Ηχηρό μήνυμα αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ έστειλαν οι ξένοι επενδυτές μέσα από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, την ώρα που η κυβέρνηση, παρότι επισήμως αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, έχει τις μηχανές… στο φουλ για έκδοση πενταετών ομολόγων πριν το τέλος του μήνα, πιθανότατα στις 26 Ιουλίου.
Στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια ξένοι επενδυτές. Είναι κυρίως, όμως, η εντυπωσιακή εξέλιξη της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων τρίμηνης διάρκειας, που προκαλεί αισιοδοξία. Σ’ αυτήν τοποθετήθηκαν ξένα κεφάλαια ύψους 480 εκατ. ευρώ και κάλυψαν κατά 60% το ποσό της έκδοσης.
Τι έχουμε;
Θα πείτε, αρκεί αυτό για να γίνουμε αισιόδοξοι; Όμως, δεν είναι μόνον αυτό. Με εξαίρεση την εγχώρια αντιπολίτευση, το διεθνές κλίμα απέναντι στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της έχει μεταστραφεί θεαματικά.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στην πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα. Μάλιστα κατά το ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε με άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 είχαμε αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών εργασίας. Ειδικά στην βιομηχανία είχαμε εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών τον Απρίλιο του 2017 (10,7%) σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015 είχε καταγραφεί μείωση 13,9%.
Θετικά είναι και τα νέα από το εξωτερικό. «Η σύστασή μας να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι άλλο ένα θετικό σήμα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ενθαρρυντική για τις επενδύσεις χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, (Geoffrey Pyatt) την πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα, αλλά και τα «σαφή μηνύματα» από τον πρωθυπουργό και την υπόλοιπη κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα ο οίκος Μoody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τέλος, όπως διαβάσαμε στο Bloomberg, τα spread των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έπεσαν κάτω από το 5%.
Με λίγα λόγια, έχουμε σημαντική πρόοδο στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αυξήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων.
Τι δεν έχουμε
Δεν έχουμε εθνική συμπόρευση και ενότητα σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Δεν έχουμε σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση να αφουγκραστεί το κλίμα και να θέσει υπεράνω των στενών κομματικών και προσωπικών στρατηγικών τα εθνικά συμφέροντα. Είναι τραγικές οι επενδύσεις που έχουν κάνει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά.
Έχουν επενδύσει στην καταστροφολογία, μηδενίζοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και αμφισβητώντας τις διεθνείς συμφωνίες και τις εκτιμήσεις που τις συνοδεύουν. Είναι πολιτική να λένε τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα; Εκτός του ότι δεν είναι έτσι, έχουν μεγάλο μερίδιο για την χρεοκοπία της χώρας; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποχρέωσαν τον ελληνικό λαό να κάνει την επιλογή Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για να σωθεί ο τόπος και να γίνει η κάθαρση.
Μετά, τι θα λένε;
Και αν μεθαύριο τα πράγματα στην οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται με ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα στην εργασία, στο εισόδημα, στα χρέη και στα φορολογικά βάρη; Τι στην ευχή θα βγουν και θα πουν, όταν έχουν μηδενίσει το κοντέρ; Πως θα παρουσιάσουν και πάλι το άσπρο σαν μαύρο, όταν τα πράγματα θα είναι και μετρήσιμα και συγκρίσιμα;
Πρόκειται για πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μετανόησαν, ποτέ δεν ζήτησαν συγνώμη και εξακολουθούν να πορεύονται με τα ίδια αποκρουστικά πρόσωπα της περιόδου της κρίσης. Η παλινόρθωσή τους στην εξουσία είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μόνον με την υποστήριξη των τρακαδόρων χορηγών που κατέλαβαν τα ΜΜΕ και πολυβολούν.
Πηγή : https://stavroslygeros.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου