Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι μια ανώνυμη εταιρεία, όπου τις αποφάσεις τις παίρνουν τα μέλη του ΔΣ της, χωρίς απόφαση, έλεγχο ή έστω ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων, αλλά ούτε και του περιφερειακού συμβουλίου.
Ως εταιρεία λειτουργεί με ξεκάθαρα κριτήρια «κόστους-οφέλους», όπως αυτά ορίζονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υφίσταται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Σκοπός της δεν είναι άλλος από την περαιτέρω προώθηση της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω των περίφημων ΣΔΙΤ.Το «τέλος ταφής» είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με το χαράτσι της «περιβαλλοντικής εισφοράς» και η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επέβαλε το «τέλος ταφής» που θα εισπράττουν οι ΦΟΔΣΑ από τους δήμους-μέλη τους.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο, Περιφέρεια και ΠΕΔ, ήταν από την αρχή αντίθετη με την δημιουργία του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ, τονίζοντας πως «θα αυξηθεί δραματικά το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες». Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επιβεβαιωθήκαμε, καθώς όπως έχουν τα πράγματα προβλέπεται αύξηση δημοτικών τελών για το 2023 της τάξης του 60%!
Πως γίνεται λοιπόν να «πέφτουν από τα σύννεφα» η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις δυσβάσταχτες εισφορές που προβλέπονται για τον Δήμο;
Είναι μεγάλες οι ευθύνες τους γιατί όλα αυτά τα χρόνια αποδέχονται τις αντιπεριβαλλοντικές αρχές «πληρώνω όσο πετάω» και «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ταυτόχρονα υιοθετούν και αποθεώνουν την ανταποδοτική λειτουργία του Δήμου. Αυτά εφαρμόζονται τώρα και βάσει αυτών καλούμαστε να πληρώσουμε, περίπου 1.7 εκατομμύρια(!) ευρώ, ετήσια εισφορά για το 2023.Οπότε, το «δεν γνωρίζαμε», απλά δεν υπάρχει σαν δικαιολογία…
Η Δημοτική Αρχή βαρύνεται και με επιπλέον ευθύνες, καθώς εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Α.Ε. και συμμετέχει στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Όμως, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, όταν συζητούνταν τα όντως πολύ σοβαρά θέματα τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής απουσίαζε.
Δεν είναι σοβαρά πράγματα από τη μια να «βγαίνει στα κάγκελα» η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπου ακούστηκε ακόμα και πρόταση για ομαδική παραίτηση του συμβουλίου) και από την άλλη να μην συμμετέχει στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, που έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για το συγκεκριμένο θέμα και να το καταψηφίσει ή τέλος πάντων να διαχωρίσει σαφώς και καταγεγραμμένα τη θέση της από την απαράδεκτη απόφαση της εταιρείας.
Στη βάση αυτή θεωρούμε προσχηματική και άσφαιρη την αντίδραση που προτάθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 22/08, καθώς δεν εκφράζει καμία διαφωνία με το νομοθετικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων που προβλέπει όλα αυτά τα «πράσινα» χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε.
Το «τέλος ταφής» των 20ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θάβονται θα αυξάνεται κατά 5ευρώ κάθε χρόνο, με ορίζοντα το 55ευρώ/τόνο μέχρι το 2027, οπότε όσο και να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων, το χαράτσωμα θα παραμένει και θα αυξάνεται.
Σε αντίθεση τόσο με τις προτάσεις που ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και με την πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί:
- Την άμεση κατάργηση των χαρατσιών του «τέλους ταφής» και της «περιβαλλοντικής εισφοράς».
- Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους.
- Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
- Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στον τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου