4 Φεβ 2021

Η αξιοποίησή του φράγματος της Σερίφου για την ύδρευση του νησιού, υπήρξε ένα από τα πρώτα “στοιχήματα” της νέας δημοτικής αρχής


Mε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.), προχωρά ο Δήμος Σερίφου, με στόχο την εκπόνηση των μελετών για την επέκταση και αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και την κατασκευή ταχυδιϋλιστηρίου για την αξιοποίηση του νερού του φράγματος στη θέση Στενό του Δήμου Σερίφου. 

 Το φράγμα της Σερίφου, που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού πλησίον της παραλίας Ψιλή Άμμος, ξεκίνησε την υλοποίησή του το 1998, ενώ ολοκληρώθηκε το 2003. 

Παρ’ ό,τι παραδόθηκε ήδη από το 2005, παραμένει έκτοτε συνεχώς γεμάτο και πρόκειται για ένα σύγχρονα κατασκευασμένο φράγμα χωρητικότητας περί τα 700.000 κυβικά μέτρα, η αξιοποίησή του δεν ήταν δυνατή, καθώς δεν υπάρχει μονάδα διύλισης και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται μόνο για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων.

 Η αξιοποίησή του για την ύδρευση του νησιού, υπήρξε ένα από τα πρώτα “στοιχήματα” της νέας δημοτικής αρχής, με το Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Ρεβίνθη, μάλιστα, σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, να τονίζει, πως πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο για το νησί. 

 Τότε και με αφορμή την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, ο κ. Ρεβίνθης είχε αναφέρει, ότι ««προχωρήσαμε τις διαδικασίες για λήψη επιχορήγησης 150.000 ευρώ, από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να εκπονήσουμε τις απαιτούμενες μελέτες, ώστε να αξιοποιήσουμε ένα φράγμα που έχει κατασκευαστεί στο νησί εδώ και 20 χρόνια και το οποίο είναι επίσης ανενεργό, κατ’ ουσίαν.

 Μέσω αυτού του έργου, θα δημιουργηθεί ταχυδιυλιστήριο, θα προχωρήσει ένα δίκτυο, το οποίο θα φτάσει ψηλά, στη Χώρα, που είναι ένα κεντρικό σημείο του νησιού αλλά πολύ υψηλά και από εκεί, με φυσική ροή, θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε σχεδόν όλο το νησί με ποιοτικό, καθαρό νερό». Αναγκαία η συμβολή της ΜΟΔ λόγω μη επαρκούς στελέχωσης 

 Όπως προαναφέρθηκε, η μελέτη για το έργο του Δήμου Σερίφου έχει εγκριθεί προς χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ήδη από το 2020. 

Για την ανάθεση και επίβλεψη της μελέτης κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υποκατάστασης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Σερίφου από τη ΜΟΔ, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλα στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία και ως εκ τούτου δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις άσκησης των αρμοδιοτήτων Διευθύνουσας Υπηρεσίας για την επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου. 

Από την πλευρά της η ΜΟΔ Α.Ε. διαθέτει ικανό αριθμό τεχνικών στελεχών για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Σερίφου, καθώς πρόσφατα έχει δημιουργήσει τεχνική υπηρεσία με τμήματα μελετών και έργων, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει ρόλο αναθέτουσας αρχής και διευθύνουσας υπηρεσίες για μελέτες και έργα αδύναμων φορέων, κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης. Βάσει των παραπάνω τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν στη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, για την υλοποίηση του έργου.

 Οι υποχρεώσεις των δύο φορέων 

 Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο προϋπολογισμός ανάθεσης της μελέτης ορίζεται σε 150 χιλιάδες ευρώ, ενώ θα ανατεθεί με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί δημοσίων έργων και συμβάσεων από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας της ΜΟΔ Α.Ε. 

 Στο πλαίσιο της σύμβασης, η ΜΟΔ αναλαμβάνει την οργάνωση και το σχεδιασμό υλοποίησης της μελέτης, τη διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου για τις τεχνικές μελέτες, την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τους αναδόχους, τη διαχείριση και παρακολούθηση των συμβάσεων υλοποίησης των μελετών, την παρακολούθηση των χρηματοροών στην εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του έργου και την επίβλεψη της υλοποίησης των τεχνικών μελετών στο σύνολό τους έως και την οριστική παραλαβή.

 Ο Δήμος Σερίφου, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης, όσον αφορά στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων, πληροφοριών και σχετικών μελετών, να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των στελεχών του που γνωρίζουν σε βάθος τις δομές και τις λειτουργικές διαδικασίες, να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης του έργου και να διασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διοικητικών ενεργειών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του έργου, καθώς και των αναγκαίων εγκρίσεων μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης και πριν την ανάθεση της κατασκευής του έργου. Δωδεκάμηνο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μελετών 

 Σημειώνεται, ότι η ΜΟΔ, για την άσκηση της αρμοδιότητας που της ανατίθενται με τη παρούσα δεν θα έχει αμοιβή στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης.

 Οι τυχόν δαπάνες των στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας της Μονάδας (μετακινήσεις κλπ) θα καλύπτονται από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της ΜΟΔ και εν θα βαρύνουν το Δήμο Σερίφου.

 Οι υπηρεσίες των αναδόχων των συμβάσεων του Έργου τιμολογούνται από το Δήμο Σερίφου, ο οποίος έχει την ευθύνη της διενέργειας των πληρωμών και της άσκησης της οικονομικής διαχείρισης της πράξης. 

 Ο χρόνος ανάθεσης και εκπόνησης της μελέτης ορίζεται ενδεικτικά σε 12 μήνες και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις της που υπερβαίνουν τους έξι μήνες γίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, που θα συσταθεί για την επίβλεψη της πορείας της σύμβασης. 

Πηγή :https://www.koinignomi.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...