14 Δεκ 2014

Σύλλογος Λαϊκή Αλληλεγγύη και Secours Populaire Français

Η μάχη κατά της φτώχειας πρέπει να κερδηθεί από όλους μας με αλληλεγγύη, όχι με φιλανθρωπία

Συνέντευξη: Ελένη Μαυρούλη
Ο Σύλλογος Λαϊκή Αλληλεγγύη ιδρύθηκε το 2013, πρωταρχικά για να συγκρουστεί με την πραγματικότητα που δημιουργεί αυτό που λέγεται «ανθρωπιστική κρίση». Στηρίζεται, όπως αναφέρει ο ίδιος, στην αλληλεγγύη που διέπει τις ομάδες, στους δεσμούς εμπιστοσύνης και συντροφικότητας. Αυτός είναι ο τρόπος που προωθεί την αγωνιστική στάση ζωής και δίνει στα άτομα την ελπίδα της αποκατάστασης της τραυματισμένης αξιοπρέπειας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η προσβολή τού δικαιώματος στην τροφή πλήττει τόσο το κέντρο όσο και την περιφέρεια της Ευρώπης. Οι οργανώσεις αλληλεγγύης συντονίζονται ώστε να δώσουν τη μάχη από κοινού.  Στη μάχη αυτή, η Λαϊκή Αλληλεγγύη Ελλάδας συναντιέται με το Secours Populaire Français, που διαθέτει τεράστια πείρα σε ανθρωπιστικό έργο άμεσης βοήθειας και με ενεργή παρουσία στην  Ελλάδα περισσότερα από 40 χρόνια, για μια δράση διεθνούς αλληλεγγύης. Η αποστολή επισιτιστικής βοήθειας είναι αποτέλεσμα έκκλησης στήριξης των γαλλικών δικτύων αλληλεγγύης του SPF προς τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Το Περιοδικό μίλησε με τον πρόεδρο του Secours Populaire Français, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε κοινές δράσεις με τον Σύλλογο Λαϊκή Αλληλεγγύη. Ο Julien Lauprêtre εξήγησε τη λογική που διέπει την οργάνωση τονίζοντας ότι βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι δεν  πρόκειται για οργάνωση φιλανθρωπίας, αλλά αλληλεγγύης, και ότι στόχος της είναι η σταδιακή ενεργοποίηση και συμμετοχή των ίδιων εκείνων ανθρώπων που ζητούν βοήθεια σε σειρά δράσεων.
-Τι είναι η Secours Populaire (Λαϊκή Ανακούφιση και σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά Λαϊκή Αλληλεγγύη); Πώς ξεκίνησε;
-J.L.: Η ιστορία της Secours Populaire στη Γαλλία θα μπορούσε κανείς να πει ότι χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του ’20 οπότε η οργάνωση ονομαζόταν Secours Rouge (Κόκκινη Ανακούφιση). Μετά το 1936 μαζί με το Λαϊκό Μέτωπο γεννήθηκε η οργάνωση Secours Populaire de France et des Colonies (Λαϊκή Ανακούφιση Γαλλίας και Αποικιών). Ήταν ουσιαστικά η οργάνωση αλληλεγγύης του Λαϊκού Μετώπου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθώς και Ριζοσπάστες της Αριστεράς και της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δυστυχώς η δραστηριότητά τους ήταν βραχεία καθώς διαλύθηκαν το 1939. Σχεδόν τα μισά κατά τόπους στελέχη της οργάνωσης Secours Populaire de France et des Colonies εκτελέστηκαν ή εξορίστηκαν γιατί συνέχισαν και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής τις δραστηριότητες αλληλεγγύης. Το 1945 δημιουργήθηκε, εκ νέου, η οργάνωση, αυτή τη φορά με την ονομασία Secours Populaire Français της οποίας έχουμε τα 70α γενέθλια του χρόνου.
Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της οργάνωσής μας εντοπίζονται, πρώτον στο ότι είναι εντελώς ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία, από τα κόμματα, από το κοινοβούλιο και από τα συνδικάτα. Έχει μία και μοναδική «γραμμή πλεύσης»: την αλληλεγγύη. Βασικό μότο της οργάνωσης είναι το: «Δεν σε ρωτώ τις απόψεις σου, ούτε τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις, αλλά ποιος είναι ο πόνος σου».
Ένα άλλο χαρακτηριστικό αποτελεί το ότι είναι μια εξαιρετικά αποκεντρωμένη οργάνωση από την άποψη της διοίκησής της. Έχει, αυτήν τη στιγμή, το Secours Populaire Français, ένα εκατομμύριο μέλη και 80.000 εθελοντές, δηλαδή άτομα που, υπό άλλες συνθήκες θα ονομάζονταν επίσης μέλη καθώς είναι άνθρωποι που έχουν δραστηριότητα υπέρ της οργάνωσης στον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι η πρώτη ανθρωπιστική οργάνωση της Γαλλίας που βασίζεται στην απόλυτη ανεξαρτησία, που δεν έχει «βασιλιά» ή «βασίλισσα», και της οποίας τα μέλη αποφασίζουν για τον προσανατολισμό της. Και βασίζεται πάνω σε αυτό, δηλαδή  στο ένα εκατομμύριο μέλη και στους 80.000 ενεργούς εθελοντές.
Στόχος να ενεργοποιηθούν αυτοί που χρήζουν βοηθείας, να μην μένουν παθητικοί
-Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Secours Populaire Français και άλλες οργανώσεις που χαρακτηρίζονται φιλανθρωπικές;
affiche_spf_cocteau
-J.L.: Η πρώτη και μεγαλύτερη διαφορά είναι αυτή της απόλυτης ανεξαρτησίας που έχει η δική μας οργάνωση σε αντίθεση με τις άλλες. Μια άλλη μεγάλη διαφορά είναι το ότι πρόκειται για μια αποκεντρωμένη οργάνωση. Δηλαδή δεν λαμβάνονται αποφάσεις στο Παρίσι τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν «παραρτήματα» της οργάνωσης στη Γαλλία ή σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι οι ίδιοι οι εθελοντές που συμμετέχουν στην οργάνωση οι οποίοι αποφασίζουν για την κατεύθυνση της δράσης, κατά τόπους, και το πώς θα γίνουν πράξη οι αποφάσεις αυτές.
Μια άλλη πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι η οργάνωσή μας είναι οργάνωση αλληλεγγύης. Δεν είμαστε φιλανθρωπική οργάνωση, ούτε οργάνωση βοήθειας. Στόχος της δράσης μας είναι να ενεργοποιήσουμε τους ίδιους τους ανθρώπους που έρχονται και μας ζητούν βοήθεια. Τους λέμε ότι εσείς ζητάτε βοήθεια και εμείς θα σας την δώσουμε, αλλά εσείς τι μπορείτε να κάνετε;  Δεν θέλουμε ευχαριστώ. Στο σημείο αυτό συνήθως ακούμε πολλά. Υπάρχουν πολλοί που απαντούν «τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε στην ανεργία». Κι όμως μπορούν. Π.χ. έχουμε μια δράση διανομής τροφίμων, μπορούν να έρθουν να βοηθήσουν. Κάποιοι άλλοι μας απαντούν «τι μπορούμε να κάνουμε; Είμαστε μόνοι μας με τόσα παιδιά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε».  Τους προτείνουμε, σε αυτήν την περίπτωση πχ, να φέρουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στις δράσεις που έχουμε για τα παιδιά, όπου αυτά γράφουν γράμματα αλληλεγγύης σε παιδιά που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη, τα οποία με τη σειρά τους θα απαντήσουν και σιγά σιγά θα στηθεί, μέσα από αυτές τις ενέργειες, ένα δίκτυο αλληλεγγύης.
Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση μπορεί να κάνει κάτι, σιγά σιγά, που θα τον βοηθήσει να βγει από αυτήν την παθητική κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί.  Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες οργανώσεις, εμείς επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους που δέχονται τη βοήθειά μας και όχι απλώς παθητικά να την δέχονται και να μας λένε ευχαριστώ.
-Από αυτά που λέτε, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η δραστηριότητα του Secours Populaire έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τον τρόπο και την νοοτροπία δράσης άλλων οργανώσεων αλλά και με την ολοένα μεγαλύτερη προσπάθεια, αρκετών μεγάλων επιχειρήσεων, να φιλοτεχνήσουν ένα φιλανθρωπικό προφίλ. Ισχύει αυτό; Υπήρξαν ή υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις στη δράση σας;
- J.L.: Ναι. Όταν υπάρχει μια μεγάλη οργάνωση, η οποία αναλαμβάνει και ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίες δράσης υπάρχουν και αρνητικές αντιδράσεις, αλλά γίνεται ενίοτε αφορμή και για θετικές ιδέες, και σε αυτές θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή μου. Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ μεγάλη εκστρατεία με την οργάνωση Restos du Coeur, την Διατροφική τράπεζα και τον Ερυθρό Σταυρό, δίπλα δίπλα ο ένας στον άλλο, για να διασώσουμε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βοήθειας στους πιο Στερημένους (PEAD) το οποίο ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987. Είχε ληφθεί, όπως ξέρετε, απόφαση για κατάργηση του συγκεκριμένου προγράμματος σε επίπεδο πανευρωπαϊκό.
Για να σας δώσω μια ιδέα του πόσο σημαντικό είναι αυτό το πρόγραμμα θα σας πω μόνο ότι το Secours Populaire Français διανέμει 180 εκατομμύρια γεύματα το χρόνο, είμαστε η πρώτη οργάνωση στη Γαλλία όσον αφορά στη διανομή γευμάτων. Τα μισά από αυτά τα γεύματα προέρχονταν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κάτι που σημαίνει ότι αν το πρόγραμμα αυτό τερματιζόταν, όπως είχε αποφασιστεί, θα υπήρχαν άνθρωποι που θα πέθαιναν από την πείνα τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες.

book_latouchep26_2014_bd__749997
Με τους φίλους μας από την Διατροφική Τράπεζα, τον Ερυθρό Σταυρό και τους Restos du Coeur, παρά το ότι έχουμε διαφορετική πορεία και ιστορία και παρά το ότι συνεχίζουμε να διαφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων και μάλιστα σοβαρών, προχωρήσαμε σε μια σειρά δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πετύχαμε τελικά να υπαναχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την απόφασή της για τερματισμό του προγράμματος. Η λειτουργία του προγράμματος επανεγκρίθηκε χωρίς να ξέρω αν θα διατηρηθεί η τρέχουσα ονομασία του. Το βασικό όμως είναι ότι εγκρίθηκε και θα υπάρχει αυτή η γραμμή βοήθειας για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα που απαντά στην ερώτησή σας. Ναι, προφανώς υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις και δυσκολίες. Κατά βάθος, όμως, με ορισμένες οργανώσεις συμφωνούμε ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της δράσης αλληλεγγύης και προσπαθούμε να τις κάνουμε πράξη.
Όσον αφορά στο άλλο σκέλος της ερώτησής σας, δηλαδή τις επιχειρήσεις. Είναι επίσης ένα μεγάλο κομμάτι. Έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα «εταίρων» που στηρίζουν το Secours Populaire. Είναι μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλων σχολικών ιδρυμάτων, μεγάλων εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στη συλλογή πόρων, δηλαδή χρημάτων ή υλικού. Ο καθένας έχει τη θέση του. Η επιχείρηση μας δίνει πράγματα, μας βοηθά να συγκεντρώσουμε πράγματα στους χώρους δραστηριότητάς της, και σε αντάλλαγμα εμείς αναφέρουμε τη συνεισφορά της. Εμείς συγκεντρώνουμε τα τρόφιμα και την όποια βοήθεια, δεν περιμένουμε να μας την δώσουν. Μέχρι στιγμής συνεργαζόμαστε με όλους αυτούς χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποια διένεξη.
Θέλουμε να «παγκοσμιοποιήσουμε» την αλληλεγγύη, όχι να την «εξάγουμε» από τη Γαλλία
-Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε και στην Ελλάδα;
-J.L: Μια μεγάλη ιδέα που έχουμε στο Secours Populaire είναι να παγκοσμιοποιήσουμε την αλληλεγγύη. Δηλαδή ασχέτως του ποιού χρώματος είναι το δέρμα του ανθρώπου, του σε ποιο τόπο μένει γεωγραφικώς, του ποια θρησκεία έχει, έχουμε την άποψη ότι ο άνθρωπος έχει την ανάγκη άλλων ανθρώπων να του εκφράσουν αλληλεγγύη. Για αυτό και προσπαθούμε να έχουμε μεγάλη δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο και έχουμε παρουσία σε περίπου 50 χώρες.  Αυτή η παρουσία σημαίνει ότι έχουμε οργανώσεις εκεί που είναι εταίροι μας, συνεργαζόμαστε. Δεν «εξάγουμε» από τη Γαλλία αλληλεγγύη.
Παραδείγματος χάριν, όσον αφορά στην Ελλάδα εργαζόμαστε με το Σύλλογο «Λαϊκή Αλληλεγγύη». Ήρθαμε αυτήν την εβδομάδα από τη Γαλλία για να διανείμουμε 120 τόνους τροφίμων για 100.000 ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η «Λαϊκή Αλληλεγγύη» Ελλάδας προσπαθεί να οργανώσει την φιλοξενία παιδιών από τη Γαλλία για το επόμενο καλοκαίρι, παιδιά ανέργων, καθώς η φτώχεια και η ανέχεια αυξάνεται διαρκώς και στη Γαλλία. Γι’ αυτό λέω ότι είμαστε εταίροι, δεν είναι παράρτημα. Οι Γάλλοι δίνουν στους Έλληνες αλλά και οι Έλληνες θα δώσουν στους Γάλλους. Είναι στο πλαίσιο αυτού που σας έλεγα ότι θέλουμε να «παγκοσμιοποιήσουμε» την αλληλεγγύη ενώ ταυτόχρονα είναι στη βάση της λογικής που σας είπα ότι εμείς ενστερνιζόμαστε: δηλαδή τη λογική της συνεργασίας ανάμεσα σε αυτόν που δίνει την βοήθεια και αυτόν που την παίρνει, τη λογική της ενεργητικής συμμετοχής. Μακριά από εμάς οι νεοπαποικιακές λογικές, δηλαδή οι λογικές της μεγάλης οργάνωσης που δίνει στην μικρή κλπ. Θέλουμε ισότιμες σχέσεις.
Αυτό που προσπαθούμε να δουλέψουμε και να προωθήσουμε στην παρούσα φάση είναι η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου αλληλεγγύης μεταξύ παιδιών και έχουμε ονομάσει την καμπάνια αυτή «παιδιά, φίλοι του κόσμου». Να οργανωθούν δηλαδή τα παιδιά ξεχωριστά, σε διάφορες χώρες του κόσμου (στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή) και να σκεφθούν μόνα τους, και μέσα από την επικοινωνία μεταξύ τους, τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις δράσεις αλληλεγγύης που απευθύνονται στα παιδία είτε της χώρας τους είτε στο εξωτερικό.
Το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν παιδιά από την Ελλάδα που ήρθαν στην Γαλλία και έκαναν διακοπές στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, μαζί με παιδιά από άλλες 33 χώρες.  Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της προσπάθειας είναι ότι βοηθά παιδιά από διαφορετικές χώρες να γνωριστούν, ν’ αγαπήσουν το ένα το άλλο, και να μην θεωρούν ότι βρίσκονται απέναντι το ένα από το άλλο. Όταν είδαμε παιδιά από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ να παίζουν μαζί, παιδιά από την Κίνα και το Βιετνάμ, παιδιά από τη Δυτική Σαχάρα με παιδιά από το Μαρόκο, είπαμε ότι τουλάχιστον κάναμε ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Την ώρα που οι κυβερνώντες χωρών δεν έχουν διόλου φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, εμείς προσπαθούμε να επενδύσουμε στη φιλία μεταξύ των παιδιών και στην καλλιέργεια αυτού του αισθήματος αλληλεγγύης.

jov_2013_au_zoo_de_la_fleche_bis_0
-Μας δίνετε μια ιδέα των δραστηριοτήτων σας σε κάποιες από αυτές τις 50 χώρες που είπατε;
-J.L.: Η Αϊτή είναι μία από τις χώρες που έχουμε ρίξει βάρος για την ανοικοδόμηση των σχολείων και για την ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Ένα άλλο παράδειγμα, που ίσως σας εκπλήξει, είναι το ότι είχαμε πρόσφατες δράσεις στην Ιαπωνία, που κάποιος θα πει ότι είναι μια πλούσια χώρα που δεν χρειάζεται βοήθεια. Φιλοξενήσαμε παιδιά και βοηθήσαμε εκείνους που υπέστησαν καταστροφές από το τσουνάμι και περίπου εδώ και τρία χρόνια είμαστε διαρκώς παρόντες στις περιοχές αυτές, μαζί με τις οργανώσεις που συνεργαζόμαστε στην Ιαπωνία, τους εκεί εταίρους μας. Μεταξύ άλλων, κατασκευάσαμε ένα «σπίτι του Ψαρά» με χρήματα και βοήθεια που έστειλαν οι ψαράδες της Γαλλίας προς τους συναδέλφους τους της Ιαπωνίας και κυρίως προς τους καλλιεργητές οστράκων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω του πυρηνικού ατυχήματος.
Η δική μας προσέγγιση είναι η προσέγγιση της συνεργασίας, της ισότητας. Δεν πάμε σε μια χώρα να κάνουμε ό,τι νομίζουμε εμείς σωστό. Δεν είναι οι Γάλλοι που έρχονται για να κάνουν το οτιδήποτε. Πάμε και ρωτάμε τους ντόπιους εταίρους μας, τι νομίζουν ότι θα έπρεπε να γίνει, τι θα ήταν πιο βοηθητικό, πιο χρήσιμο. Και παράλληλα έχουμε σε διαρκή ισχύ μεγάλες καμπάνιες για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, για τη διασφάλιση τροφής, για την εκπαίδευση των παιδιών όσον αφορά στην υγιεινή.
Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στις συνέπειες όχι στα αίτια του προβλήματος
-Δουλεύετε με συνδικάτα;
-J.L.: Ενίοτε όταν είναι απαραίτητο, ναι δουλεύουμε και με συνδικάτα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιαπωνίας που σας ανέφερα. Αλλά συνήθως δουλεύουμε άμεσα με τους ανθρώπους που βρίσκονται επί τόπου. Όταν π.χ. συνεργαζόμαστε σε κάτι συγκεκριμένο με μια μεγάλη εταιρεία, όπως π.χ. είναι η Kinder – Ferrero, δεν ζητάμε τη γνώμη των συνδικάτων. Αυτό που κάνουμε είναι ότι ζητάμε τη συμμετοχή τους στην εκάστοτε καμπάνια που γίνεται. Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ανεξάρτητη πολιτική αλληλεγγύης. Υπάρχουν φορές που τα συνδικάτα αποφασίζουν μόνα τους να συμμετάσχουν σε μια συγκεκριμένη δράση οργανωμένα και φυσικά το δεχόμαστε. Αλλά δεν είναι η δική μας γραμμή το να πάμε σε αυτά. Μας ενδιαφέρει να απευθυνόμαστε απευθείας στους πολίτες. Και το ότι έχουμε αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο μέλη, σημαίνει ότι κάτι έχουμε πετύχει σε αυτό.
Προσπαθούμε να βοηθάμε και να εφαρμόζουμε τη λογική που σας είπα πριν, αποφεύγοντας να πάρουμε θέση απέναντι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Για παράδειγμα, δουλεύουμε και με Παλαιστινίους και με Ισραηλινούς, με παιδιά και από τις δύο πλευρές. Αποφεύγουμε να πάρουμε θέση και να χαρακτηρίσουμε τα γεγονότα, ακριβώς γι αυτό. Για εμάς μετρά η αλληλεγγύη, σε πολύ συγκεκριμένο επίπεδο. Προσπαθούμε να παρέμβουμε στις συνέπειες του δράματος, ασχέτως του ποια γνώμη έχει η μία ή η άλλη πλευρά για τα αίτια του δράματος. Αν αρχίσουμε να συζητάμε, π.χ. στη Γαλλία, τα αίτια της αυξανόμενης ανεργίας και της κρίσης,  στους κόλπους του Secours Populaire, θα ακούγονταν απόψεις όλων των ειδών από τα μέλη και τους εθελοντές. Εμείς όμως επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην αντιμετώπιση των συνεπειών του προβλήματος.

dianomi-trofimon-1728x800_c
-Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί για τις συνεργασίες με τις μεγάλες εταιρείες και γενικότερα τους φορείς ιδιωτικού δικαίου, και το πόσο επηρεάζουν τη λειτουργία του Secours Populaire
-J.L.: Συνεργαζόμαστε όντως με μια μεγάλη γκάμα εταιρειών και φορέων. Είμαστε πολύ ανοιχτοί. Η κομβική μας θέση είναι ότι εφόσον ο εκάστοτε εταίρος συμφωνεί, θα προχωρήσουμε στην τάδε ή στην δείνα καμπάνια. Π.χ. με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία Γαλλίας έχουμε συμφωνήσει να μας ανοίγει δύο φορές το χρόνο τις πόρτες των γηπέδων για να μπαίνουν τα μέλη μας και να ενημερώνουν τους φιλάθλους για το σκοπό και τις δράσεις της Secours Populaire. Μπορεί η συνεργασία μας να έχει και τέτοιο χαρακτήρα.
Όσον αφορά στα χρήματα είναι ξεκάθαρο: το 20% των εσόδων μας προέρχεται από το κράτος, από τα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το 80% είναι από προσφορές που είναι από τα απλά μέλη μας και από τους εθελοντές. Αυτή είναι και η μεγάλη ιδιαιτερότητα μας: τα περισσότερα χρήματα συλλέγονται από τους ξεχωριστούς ανθρώπους που συμμετέχουν με τη δράση τους. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με εταιρείες, με συλλόγους, με φορείς, αλλά κύριος αιμοδότης μας είναι το ένα εκατομμύριο μέλη μας και οι 80.000 εθελοντές μας οι οποίοι και με τις ιδέες τους για κάποιες εκδηλώσεις ή κάτι παρόμοιο, επίσης συνεισφέρουν στα οικονομικά όπως και συμμετέχοντας στις μεγάλες σχετικές καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων που διεξάγουμε. Τώρα ενόψει Χριστουγέννων, θα προχωρήσουμε σε καμπάνια χρηματοδότησης με το όνομα «πράσινος» Άγιος Βασίλης.
-Δίνετε χρήματα ή προϊόντα σε όσους λαμβάνουν βοήθεια από το Secours Populaire;
-J.L.: Δίνουμε χρήματα σε περιπτώσεις όπου κάποιος δεν έχει τίποτε απολύτως και χρειάζεται να περάσει μια κρύα νύχτα σε ένα ξενοδοχείο. Έχουμε δρομολογήσει, για παράδειγμα, το να πηγαίνουν οικογένειες που δεν έχουν πόρους λίγες μέρες διακοπές. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό εξασφαλίζοντάς τους διαμονή. Καταλαβαίνω το πρόβλημα και τις αμφιβολίες που προκαλούν τα χρήματα καθώς όλοι βλέπουν παντού σκάνδαλα, διαφθορά και κομπίνες. Αν κάποιος μας δώσει λεφτά, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να έρθει να δει με αποδείξεις πώς τα χρησιμοποιήσαμε.
Γι’ αυτό και ζητάμε από τους εταίρους μας να συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας προκειμένου να έχουν ιδίαν εικόνα για το τι γίνεται. Επίσης, λόγω της αποκεντρωμένης λειτουργίας μας, η οργάνωση του Παρισιού συλλέγει χρήματα για μια δραστηριότητα στο Παρίσι ή στο εξωτερικό και αν σε αυτό συμμετέχει η οργάνωση κάποιας άλλης πόλης, συλλέγει μόνη της τα λεφτά. Επίσης, μια οποιαδήποτε οργάνωση, π.χ. η Λαϊκή Αλληλεγγύη στην Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει για το οτιδήποτε μόνη της, δεν χρειάζεται ούτε απόφαση, ούτε έγκριση από τα κεντρικά μας στο Παρίσι. Μπορεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλον, αλλά δεν επηρεάζει την απόφασή του.
Οι δράσεις του Συλλόγου «Λαϊκή Αλληλεγγύη» μέσα στον Νοέμβριο
Ο Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας και η γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση Secours Populaire Français (SPF), στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας «Δικαίωμα τροφής – Ανάγκη Αλληλεγγύης», πραγματοποίησαν σειρά από δράσεις  στην Πάτρα, μέσα στο Νοέμβρη, διανέμοντας περίπου 12 τόνους  τρόφιμα μακράς διαρκείας σε πολίτες με ανάγκες σίτισης.
Στις δράσεις αυτές, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, σε συνεργασία με συλλογικότητες και κοινωνικούς φορείς της πόλης και ξεκίνησαν την 31η  Οκτώβρη  με αγώνα μπάσκετ που διοργανώθηκε στο χώρο του Κλειστού Γηπέδου του αθλητικού συλλόγου «Γλαύκος», υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας είναι ενταγμένος στην καθημερινή μας ζωή και  ένας τέτοιος  αγώνας για το δικαίωμα στην τροφή πρέπει να δοθεί μέσα από οργανωμένες λαϊκές συλλογικότητες. Μέλη και εθελοντές της Λαϊκής Αλληλεγγύης και ο Πρόεδρος Julien Lauprêtre με αντιπροσωπεία της Γαλλικής οργάνωσης  SPF, παρακολούθησαν τον αγώνα και μετέφεραν μήνυμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των δύο λαών, σε όλους τους παρευρισκομένους.
Στις 19 Νοεμβρίου, διανείμαμε  τρόφιμα για να στηρίξουμε ανθρώπους που διαβιούν στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού, έξω από το παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΞ, και στις 20 Νοεμβρίου στα  “Παλαιά Σφαγεία Πατρών” (Πολιτεία), γνωστοποιήσαμε στους πολίτες που αντιμετωπίζουν ανάγκες σίτισης,  ότι η δράση αυτή αποτελεί μια συμβολική πράξη στήριξης του δικαιώματος της τροφής, το οποίο προσβάλλεται βάναυσα και στο κέντρο της Ευρώπης, σε μια ισχυρή χώρα όπως η Γαλλία.  Οι οργανώσεις αλληλεγγύης συντονίζονται ώστε να δώσουν τη μάχη από κοινού. Η αποστολή επισιτιστικής βοήθειας είναι αποτέλεσμα έκκλησης στήριξης των γαλλικών δικτύων αλληλεγγύης του SPF προς τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Για την πραγματοποίηση της δράσης, ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πάτρας παραχώρησε το χώρο και φρόντισε για την αποθήκευση των τροφίμων μακράς διαρκείας, ώστε να διανεμηθούν σε πολίτες με ανάγκη σίτισης,  συμμετέχοντας σε μια πράξη διεθνούς αλληλεγγύης. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την υποστήριξη.
Η φτώχεια είναι μια μορφή βίας –προϊόν της κρίσης-  που έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην κοινωνία μας και δεν διαφαίνεται καμιά προοπτική ανάσχεσης αυτής της μάστιγας που έχει διαρρήξει τον κοινωνικό αλλά και τον οικογενειακό ιστό της ελληνικής κοινωνίας, οδηγώντας πολλές οικογένειες στην απόλυτη ανέχεια. Η «μάχη» κατά της φτώχειας πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί απ΄ όλους μας με βασικό εργαλείο την έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης. Η Λαϊκή Αλληλεγγύη στον αγώνα αυτό είμαστε στρατευμένοι και με τις δικές μας δυνάμεις στεκόμαστε δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από αυτήν την πρωτόγνωρη σε εύρος και διάρκεια κρίση.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...