20 Δεκ 2014

Το δράμα της ακτοπλοίας: απλήρωτοι εργαζόμενοι, πωλούνται καράβια λόγω χρεών

Τελεσίγραφο προς τις ναυτιλιακές εταιρίες NEΛ, ΑΝΕΚ, Venturis και Lane, έχει αποστείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία........

Σε αυτήν αναφέρεται σε σημαντική καθυστέρηση των δεδουλευμένων, από τις εν λόγω εταιρείες, και προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων θα προχωρήσει σε μπλόκα, εμποδίζοντας έτσι τα δρομολόγια των πλοίων.

Αρκετοί εργαζόμενοι από τις παραπάνω εταιρίες παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι, ενώ είναι ενδεικτική η περίπτωσης της ΝΕΛ, όπου εδώ και καιρό δίνει ένα ελάχιστο ποσό «έναντι» στους εργαζομένους στα πλοία της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων από την ΝΕΛ στους εργαζόμενους δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο, αλλά μια πάγια τακτική τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικούς μήνες η ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε ότι απλήρωτοι ναυτεργάτες του ταχύπλοου «Παναγιά Πάρος» της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ ήταν εγκαταλειμμένοι σε λιμάνι της Ισπανίας, ενώ ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στο πλήρωμα του «Παναγιά Θαλασσινή», της ίδιας εταιρείας, που βρισκόταν στο Μαρόκο.
Τα δύο πλοία είχε ναυλώσει η ΝΕΛ στη θυγατρική της εταιρεία Inter Lines για να συνδέσουν ακτοπλοϊκά το Μαρόκο με την Ισπανία, αλλά λόγω των οφειλών στους ναυτικούς τα πλοία παρέμειναν δεμένα στο λιμάνι Algeciras.

Προχωρούν σε πωλήσεις πλοίων
Σε νέες πωλήσεις πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν, το επόμενο διάστημα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του στόλου και του τραπεζικού δανεισμού τους.

Τα τελευταία χρόνια, που η κρίση πλήττει την ελληνική ακτοπλοΐα, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica, Hellenic Seaways, Minoan Lines, NEL) πούλησαν συνολικά 16 πλοία και ο στόλος τους μειώθηκε, από τα 81 πλοία το 2008, στα 65 πλοία στο τέλος του 2013, σύμφωνα με μελέτη της XRTC.

Οι προσπάθειες για πώληση πλοίων συνεχίζονται και το τρέχον έτος. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πώληση του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Blue Star Ithaki» της Attica Group στο καναδικό δημόσιο, έναντι 31,2 εκατ., με τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία να φτάνουν τα 4 εκατ.
Πηγή: fpress.gr
to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...