Στο απόσπασμα από το χάρτη της ΡΑΕ που επισυνάπτουμε μπορείτε να δείτε τα σημεία εγκατάστασης. Αν υλοποιηθεί αυτό το έργο, το νησί θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
Τι να πρωτοπεί κανείς για την Πολύαιγο; Στο μέρος αυτό αντιλαμβάνεται κανείς το μεγαλείο της φύσης. Γαλάζια, διάφανα νερά, ηφαιστειογενείς λόφοι, παράξενοι σχηματισμοί βράχων μέσα στη θάλασσα και βαθιές θαλάσσιες σπηλιές συνθέτουν ένα απαράμιλλο σκηνικό.
Τι να πρωτοπεί κανείς για την Πολύαιγο; Στο μέρος αυτό αντιλαμβάνεται κανείς το μεγαλείο της φύσης. Γαλάζια, διάφανα νερά, ηφαιστειογενείς λόφοι, παράξενοι σχηματισμοί βράχων μέσα στη θάλασσα και βαθιές θαλάσσιες σπηλιές συνθέτουν ένα απαράμιλλο σκηνικό.
Πλήθος κόσμου έρχεται κάθε χρόνο να θαυμάσει το νησί με ιστιοπλοϊκά αλλά και εκδρομικά σκάφη από την Μήλο και την Κίμωλο.
Το νησί, με έκταση 18,1 τετρ. χιλιόμετρα, μέχρι το 2011 θεωρούνταν ακατοίκητο. Με βάση την τελευταία απογραφή όμως, το νησί κατοικείται από 2 άτομα, ένα ζεύγος κτηνοτρόφων. Στο παρελθόν στο νησί ζούσε ακόμη μεγαλύτερος πληθυσμός, που ανερχόταν μέχρι και σε 170 άτομα.
Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν μάλιστα τα ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622.
Η Πολύαιγος είναι επίσης ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, την οχιά της Μήλου, την μπλε σαύρα Podarcis milensis, καθώς επίσης τον μαυροπετρίτη, τον σπιζαετό, τον θαλασσοκόρακα, 32 ενδημικά, σπάνια απειλούμενα είδη φυτών και πολλά αγριοκάτσικα.
Όλα αυτά βέβαια δεν λαμβάνονται υπόψη στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, με βάση το οποίο η ΔΕΗ
Ανανεώσιμες κατέθεσε αίτηση για εγκατάσταση 31 βιομηχανικών ανεμογεννητριών VESTAS V-90 ύψους 125 μέτρων έκαστη στο νησί.
Η αίτηση βρίσκεται ακόμη σε αξιολόγηση. Στο απόσπασμα από το χάρτη της ΡΑΕ που επισυνάπτουμε μπορείτε να δείτε τα σημεία εγκατάστασης. Αν υλοποιηθεί αυτό το έργο, το νησί θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
Μόλις χθες μάλιστα η ΔΕΗ ανακοίνωσε την στρατηγική της στροφή στις ΑΠΕ, με στόχο να αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο 2.000-3.000 MW από ΑΠΕ στην επόμενη τριετία.
Η Πολύαιγος λοιπόν, και πολλά άλλα μέρη της χώρας μας, αρχίζουν να κινδυνεύουν άμεσα.
δείτε εδώ
Παράλληλα, στην τοποθεσία Καστανάς της Μήλου εκδόθηκε οικοδομική άδεια στις 31/7/2020 για την δημιουργία μονάδας εγκατάστασης, αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων.
δείτε εδώ
Με τον τρόπο αυτό δε θα καταστραφεί μόνο η μοναδική αυτή παραλία της Μήλου, αλλά θα επηρεαστεί όλη η θαλάσσια περιοχή, και η Πολύαιγος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Όλα τα διαμάντια της χώρας μας κινδυνεύουν να χαθούν.
Ως πότε θα παρακολουθούμε άπραγοι;
https://www.mileikanea.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου