19 Αυγ 2015

Βαγγέλης Κορακάκης. Το ιδανικό κλείσιμο για το Φεστιβάλ Σερίφου 2015.

Φεστιβάλ Σερίφου Βαγγέλης Κορακάκης
«Κάτι μαγικό φέρνει απόψε η θάλασσα. Τους χτύπησε την πόρτα και τους ξύπνησε από τις τέσσερις το πρωί. Μια αρχαία πάχνη τους ένωσε και μαζευτήκανε στ’ αλώνι δίπλα από την εκκλησία για να μιλήσουν στις ξερολιθιές και στην Ανατολή.»
Βαγγέλης Κορακάκης. Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Ο Σερ(ι)φιώτης. Ο δημιουργός. Ο δάσκαλος. Ένας από τους τελευταίους του πηγαίου, του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού. Αυτού που έχει τις ρίζες του στην ελληνική παράδοση και το ρεμπέτικο.
Δίπλα του ο Βασίλης. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά. Στέρεη φωνή, χέρια που «κεντάνε» πάνω στο μπουζούκι. Μαζί τους η Ανατολή Μαριόλα, φωνή βγαλμένη λες από δίσκους 78 στροφών. Αυθεντική, με «γρέζι» και ανάσες ανατολίτικες. Ο Γιώργος Φουντούκος και ο Τάσος Αθανασιάς, κιθάρα και ακορντεόν. Άξιοι.

Δυόμιση ώρες πρόγραμμα. Λαύριο, Μάνα που ζω, Η αλήθεια, Στη σκέψη της τρελής, Το ποτηράκι της καρδιάς, Οι ψαράδες, Ήταν κάποτε μια χώρα, Πρώτο φθινόπωρο. Πόσα μεγάλα τραγούδια να χωρέσουν στο πρώτο μέρος, το γεμάτο με τις επιτυχίες του Βαγγέλη; Δεν λέω ούτε τα μισά. Δεύτερο μέρος γεμάτο με «τους μεγάλους μας δημιουργούς, τους κολοσσούς, τη φωνή του λαού μας»: Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Τσιτσάνης, Μούτσης, Ξαρχάκος, Μητσάκης, Πάνου, Μπιθικώτσης, Δερβενιώτης, Τζουανάκος, Παπαγιαννοπούλου, Γκάτσος. Kι ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο μας στιχουργό, τον αξέχαστο Κώστα Βίρβο: Τα χνάρια, Στου Μπελαμή το ουζερί, Λίγα ψίχουλα αγάπης, Της γερακίνας γιος.
Όλα σε μια μοναδική βραδιά. Το ιδανικό κλείσιμο για το Φεστιβάλ Σερίφου 2015. Του χρόνου πάλι. Στο Φεστιβάλ του 2016.
Α. Σφαλής
Photos: Chloe Kritharas Devienne
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...