8 Μαρ 2014

Κάλεσμα του «Συλλόγου Επαγγελματιών της Σίφνου»ΠρόςΕπαγγελματικούς Εμπορικούς Συλλόγους του νομού Κυκλάδων

EpagelmatiesEboroiSifnou
Προς
Τους Επαγγελματικούς Εμπορικούς Συλλόγους του νομού Κυκλάδων
ΘΕΜΑ: Διασυλλογικές ενέργειες για την άμεση ενεργοποίηση των ανωτέρων κι ανωτάτων συνδικαλιστικών μας φορέων καθώς και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την άμεση διευθέτηση των μειζόνων προβλημάτων μας  πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. 
Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει, με ένδικα μέσα να αντιμετωπίζει προβλήματα που αφορούν τον εμπορικό κόσμο της Σίφνου.
Έχουμε επανειλημμένως προτείνει στο Επιμελητήριο κ την Ομοσπονδία να μας ενισχύσουν ή να κινηθούν με ένδικα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα κατά των άδικων φοροεισπρακτικών, ασφαλιστικών και λοιπών μέτρων που κατά καιρούς ψηφίζονται και τα οποία δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στις επιχειρήσεις μας λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το επιχειρείν στις Κυκλάδες με τη διασπορά των υπηρεσιών, τα προβλήματα διασύνδεσης με τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Προς μεγάλη μας λύπη, μετά και την τελευταία συμμετοχή μας στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας  Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νόμων & Νήσων Αιγαίου διαπιστώνουμε την κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αναβλητικότητα στη χρήση μεταξύ άλλων και ένδικων μέσων για τον έλεγχο της νομιμότητας αποφάσεων των διαφόρων υπουργείων και  υπηρεσιών τους που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους Κυκλαδίτες επιχειρηματίες.
Σε συνέχεια των παραπάνω σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα θεμάτων που μας απασχόλησαν το 2013 και πιθανόν και στο διηνεκές λαμβάνοντας υπ’όψιν τη διάθεση κράτους και την ολιγωρία των δικών μας φορέων για την επίλυσή τους:
-Υπ.  Εργασίας
Με το νέο καθεστώς πρόσληψης μέσω ηλεκτρονικής μορφής δεν δύναται εύλογο χρονικό διάστημα προς την επιχείρηση, ιδιαίτερα στις τουριστικές , νησιωτικές περιοχές που δεν υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παραλάβει τα απαραίτητα δικαιολογητικά , προκειμένου το λογιστικό γραφείο να προβεί στην πρόσληψη των εργαζομένων δεδομένου ότι τα λογιστικά γραφεία δεν δύνανται να λειτουργούν όλο το 24ωρο εορτές και αργίες. Πρόταση μας είναι να οριστεί ένα λογικό χρονικό περιθώριο συλλογής των απαραιτήτων δικαιολογητικών και να δύναται η δυνατότητα πρόσληψής του άμεσα με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας (πορτοκαλί βιβλίο ηλεκτρονικά κατά κάποιο τρόπο).
Ρεπό εργαζομένων -  
Στις εποχιακές -τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στα νησιά με μικρή σαιζόν,  ο εργαζόμενος δικαιούται εβδομαδιαία ανάπαυση  2 ημέρες συνεχόμενα  την εβδομάδα (ρεπό). Εάν το ρεπό είναι καθημερινές δικαιούται και ένα σαββατοκύριακο  επιπλέον τον μήνα. Όταν μια επιχείρηση λειτουργεί ουσιαστικά 1 μήνα όπως συμβαίνει στο νησί μας την Σίφνο θα πρέπει να υπάρχουν εφεδρικοί υπάλληλοι για να καλύπτουν μόνο τα ρεπό. Πράγμα αδύνατον!
Η πρόταση μας όσον αφορά το θέμα αυτό είναι να δίνεται η δυνατότητα με την σύμφωνη γνώμη εργοδότη- εργαζομένου να λαμβάνει τις ημέρες ρεπό στο τέλος της σαιζόν μιας και ο σκοπός και των δύο πλευρών σε μικρή σαιζόν είναι να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο εισόδημα. Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην Σ.Σ.Ε αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη λύση του θέματος διότι σκοπός μας δεν είναι να αποφύγουμε την απόδοση των υποχρεώσεων μας προς το κράτος και τον εργαζόμενο(με υπερωρίες και όλα τα εκ του νόμου απορρέοντα δικαιώματά του)άλλα την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να απεγκλωβιστούμε από καταστάσεις που μας οδηγούν θέλοντας και μη στην παρανομία και στην έκθεση, πάρα τη θέληση μας αλλά λόγω μην ύπαρξης εναλλακτικής λύσεως, απέναντι τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.    
Εργόσημο
Για έκτακτες περιπτώσεις (εκδηλώσεις όπως γάμοι-συναυλίες  κ.α. ) μία επιχείρηση δεν μπορεί να ακολουθήσει την διαδικασία πρόσληψης όπως είναι τώρα για 1 ή 2 ημέρες έκτακτης εργασίας. Οπότε προτείνουμε την δημιουργία τύπου εργόσημου ώστε να αποφεύγονται τα πρόστιμα και να αποδίδονται οι κατάλληλες εργοδοτικές εισφορές.
Εργασία αλλοδαπών
Έχει παρατηρηθεί ότι οι άδειες εργασίας των αλλοδαπών ακόμα κ αυτών που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνουν και ένα χρόνο να εκδοθούν με αποτέλεσμα η επιχείρηση να είναι εκτεθειμένη παρά την θέληση της. Προτείνουμε απλούστευση διαδικασίας , μέχρι να έλθουν τα απαραίτητα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μπορεί ο εργαζόμενος να προσλαμβάνεται και να ασφαλίζεται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη και να εργάζεται νόμιμα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες.
-Οικογενειακές επιχειρήσεις –θέματα ασφάλισης
– Να μην μεταβληθεί το καθεστώς ασφάλισης α΄ και β’ βαθμού συγγένειας, καθώς όπως γνωρίζουμε περισσότερο από το 75% τον επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά είναι ατομικές επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής.
-Έκτακτη εισφορά στον Ο.Α.Ε.Ε.
–ενημέρωση για τις κρατήσεις τύπου εισφορά αλληλεγγύης, τη νομιμότητα, τη χρησιμότητα τους καθώς και το πού έχουν διατεθεί όλα αυτά τα χρήματα που σαφώς δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ελέγχονται οι εκάστοτε διοικήσεις του ασφαλιστικού μας φορέα για την ορθή διαχείριση των εισφορών μας; Γιατί δεν υπάρχει επίσημη και τακτική ενημέρωση γι’αυτά; 
-Τέλος κατασκήνωσης 20 ευρώ ανά ασφαλισμένο έστω και για μία ημέρα και μόνο τον Αύγουστο.
Ποιές ενέργειες έχουν γίνει και για την  διερεύνηση της νομιμότητας του;
-Αλλαγή φορέα ασφάλισης από Ο.Γ.Α. σε Ο.Α.Ε.Ε. και επιβολή υπέρογκων και παράλογων προστίμων και μη υπευθυνότητα Δ.Ο.Υ. και διοίκησης του Ο.Γ.Α. (5-ετία προστίμου, μη συμψηφισμός εισφορών των 2 φορέων, αναδρομική πληρωμή και ιατροφαρμακευτικού και συνταξιοδοτικού κλάδου.) 
-Υπ. Υγείας
-Υποστελέχωση και υποβάθμιση όλων των υγειονομικών μονάδων και υπηρεσιών στα νησιά μας πράγμα που εκτός των άλλων πλήττει και το τουριστικό μας προϊών.  
-Αποκέντρωση των υπηρεσιών από τα νησιά.
Στη Σίφνο σήμερα ένας επιχειρηματίας πρέπει να μεταβεί για:
Δ.Ο.Υ  - στον Πειραιά
Ο.Α.Ε.Ε. – στην Σύρο κ στον Πειραιά
Δικαστήρια – στην Μήλο κ στην Σύρο
Ι.Κ.Α.- στην Μήλο
Τ.Α.Π.Ι.Τ.- Σύρος το οποίο δεν είναι στελεχωμένο και απευθυνόμαστε Αθήνα στα κεντρικά
Επιθεώρηση εργασίας - Σύρος
Ο.Α.Ε.Δ. – Σύρο
Υπουργείο Συγκοινωνιών – Μήλο
Γραφείο αλλοδαπών για άδειες εργασίας ( εκτός ευρωπαϊκής ένωσης)  - Σύρο
Νοσοκομείο - ;;;
Καταλήγοντας και μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ του συλλόγου μας προτείνουμε να συνταχθεί μία επιστολή προβληματισμού από τους Εμπορικούς Επαγγελματικούς Συλλόγους των Κυκλάδων  προς τα ανώτερα συνδικαλιστικά μας όργανα και να καθοριστεί συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων των Κυκλάδων με το διοικητικό συμβούλιο της  Ε.Σ.Ε.Ε. η οποία με τη σειρά της άμεσα θα κανονίσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
 Είμαστε στην διάθεση σας ώστε να συντονίσουμε άμεσα όλες τις ενέργειες μας.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
         Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γενικός Γραμματέας   
ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                                    ΖΑΜΠΕΛΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

Πηγή : http://www.sifnaiko-fos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...