, τα έχουμε ελέγξει, αλλά για καλή μας τύχη ακόμη δεν έχουμε κανένα θετικό κρούσμα. Δεν έχουμε ακόμη. Και το επαναλαμβάνω, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, εν δυνάμει είμαστε πολλοί οι φορείς αυτή τη στιγμή που μιλάμε».
Κλείνοντας, η κ. Βούλγαρη απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν, επισημαίνοντας τα εξής:
«Θέλω να κάνω έκκληση, θερμή παράκληση, οι Κυκλάδες δεν είναι για διακοπές τώρα. Θέλουμε να είμαστε καλά εμείς, να είναι καλά όλοι οι φίλοι των Κυκλάδων, ούτως ώστε να μπορέσουμε το καλοκαίρι να τους δεχτούμε, να τους φιλοξενήσουμε. Γι' αυτό, μένουμε στο σπίτι μας. Όχι σε άλλα σπίτια, ούτε στο εξοχικό μας».
Απροετοίμαστα Κέντρα Υγείας και χωρίς επαρκείς υποδομές
Πέραν από την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων και μεμονωμένα διάφοροι φορείς αναδεικνύουν τις ελλείψεις στις μονάδες υγείας των Κυκλάδων.
Ενδεικτικά, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος, μιλώντας κι εκείνος στην ίδια εκπομπή με την κ. Βούλγαρη, στην κρατική τηλεόραση, επισήμανε την απουσία ιατρικών υποδομών, σημειώνοντας, πως «η κάλυψη δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσουμε κρούσματα με κορωνοϊό.
Σημερα παραλάβαμε δυο σετ εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο Κέντρο Υείας. Δεν έχουμε παραλάβει αντιδραστήρια για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια δείγματα ώστε να ξέρουμε τι συμβαίνει πάνω στην Αμοργό. Δεν υπάρχουν και οι υποδομές στο Κέντρο Υγείας. Μπορούν να φιλοξενηθούν περιστατικά βραχείας νοσηλείας. Μια λοίμωξη αναπνευστικού δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Μόνο με διακομιδή. Μιλάμε συνήθως για αεροδιακομιδές και αν βοηθάει ο καιρός.
Η οδηγία είναι να κάτσει ο κόσμος σπίτι του. Όπως έχουμε μειώσει τις μετακινήσεις και εμείς εσωτερικά στο νησί, να τις μειώσει και ο κόσμος από τον Πειραιά».
Παράλληλα, και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάρου, κ. Τζανίδης, αναφέρθηκε στις ελλείψεις και στην ανετοιμότητα του Κέντρου Υγείας να αντιμετωπίσει την πανδημία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «το ΚΥ Πάρου δεν είναι εξοπλισμένο ούτε με τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό (σε είδος και σε ποσότητα), ώστε να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την επιδημία του κορωνοϊού.
Σημαντικότατη και υπερεπείγουσα έλλειψη αποτελούν τα είδη ατομικής προστασίας των υγειονομικών».
Όπως εξήγησε ο κ. Τζανίδης στη σχετική του ανακοίνωση, η έλλειψη ειδών ατομικής προστασίας, συνεπάγεται, πως στην περίπτωση που περιστατικό θετικό στον κορωνοϊό εξεταστεί χωρίς προφυλάξεις από το υγειονομικό προσωπικό, αυτό είναι πολύ πιθανό να κολλήσει τη νόσο, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της νόσου και στο υπόλοιπο προσωπικό.
Δεδομένου, ότι αν κάποιο μέλος του προσωπικού νοσήσει θα τεθεί εκτός δυναμικού του Κ.Υ. Πάρου για 14 ημέρες, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο προσωπικό του Κέντρου Υγείας, ενώ παράλληλα αν παραπάνω από ένα άτομα νοσήσουν θα χρειαστεί το Κ.Υ. Πάρου να κλείσει, με τους ιατρούς να παραμένουν σε καραντίνα.
Έτσι, οποιοδήποτε επείγον περιστατικό (π.χ. Έμφραγμα, σοβαρό τροχαίο κλπ), μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τζανίδη, «στην (σχεδόν βέβαιη) περίπτωση που προσέλθει στο ΚΥ ασθενής με σοβαρή πνευμονία από κορωνοϊό ο οποίος θα χρειαστεί οξυγόνο και νοσηλεία, το προσωπικό δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει.
Μια τέτοιου είδους, έστω βραχυχρόνια, νοσηλεία (σε ασθενείς με δύσπνοια, όπου θα χρειαστούν νεφελοποιήσεις κτλ), χωρίς τα ενδεικνυόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ατομικής προστασίας και σε δωμάτιο μη απομονωμένο και χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά μολυσματική και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λοίμωξη μεγάλου μέρους του προσωπικού».
Ως εκ τούτου, ο Επιστημονικός Διευθυντής απηύθυνε έκκληση για εξοπλισμό ατομικής προστασίας, στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα ο Δήμος Πάρου, παρέδωσε χτες τα παρακάτω είδη ατομικής προστασίας τα οποία κατάφερε να προμηθευτεί παρά τις δυσκολίες της αγοράς:
1. Μάσκες με φίλτρα Α1 Ρ3 τεμάχια 20
2. Ανταλλακτικά φίλτρων τεμάχια 20
3. 5 κυτία γάντια μίας χρήσης.
4. 20 λίτρα χλωρίνης σε συσκευασία των 4 λίτρων
5. 20 πλαστικές στολές (πάνω-κάτω)
6. 25 λίτρα αντισηπτικού
Επιπρόσθετα ο Δήμος ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι μερίμνη των υπηρεσιών του Δήμου κατασκευάζονται δύο μοτέρ ειδικών προδιαγραφών για δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης Κέντρου Υγείας, ενώ το προσωπικό του Δήμου θα προβαίνει κάθε Τρίτη και Παρασκευή σε απολύμανση των χώρων του Κέντρου Υγείας (ήδη η πρώτη απολύμανση έχει πραγματοποιηθεί).
Επιπλέον, από συνεργείο του Δήμου κατασκευάζεται κατόπιν υπόδειξης του Κέντρου Υγείας, ειδικός χώρος νοσηλείας τυχόν προσβληθέντων από τον ιό, στο Κέντρο Υγείας.
Τέλος από το Δήμο έχει παραγγελθεί ήδη περαιτέρω εξοπλισμός, με τον οποίο άμα τη παραλαβή θα εφοδιάσει το Κέντρο Υγείας, εφόσον υπάρξει ανάγκη.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου