Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν πρόκειται να αποφύγει τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, ωστόσο το βάρος δεν θα επιμεριστεί ισότιμα. Η Νότια Ευρώπη, η οποία δέχθηκε βαριά πλήγματα από την κρίση, θα υποφέρει περισσότερο.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και εξακολουθούν να φέρουν το βάρος από την κρίση της Ευρωζώνης και από τα μέτρα λιτότητας, που έχουν αφήσει τα συστήματα υγείας απροετοίμαστα για μια πανδημία.
Αλλά ακόμη και χώρες που θεωρούνται υπόδειγμα ανταγωνιστικότητας, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ενδέχεται να αναδείξουν αδυναμίες, οι οποίες μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες θεωρούνταν χαρακτηριστικά ισχύος.
Οποιαδήποτε χώρα με πολλές μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους θα δεχθεί επίσης ισχυρό πλήγμα, διότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συνήθως μικρότερα αποθεματικά και αδυνατούν να επιβιώσουν από μια ξαφνική πτώση στις πωλήσεις.
Η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν παραδείγματα, αλλά και η Ολλανδία.
Η πιο σοβαρή οικονομική πολιτική για οποιαδήποτε χώρα είναι να περιορίσει τον ιό.
Συνεπώς εδώ έχουν το προβάδισμα οι χώρες με αποδοτικές κυβερνήσεις και καλά εξοπλισμένα συστήματα υγείας. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν μειώσει τις δαπάνες στον κλάδο της υγείας λόγω της κρίσης και τώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτες.
Ωστόσο, ο ιός είναι απρόβλεπτος και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αλληλένδετη, συνεπώς ακόμη και οι σχετικά προστατευμένες χώρες δεν θα μπορέσουν να απομονωθούν.
Η γερμανική οικονομία φαίνεται ανθεκτική.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ισχυρό πακέτο ενίσχυσης χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Παράλληλα, έχει περισσότερα κρεβάτια για εντατική θεραπεία από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Ομως, η κρίση του κορωνοϊού ξεκίνησε όσο η Γερμανία είχε ασθενή ανάπτυξη και οι παραγωγοί αυτοκινήτων και μηχανών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους κραδασμούς των εφοδιαστικών αλυσίδων και στους περιορισμούς των μεταφορών.
Θα ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια ανεπτυγμένη χώρα πιο ευάλωτη σε πανδημία από την Ιταλία.
Ο τουρισμός και οι μικρές επιχειρήσεις είναι σημαντικό μέρος της οικονομίας.
Το τεράστιο δημόσιο χρέος στο 137% του ΑΕΠ δεν της αφήνει περιθώριο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, ενώ όδευε προς ύφεση ακόμη και πριν από τον κορωνοϊό.
Μετά μία δεκαετία λιτότητας και ύφεσης, η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Η ανεργία μειώθηκε και οι επενδυτές αγοράζουν ξανά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρωζώνη πιο εξαρτημένη από τον τουρισμό, ενώ συντηρεί πολλές μικρές επιχειρήσεις.
Ενα εντυπωσιακό πλεονέκτημα για την Ελλάδα: το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Ορισμένοι αξιωματούχοι και ειδικοί λένε ότι τώρα είναι η ώρα να σηκωθεί ένα βάρος από τους ώμους των Ελλήνων και να δικαιωθούν οι σκληρές θυσίες των τελευταίων 10 ετών.
Πηγή : http://www.anixneuseis.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου