2 Αυγ 2022

Υγειονομική κατάσταση μικρών νησιών στις Κυκλάδες ,απαιτείται μια νέα πολιτική κινήτρων για την επαρκή στελέχωση των «άγονων» δομών του ΕΣΥ»


Μπορεί οι κυκλάδες  να βιώνουν έκρηξη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, όμως η υγεία  βρίσκεται Λίγο πριν την εντατική στις Κυκλάδες. Tα προβλήματα που υπήρχαν εδώ και χρόνια στον ευαίσθητο αυτόν χώρο διογκώθηκαν με τις συνεχιζόμενες περικοπές. Δεν είναι μόνο οι μισθοί του προσωπικού που μειώνονται συνεχώς, αλλά και οι ελλείψεις στην εξευρεση στέγης.  Ελλείψεις τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό που ολοένα και αυξάνονται.

Oι γιατροί και το προσωπικό δουλευουν με εξαντλητικούς ρυθμούς Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε εξάντληση αντοχών του προσωπικού, το οποίο δυσκολεύεται να πάρει τα ρεπό και άδεια το καλοκαίρι, και τα  ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης θεωρούνται δεδομένα την διαπίστωση αυτή κάνει ο γιατρός μας

Athanasios Kontaris

παραθέτοντας στοιχεία για το σύνολο των Κέντρων υγείας στίς Κυκλάδες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι το ΕΣΥ, με τις σημερινές συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, έχει πάψει πλέον να είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας, ειδικά στις παραμεθόριες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Και ότι απαιτείται μια νέα πολιτική κινήτρων για την επαρκή στελέχωση των «άγονων» δομών του ΕΣΥ».


ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νομικο υπόβαθρο της καταστασης:
A. Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 7.
B. ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ 48 ΩΡΕΣ.
Διερευνήσαμε την υπάρχουσα κατάσταση (Ιούλιος 2022) σε όλα τα νησιά που έχουν ως μόνη υγειονομική δομή ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο (Π.Π.Ι.).
Βρεθήκαμε σε τηλεφωνική επαφή με 26 από τα 28 Π.Π.Ι. και θέσαμε τις ερωτήσεις ενός ερωτηματολογίου που δημιουργήθηκε για να αξιολογηθεί η κατάσταση του υγειονομικού συστήματος στα μικρά νησιά του Αιγαίου:
Από 26 ΠΠΙ έχουμε:
• 13 Π.Π.Ι με 1 μόνο ιατρό που αυτόματα κάνει 30 εφημερίες το μήνα
• 13 Π.Π.Ι. με 2 ιατρούς που κάνουν περίπου 15 εφημερίες το μήνα έκαστος
• 10 Π.Π.Ι δίχως νοσηλευτη
• 7 μόνο ΠΠΙ με ειδικευμένο ιατρό
• 1 Π.Π.Ι. στο οποίο οι ιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται σύμφωνα με το νομό
• Σε 14 ΠΠΙ οι ιατροί θεωρούν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης
• Σε 26 ΠΠΙ οι ιατροί εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα.
Σχεδιασμός και εκπόνηση :
Πηγή : https://www.facebook.com/athanasios.kontaris

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...