1 Απρ 2021

Μήλος ..«Η αυτοδιοίκηση δεν έχει “λόγο”»


Η κρατική πλέον αρμοδιότητα στην έγκριση και αδειοδότηση επενδυτικών εγχειρημάτων – και ιδιαίτερα στην εξόρυξη χρυσού – φέρνει προβληματισμό στην κοινωνία της Μήλου

Με αφορμή την έγκριση της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με μεγάλη εταιρεία εξόρυξης χρυσού, η οποία κυρώθηκε και έχει πλέον ισχύ νόμου, ξεκινά ο διάλογος στο Δήμο Μήλου, σχετικά με το μέλλον του νησιού, καθώς αυτό διαθέτει κοιτάσματα.

Ο ιδιαίτερα “εταιρειοκεντρικός” χαρακτήρας της σύμβασης του Δημοσίου με γνωστή μεγάλη εταιρεία εξόρυξης χρυσού, που κατατέθηκε στη Βουλή και είχε όγκο 1.352 σελίδων, φέρνει μεγάλο προβληματισμό στο Δήμο και την τοπική κοινωνία της Μήλου, καθώς το νησί διαθέτει κοιτάσματα του ευγενούς μετάλλου, ενώ παράλληλα έχει δεχτεί “κρούσεις” από την ίδια εταιρεία, προκειμένου αυτή να δραστηριοποιηθεί στο νησί.

Με τη σύμβαση να έχει περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, πραγματοποίησε ενημέρωση προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, προκειμένου να υπάρξει μαζική συσπείρωση όλων των δυνάμεων του νησιού, με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο τόπος να παραδοθεί, άνευ της οποιασδήποτε γνωμοδότησης τοπικών οργάνων, σε επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και την ανάπτυξή του.

«Ταφόπλακα στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Όπως σημείωσε, κατά την ώρα της ενημέρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, «από την αρχή της θητείας μας, αλλά και από την προεκλογική ακόμη περίοδο, έχουμε πει ότι αυτή είναι μία πολύ δύσκολη τετραετία. 

Το νησί μας είναι ένας “στόχος” για τα ενεργειακά, ενώ επίσης υπάρχει και ο χρυσός. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, βγήκε ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αφορά και στον χρυσό. Μέσα σε ένα βράδυ ψηφίστηκε, πάρα πολύ γρήγορα. Δυστυχώς είχαμε επ’ αυτού και τοποθέτηση εκ μέρους Κυκλαδίτη βουλευτή, υπέρ της εξόρυξης χρυσού.

 Στο νομοσχέδιο αυτό, βέβαια αναφέρεται ο Δήμος Κασσάνδρας. Είναι όμως ένα γενικό νομοσχέδιο για την εξόρυξη, όπου βέβαια αναφέρει και την εξόρυξη χρυσού, με μία εταιρεία που γνωρίζουμε όλοι και κατά το παρελθόν είχε επισκεφτεί και το Δημοτικό μας Συμβούλιο εδώ στη Μήλο».

Όπως τόνισε ο κ. Μικέλης, «δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι πουθενά, δυστυχώς για αυτό το νομοθέτημα δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν άφησαν χρόνο σε κανέναν. Είναι 1.352 σελίδες και ψηφίστηκε σε ένα βράδυ, ενώ κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το ψήφισαν».

Ειδική μνεία έκανε ο ίδιος και στο γεγονός, ότι πλέον υποβιβάζεται έτι περαιτέρω ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ζητήματα που την αφορούν κατά κόρον, καθώς πλέον, για τα περισσότερα επενδυτικά ζητήματα το λόγο έχει η κεντρική κυβέρνηση και όχι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Όπως είπε σχετικά ο κ. Μικέλης, «αυτό βέβαια βάζει και μία ταφόπλακα και στην όλη διαδικασία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε κάποια κομμάτια της σύμβασης, προς ενημέρωση του Σώματος. «Αρκεί να σας αναφέρω κάποιες παραγράφους, τις οποίες προλάβαμε να δούμε. Λέει ότι παρέχεται από το Δημόσιο στην εταιρεία το δικαίωμα ανεμπόδιστης και αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας και των εν γένει λιμενικών εγκαταστάσεων, για υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. 

Σε άλλο σημείο αναφέρει, ότι η εταιρεία αναλαμβάνει να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, αξίας κατά προσέγγιση 80 εκ. Ευρώ. Αυτή η παράγραφος αναφέρεται στο Δήμο Κασσάνδρας.

 Βέβαια, ο Δήμαρχος, κ. Δαλιάνος, σε μία συνέντευξή του και σε μία προηγούμενη σύμβαση που είχε γίνει, για 35 νομίζω εκατομμύρια, είπε ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. […] Παρακάτω αναφέρει, ότι οι συμβάσεις που θα γίνονται θα είναι 25ετούς διάρκειας. Αυτά σε ό,τι αφορά τον χρυσό.

 Έχει βέβαια και άλλα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε αναλυτικά με την Επιτροπή Περιβάλλοντος».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της αφαίρεσης του δικαιώματος διατύπωσης άποψης των τοπικών αρχών σχετικά με τα επενδυτικά ζητήματα, ο κ. Μικέλης σημείωσε, ότι «δυστυχώς ο κορωνοϊός “βοήθησε”, πέρασαν κάποια νομοσχέδια, και η αυτοδιοίκηση δεν έχει “λόγο”.

 Όπως δεν έχουμε λόγο για τον Καστανά. Γι’ αυτό και δε μας ενημερώνει πια και κανένας. Οι ενημερώσεις πηγαίνουν στο Αστυνομικό Τμήμα Μήλου και στην Περιφέρεια. Εμείς πρέπει να ψάχνουμε για να τις βρούμε».

Όσον αφορά στη σύμβαση, ο ίδιος ανέφερε, ότι «γενικά είναι άλλο ένα νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα σε άλλο ένα κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια θα βάλει και ταφόπλακα στη Μήλο και στην εξέλιξή της».

«Όπου πέσει κυάνιο είναι καταστροφή»

Εξηγώντας τις ζοφερές συνέπειες που θα είχε ένα πιθανό σενάριο εξορύξεων για τη Μήλο, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ότι βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ πλούσιο νησί. Μόνο εμείς οι Μηλιοί πιθανόν να μην το ξέρουμε. Πέραν από τη γεωθερμία και τον χρυσό, υπάρχει και το όσμιο που κανείς δεν αναφέρει.

 Αυτό έχει κόστος 60.000 ευρώ το γραμμάριο. Είναι ένα πολύ ακριβό μέταλλο, το οποίο υπάρχει και στο νησί μας. Αυτό βρίσκεται μέσα στο χρυσό και προκειμένου να εξαχθεί χρησιμοποιούνται κυανιούχα άλατα. Όπου πέσει το κυάνιο είναι καταστροφή.

 Τα μεγάλα συμφέροντα δεν θα δώσουν καμία απολύτως σημασία σε κανένα Μηλιό και δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει η Μήλος την επόμενη μέρα. Δεν μπορεί να σταματήσει καμία περιβαλλοντική μελέτη ο Δήμος, δεν μπορεί να έχει άποψη για καμία περιβαλλοντική μελέτη, καθώς όλα αυτά θα βγαίνουν μέσα από τα υπουργεία».

Επιπλέον, υποστήριξε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι ενωμένο απέναντι σε αυτές τις απειλές, προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον του νησιού και των κατοίκων, κάτι που φάνηκε να ενστερνίζεται το Σώμα.

Ο κ. Μικέλης εξέφρασε την άποψη, ότι ο Δήμος είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρει με τα διαθέσιμα νομικά μέσα να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο επενδυτικό σχέδιο, καθώς πρόκειται για νομοθεσία του κράτους και «αρμοδιότητες για τις άδειες έχει η κρατική αρχή και όχι η τοπική αρχή και άρα θα βλέπουμε πράγματα που έχουν ήδη τελειώσει και θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε εκείνη τη στιγμή». 

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει κινητικότητα στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να δημιουργηθεί περιβαλλοντικός σύλλογος, ο Δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες, είτε αυτοί είναι ενεργοί στα κοινά, είτε όχι, και ιδιαίτερα τους επιστημονικά καταρτισμένους συμπολίτες του, να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, για τη διαμόρφωση ενός δυνατού περιβαλλοντικού συλλόγου, με διαδημοτικό χαρακτήρα, ο οποίος να παλέψει από κοινού με το Δήμο για το αύριο της Μήλου.

Τέλος, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να προωθήσει τη σύμβαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος προς μελέτη, με τη συμμετοχή και ειδικών στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως επίσης να ζητηθεί και η γνωμοδότηση επί του ζητήματος από την Έπαρχο Μήλου και εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για τα ζητήματα Περιβάλλοντος, κ. Έλλη Χωριανοπούλου

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...