24 Ιουλ 2016

«Ας μην μπλέκουμε μεταναστευτικό και ΦΠΑ για λόγους εντυπώσεων ή εξ αιτίας της έλλειψης τεκμηριωμένων προτάσεων»

Μείωση ΦΠΑ λόγω νησιωτικότητας, η πρόταση – απάντηση του Γιάννη Σπιλάνη σε όσους ζητούν μείωση του ΦΠΑ λόγω των προσφυγικών ροών
 Αφορμή για το άρθρο – παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου με την παράταξη «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» ήταν κείμενο του ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά που αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ σε καταλύματα και εστίαση ως βασικού μέτρου για αποζημίωση των απωλειών από τη μείωση του τουρισμού λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.
Ο κ. Σπιλάνης θεωρεί ότι η πρόταση αυτή είναι αναποτελεσματική και άδικη, γιατί έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα. Δεν δίνει λύση στο οικονομικό πρόβλημα που τυχόν αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όσους ευνοήθηκαν και όσους ζημιώθηκαν από την προσφυγική κρίση. Για να υποστηρίξει την άποψή του θέτει μια σειρά από ερωτήματα «Αν μια τουριστική επιχείρηση δεν έχει πελάτες κατά τη τρέχουσα χρονιά και επομένως δεν έχει έσοδα σε τι θα την ωφελήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ; Θα την βοηθήσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της; Θα τη βοηθήσει να αποκτήσει τα απαραίτητα έσοδα για τη διαβίωση των ιδιοκτητών και των μελών των οικογενειών τους; Θα καλύψει το πρόβλημα της μη πρόσληψης εργαζομένων;» και συνεχίζει «Αν μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως της επίπτωσης που είχε στη λειτουργία τους το μεταναστευτικό θεωρείται λογικό και δίκαιο; Δηλαδή θεωρείται λογικό και δίκαιο να μειωθεί το ίδιο ο συντελεστής ΦΠΑ για ένα ξενοδοχείο που ήταν γεμάτο όλο το χρόνο λόγω του μεταναστευτικού και για ένα ξενοδοχείο που δεν είδε πελάτη; Ακόμη και αν το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ αφορά στο μέλλον, θεωρεί κανείς ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης οφείλεται στις αυξημένες τιμές και μόλις αυτές μειωθούν θα έρθουν οι τουρίστες που δεν θέλουν να έρθουν στα νησιά επειδή φοβούνται για την ασφάλεια τους ή γιατί δεν θέλουν να έρθουν «αντιμέτωποι» με τους πρόσφυγες;»

Μείωση ΦΠΑ λόγω νησιωτικότητας

«Το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά (ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό ή όχι) έχει να κάνει με την μερική αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους αλλά και του κόστους ζωής των μονίμων κατοίκων λόγω της νησιωτικότητας» υποστηρίζει ο κ. Σπιλάνης και θεωρεί ότι «πρέπει να μείνει στο τραπέζι των συζητήσεων ως τέτοιο μαζί με άλλα συμπληρωματικά μέτρα», «χωρίς να συνδέεται με το προσφυγικό».

Φοροαπαλλαγές για ανακούφιση των νησιωτών

Το θέμα της αποζημίωσης των τουριστικών επιχειρήσεων που θίχτηκαν από το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφανή κριτήρια όπως είναι η σύγκριση των δηλώσεων εσόδων και δαπανών (πχ. νερού, ρεύματος, προμηθειών) αλλά και καταστάσεων απασχόλησης προσωπικού για τα έτη 2014, 2015 και 2016 όπου θα φαίνεται η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών και η μείωση της απασχόλησης προσωπικού, υποστηρίζει ο κ. Σπιλάνης. Εφόσον προκριθεί αυτού του τύπου η αποζημίωση, ο κ. Σπιλάνης θεωρεί ότι μπορεί να γίνουν ελαφρύνσεις στην απόδοση ΦΠΑ και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων κλπ), ενώ ειδικά για τα ξενοδοχεία μπορεί να προβλεφθεί αναστολή της υποχρέωσης έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2017 με βάση τις νέες προδιαγραφές του νόμου 216/8.1.2015.
«Ούτε το θέμα του προσφυγικού, ούτε το θέμα του ΦΠΑ είναι θέματα που προσφέρονται για άσκηση πολιτικής εντυπώσεων, πόσο μάλλον άσκησης πολιτικών που θα ωφελήσουν κυρίως αυτούς οι οποίοι ήδη επωφελήθηκαν ή έστω δεν ζημιώθηκαν» σημειώνει στην παρέμβασή του ο κ. Σπιλάνης.
Πηγή : http://www.aplotaria.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...