2 Αυγ 2015

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Η επιστροφή στην Ανδρο


Στο νησί που του προσέφερε το φυσικό σκηνικό για τη «Μικρά Αγγλία» επιστρέφει ο Παντελής Βούλγαρης. Αυτήν τη φορά όχι για κάποια καινούργια ταινία, αλλά ως καλλιτεχνικός διευθυντής του νεοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου. Το φεστιβάλ σηκώνει την αυλαία του σήμερα (διαρκεί έως τις 30 Αυγούστου), σε ένα νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο-πέταλο, 900 θέσεων, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. «Η Ανδρος μάς τροφοδοτεί, την οικογένειά μου κι εμένα, επί 25 χρόνια. Από τα υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι, τα τζιτζίκια, τα σύκα, τις μικρές παραλίες κι έναν υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο, από τον Εμπειρίκο και τον Πολέμη», σημειώνει ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει αρνηθεί πολλάκις σημαντικές θέσεις στον πολιτισμό του τόπου.
Γεννημένος στα Πατήσια το 1940, με νησιώτικη καταγωγή, ο Παντελής Βούλγαρης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης σε πολλές παραγωγές, οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Από το «Προξενιό της Αννας» (1972), το «Happy Day» (1976) και τα «Πέτρινα χρόνια» (1985) μέχρι το αριστούργημά του «Ησυχες ημέρες του Αυγούστου» (1991), το «Ακροπόλ» (1995), το «Ολα είναι δρόμος» (1998) και το «Ψυχή βαθιά» (2009), οι ταινίες του έχουν καταγραφεί στο συλλογικό κινηματογραφικό ασυνείδητο και μας συντροφεύουν δεκαετίες τώρα.
Το νέο θέατρο υπήρξε αίτημα δεκαετιών στο νησί και πήρε σάρκα και οστά χάρη στην προσφορά του Ανδριώτη Αλκιβιάδη Τάττου. «Παρόλο που κάθε καλοκαίρι το νησί φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή και το Μουσείο Κυδωνιέως, το νέο υπαίθριο θέατρο εξασφαλίζει τη δημιουργική δράση και την προοπτική του νέου θεσμού. Φέτος θα γιορτάσουμε τα εγκαίνιά του με τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις: δύο επιδαυρικές θεατρικές παραγωγές («Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη και «Αχαρνής» σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα) και δύο εμφανίσεις σημαντικών εκφραστών της ελληνικής μουσικής (Δήμητρα Γαλάνη, Φίλιππος Πλιάτσικας)», υπογραμμίζει ο Π. Βούλγαρης, για να προσθέσει: «Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και να μας δώσει την ευκαιρία να σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια. Η συνέχεια, βεβαίως, θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει, πάντως, η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ».
Προοπτική και φιλοδοξίες
«Φιλοδοξία του νέου θεσμού», τονίζει ο Παντελής Βούλγαρης, «είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδριώτες -και όχι μόνο- να χαρούν Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες δοκιμασμένους στην τέχνη, αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδριώτες». Στόχος του είναι τα επόμενα χρόνια η διοργάνωση να απλωθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε παλιά σχολεία, πλατείες του νησιού και άλλους ανδριώτικους χώρους. Στο μέλλον από την ατζέντα του φεστιβάλ δεν θα λείψουν παρουσίες νέων κινηματογραφιστών, λογοτεχνικές βραδιές, αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίνο Ρότα και τον Κώστα Γαβρά.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...