7 Αυγ 2022

Νέοι γιατροί εγκαταλείπουν τις Κυκλάδες:«Μεγάλο πρόβλημα εύρεσης στέγης ακόμα και στη Σύρο»


Το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας στη Σύρο, αλλά και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, είναι ένα θέμα που το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί έντονα τόσο τους κατοίκους των νησιών, όσο και τους εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Οι προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου για την κάλυψη των όποιων κενών θέσεων, ομολογουμένως, δεν επαρκούν, ωστόσο και αυτές συναντούν εμπόδια, που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 

Ο λόγος, φυσικά, για την έλλειψη καταλυμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους γιατρούς που φτάνουν στα νησιά μας, να τα εγκαταλείπουν προτού καν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 

 Η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι δεν έχει προηγούμενο, όπως αναφέρει στο «Λ», η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη, η οποία τονίζει ότι τα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Σαντορίνη, η Σύρος, αλλά και η Μήλος. Μάλιστα, η κα. Βούλγαρη σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε και στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Νοσοκομείο της Σύρου.

 «Μεγάλο πρόβλημα εύρεσης στέγης ακόμα και στη Σύρο»

 Η είδηση της παραίτησης της πνευμονολόγου από το Κέντρο Υγείας στη Μήλο, μπορεί να έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης πανελληνίως, ωστόσο -όπως σημειώνει στην εφημερίδα η κα. Βούλγαρη- το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο, μιας και το πρόβλημα έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Στο ευρύ κοινό μπορεί να έγινε γνωστή μόνο η παραίτηση της πνευμονολόγου στη Μήλο, όμως έχω προσωπικά και άλλα πολλά παραδείγματα, όπως η παραίτηση ενός παθολόγου και μιας μικροβιολόγου στη Σαντορίνη, αλλά και πολλά άλλα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων. 

Η αγωνία μου για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό και το έχω επισημάνει σε διάφορους φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση. Τα νησιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Σαντορίνη, η Σύρος και η Μήλος, ενώ κάπως καλύτερη είναι η εικόνα σε Νάξο και Ίο», δηλώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων. Μάλιστα, όπως σημειώνει, και στη Σύρο είχε υπάρξει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης καταλύματος για μία ομάδα αγροτικών γιατρών που έφτασε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο νησί. 

 «Ακόμα και στη Σύρο, με την έννοια ότι δεν έχει την ίδια τουριστική έξαρση σε σχέση με άλλα νησιά και ο πληθυσμός είναι σχεδόν σταθερός με μικρή αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες, προέκυψε μεγάλο πρόβλημα, ειδικά με μία φουρνιά αγροτικών γιατρών που έπρεπε να κάνουν τη θητεία τους στο νησί μας, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν καταλύματα, μιας και τους ζητούσαν ημερήσιες αμοιβές σαν να είναι τουριστικής εκμετάλλευσης το ακίνητο» τονίζει η κα. Βούλγαρη. Μάλιστα, η ίδια επισημαίνει ότι το φετινό καλοκαίρι το πρόβλημα είναι πιο έντονο παρά ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι πως η έλλειψη κατοικιών έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετηθούν μόνον οι 20 από τους συνολικά 40 γιατρούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να μετακινηθούν στα νησιωτικά Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία τους θερινούς μήνες. 

 «Το πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ πιο έντονο από τις άλλες χρονιές γιατί τα καταλύματα στις Κυκλάδες γίνονται όλο και πιο αποδοτικά σε ημερήσια ενοικίαση και μειώνονται τα ακίνητα για μηνιαία ή ετήσια χρήση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται γιατροί στις Κυκλάδες και να μην βρίσκουν σπίτια για να μείνουν, μάλιστα προβλέπω ότι από εδώ και πέρα το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο», δηλώνει η κα. Βούλγαρη.

 Η ανησυχία της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων είναι έκδηλη και από τις αρχές του καλοκαιριού έχει προχωρήσει σε επαφές με διάφορους φορείς, όπως οι Δήμοι και η Περιφέρεια, προκειμένου να βρεθεί λύση. Το ζήτημα, μάλιστα, έθεσε και στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σύρο. 

 «Έδειξε κατανόηση για το θέμα και μας πρότεινε να βρούμε έναν τρόπο συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης κάποιων καταλυμάτων, μέσω μιας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για παλιά και ανεκμετάλλευτα ακίνητα που ανήκουν σε δημόσιους φορείς. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για να δούμε μήπως καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη σκέψη, ωστόσο πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία που δεν θα λύσει άμεσα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο», σημειώνει. 

 Η κα. Βούλγαρη, όπως λέει, αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη των επαγγελματιών να δουλέψουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ωστόσο ζητά την συνεργασία τους, καθώς οι σωστές δομές Υγείας είναι απαραίτητες για την προσέλκυση τουρισμού. «Θα πρέπει να σκεφτούμε, όμως, ότι η όποια τουριστική κίνηση χωρίς υποδομές Υγείας δεν μπορεί να έχει την ίδια απήχηση, που προσφέρει ένας τόπος με αναβαθμισμένες δομές Υγείας. Ειδικά επισκέπτες από μακρινούς προορισμούς σκέφτονται πάντα αν υπάρχουν νοσοκομεία ή γιατροί, άρα για την ανάπτυξη του τουρισμού στις Κυκλάδες είναι απαραίτητες οι σωστές δομές Υγείας», καταλήγει χαρακτηριστικά 

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...