10 Αυγ 2022

Η αύξηση των υλικών “νεκρώνει” διαγωνισμούς έργων


Σοβαρός “πονοκέφαλος” έχει ξεσπάσει στους Δήμους της χώρας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, καθώς η μεγάλη αύξηση των τιμών στα υλικά, οδηγεί αρκετούς διαγωνισμούς να “νεκρώνουν” και ωθεί πολλούς εργολάβους να μην υποβάλουν προσφορές. Αντιμέτωπος με άγονους διαγωνισμούς ή και με ελάχιστο ενδιαφέρον από πλευράς εργολάβων, έχει έρθει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με την Οικονομική Επιτροπή να προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσουν απαραίτητα έργα στο νησί. 

 Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός για την προσαρμογή των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στο νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης βγήκε άκαρπος, με τη Δημοτική Αρχή να αναζητά πλέον τον καταλληλότερο τρόπο για να προχωρήσει στην απόκτηση αναδόχου.

 Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο έργο ώστε οι δομές φιλοξενίας νηπίων και μικρών παιδιών στη Σύρο να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια και με τρόπο που θα συνάδει με τα προβλεπόμενα του θεσμικού πλαισίου. Το ποσό για τη βελτίωσή τους ανέρχεται σε 200 χιλ. ευρώ και ως εκ τούτου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα πρέπει το ταχύτερο να προχωρήσει στην υλοποίησή του, αφού μάλιστα η παράταση λειτουργίας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έχει δοθεί μέχρι και τέλος του 2023. Τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες εκτενώς στην Οικονομική Επιτροπή, με την ανησυχία όλων από κάθε παράταξη να εστιάζεται στις συνέπειες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στο κομμάτι της εκτέλεσης δημόσιων έργων. 

 Κανένας ενδιαφερόμενος στον διαγωνισμό

 Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος που προήδρευσε χθες στην Οικονομική Επιτροπή, Νίκος Φωτεινιάς εξήγησε πως “η διαδικασία ματαιώθηκε” όσον αφορά τον διαγωνισμό για τους παιδικούς σταθμούς και ως εκ τούτου, τα μέλη κλήθηκαν να εγκρίνουν το πρακτικό της άγονης διαδικασίας, λόγω μη ύπαρξης προσφοράς. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου παρατήρησε πως αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική, τονίζοντας παράλληλα πως, θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, μέσα από διαδικασία που θα εξασφαλίσει ανάδοχο. 

 “Είναι μία κακή εξέλιξη αυτή. Ίσως θα πρέπει να πάμε σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Νομίζω μας δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να το κάνουμε και να μπορέσουμε, η Υπηρεσία δηλαδή, να συνεργαστεί με κάποιον εργολάβο ή με μία σειρά εργολάβων που μπορεί να επιλέξει και να τους στείλει πρόσκληση, ούτως ώστε να γίνει το έργο. Νομίζω πως είμαστε ασφαλείς για τη φετινή σχολική χρονιά γιατί πήραμε παράταση πάλι.

 Όμως κάποια στιγμή, μην πέσουμε στο κενό” σχολίασε εύστοχα ο επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή να διευκρινίζει τα εξής: “Είναι ένα έργο σημαντικό γιατί αφορά την ασφάλεια των παιδιών σε όλους τους παιδικούς σταθμούς. Είναι 25 χιλ. ευρώ για κάθε παιδικό σταθμό.

 Το ποσό δεν είναι τόσο δελεαστικό για να αναλάβουν οι εργολάβοι. Γιατί έχει πάρα πολλά υλικά. Δεν είναι απλά ένας σοβάς. Και εμάς μας ενδιαφέρει να το προχωρήσουμε αυτό και αν θυμάμαι καλά λήγει η προθεσμία μέχρι τέλος του 2023”. Γνωστοποίησε μάλιστα πως, “σαν υπηρεσία θα ζητήσουμε και παράταση της προγραμματικής για να εξασφαλίσουμε το ποσόν”. 

 “Το δίλημμα της Υπηρεσίας είναι αν θα πάμε σε διαπραγμάτευση ή αν θα πάμε σε διαγωνισμό. (...) Μπορεί να γίνει μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους ντόπιους εργολάβους και αν δεν ευοδωθεί, άμεσα τον Σεπτέμβρη, αν δηλαδή δούμε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, από εκεί και μετά, πάμε σε διαγωνισμό και πάλι” πρόσθεσε σχετικά με τη διαδικασία ο Μηνάς Αληφραγκής.

 Μικρές εκπτώσεις και ελάχιστες προσφορές 

 Παράλληλα, η Οικονομική Επιτροπή χθες, συζήτησε και άλλα θέματα διαγωνισμών, με φόντο τα οποία καταγράφεται ξεκάθαρα η μείωση του ενδιαφέροντος των εργολάβων να αναλάβουν δημόσια έργα, λόγω εκτόξευσης του κόστους των υλικών, την ίδια στιγμή που οι διαγωνισμοί είχαν βγει στον αέρα με άλλα δεδομένα.

 Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως για το έργο των συντηρήσεων στο οδικό δίκτυο (2021) η μέση έκπτωση του ενός εργολάβου που εμφανίστηκε ήταν 0,03%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πλευρά των εταιρειών, δεν έχει περιθώριο να καταθέσει προτάσεις με υψηλές εκπτώσεις, αφού τότε το κέρδος τους θα ήταν έως και ανύπαρκτο. “Η έκπτωση είναι μηδαμινή αλλά δεν υπήρχε κανένας άλλος που να ενδιαφερθεί” παρατήρησε ο κ. Φωτεινιάς, ενώ ακολούθως, ο Μηνάς Αληφραγκής εξήγησε πως, “Υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τους εργολάβους να αναλάβουν έργα. (...)

 Εύχομαι παρ΄ όλη τη μικρή έκπτωση που έδωσε να γίνει ένα έργο καλό και όπως πρέπει. Θα γίνουν λιγότερα χιλιόμετρα, αλλά θα υπάρξει άσφαλτος κλειστού τύπου στο οδικό δίκτυο”. Σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Δήμος σχετικά με την απουσία ενδιαφέροντος από εργολάβους, πρόσθεσε τα εξής: “Και από συζητήσεις που έγιναν με εργολάβους προκύπτουν αυτά ακριβώς (σ.σ. ενεργειακή κρίση, αυξήσεις σε τιμές υλικών).

 Η κρίση έχει φέρει μία τεράστια αύξηση οικοδομικών υλικών και ειδικά όταν υπάρχει και το κόστος της μεταφοράς μέσω θαλάσσης. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος και υπάρχει θέμα”. Παρόμοια κατάσταση μάλιστα με έναν μόνον ανάδοχο παρατηρήθηκε και στο έργο βελτιώσεων και συντηρήσεων για το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο.

 “Υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, αποφεύγουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ζητούν αναπροσαρμογή των τιμών που έχουν κάνει. Υπάρχει οικονομική κρίση η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη και γι αυτό βλέπουμε αυτή τη φυγή των εργολάβων από τα δημόσια έργα” ανέφερε τέλος ο κ. Φωτεινιάς, κλείνοντας το θέμα. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...