Διίστανται οι απόψεις ανάμεσα στους Δημάρχους των Κυκλάδων σχετικά με τη δυνατότητα που δίδεται πλέον προς τους Δήμους να παρέχουν οικονομικά κίνητρα σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα προκειμένου να στελεχώνουν βασικές δομές και υπηρεσίες σε νησιωτικούς Δήμους, με φόντο τις οικονομικές δυνατότητες που διακρίνουν κάθε έναν εξ αυτών.
Αν και συνηγορούν στη θέση πως η τροπολογία του σχετικού πολυνομοσχεδίου που “λύνει” το πρόβλημα της δυνατότητας παροχής κινήτρων οριστικά, για το πεδίο της στελέχωσης των υγειονομικών δομών, αξιολογείται άκρως θετικά, ωστόσο, ορισμένοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, αναφορικά με την επέκταση αυτής της δυνατότητας και σε άλλους τομείς, χωρίς να διαθέτουν πόρους, επισημαίνοντας κατηγορηματικά πως, η κυβέρνηση χωρίς μέτρο και οικονομική ενίσχυση, “επί της ουσίας πετά το μπαλάκι” στους ΟΤΑ.
Σημειώνεται πως, το πολυνομοσχέδιο φέρνει μία σειρά αλλαγών σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας των Δήμων, με πέντε δημάρχους του νομού Κυκλάδων να τοποθετούνται ειδικότερα επί του άρθρου 32 που αφορά αποκλειστικά στο θέμα της παροχής κινήτρων.
Όσα προβλέπει το άρθρο 32 του πολυνομοσχεδίου
Ως φαίνεται η εξέλιξη της κατάθεσης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τους νησιωτικούς Δήμους κυρίως, με το σχετικό άρθρο να αναφέρει τα εξής: “11.α. Προβλέπεται η παροχή κινήτρων (δωρεάν σίτιση και διαμονή) από τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, καθώς και από τα ΝΠΔΔ αυτών στους εργαζόμενους υπαλλήλους σε αυτούς (ιατροί και νοσηλευτές Κέντρων Υγείας, αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, προσωπικό του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων), με τις οριζόμενες εξαιρέσεις. β. Καθορίζεται η σχετική διαδικασία χορήγησης των εν λόγω κινήτρων (λήψη απόφασης ΔΣ, καθορισμός χρονικού διαστήματος, ύπαρξη σχετικών πόρων κλπ)”.
Δήμαρχος Μυκόνου: “Καλύπτουμε πραγματικές ανάγκες. Η επέκταση του κινήτρου χρήσιμο είναι να γίνει με φειδώ”
Επί της ουσίας του θέματος, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς έρχεται να εκφράσει την ικανοποίησή του, καθώς υπήρξε το αιρετό πρόσωπο που άσκησε πρώτο πιέσεις για τη δρομολόγηση του ζητήματος της δυνατότητας παροχής κινήτρων, ώστε να καλύπτονται βασικές ανάγκες της Μυκόνου, η οποία αν μη τί άλλο, αποτελεί ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
“Η συγκεκριμένη τροπολογία δικαιώνει τον Δήμο Μυκόνου καθ΄ όσον ήμασταν αυτοί, οι οποίοι προτείναμε το συγκεκριμένο άρθρο σκεπτόμενοι να καλύψουμε μία πραγματική ανάγκη. Είναι αδιανόητο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να είναι ίδιοι είτε σε ακριτικά χωριά, είτε σε νησιά με παγκόσμια τουριστική κίνηση όπου το κόστος ζωής είναι αυξημένο. Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία η μισθοδοσία οφείλει να λαμβάνει υπόψιν το κόστος ζωής σε κάθε περιοχή” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, αυτό συμβαίνει “και σε ευρωπαϊκές χώρες”.
Όπως εξήγησε παρακάτω, “Με το επίδομα αυτό παρέχουμε κίνητρο στους υπαλλήλους να παραμείνουν ή να έρθουν για δουλειά στη Μύκονο καθώς μέχρι τώρα τα ακριβά ενοίκια αποτελούν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά”. Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θέλησε να σημειώσει πως, “Ιδανικά η εξέλιξη αυτή οφείλει να συνδυαστεί με μεταβίβαση πόρων από την κεντρική διοίκηση”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “στον Δήμο Μυκόνου ήδη δίνουμε στους επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς επιδότηση σίτισης και στέγασης σύμφωνα με νόμο και αυτό είχε μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα”. Κατέληξε μάλιστα, υποστηρίζοντας πως, “Η επέκταση του κινήτρου, η οποία πρέπει να γίνει με φειδώ, εφόσον μιλάμε για έναν συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων και σε συνδυασμό με τα οικονομικά των Δήμων, αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη”.
Δήμαρχος Μήλου: “Δημιουργεί κακούς Δημάρχους, αν οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν”
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης αν και υπογράμμισε πως, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης κυρίως στις δομές Υγείας των νησιών, η πρόβλεψη παροχής κινήτρων “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, ωστόσο εξήγησε πως, “παράλληλα, δημιουργεί ένα πρόβλημα στους Δήμους οι οποίοι γνωρίζετε καλά πως έχουν μειωμένες χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό κράτος κατά 80% και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν”.
Όπως υποστήριξε σε κριτικό τόνο δε, “το μόνο που πάει να κάνει το κράτος είναι να δημιουργήσει στους μικρούς Δήμους, κακούς δημάρχους” αφού οι περισσότεροι εξ αυτών όπως ανέφερε, “κοιτάζουν πώς να εκτελέσουν έναν προϋπολογισμό με τα δόντια και ορισμένοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν”.
Εξήγησε δε πως, “Όταν τοποθετήθηκα στην ΚΕΔΕ, εγώ συμφώνησα, αλλά είπα υπό μία προϋπόθεση: Να διοικεί ο Δήμος το Κέντρο Υγείας για παράδειγμα και να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα”. Επί της ουσίας όμως, υποστήριξε πως, με αυτή την εξέλιξη καθώς δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη οικονομική στήριξη, “θεωρώ ότι φορτώνεται η τοπική Αυτοδιοίκηση με θέματα της κεντρικής διοίκησης με έναν και μοναδικό σκοπό: Να δημιουργήσουν κακούς δημάρχους και κακές πλειοψηφίες”.
Θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, “Το πιο σημαντικό είναι άλλο: Έρχεται το αίτημα και αν η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου κρίνει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, κανένας δήμαρχος και κανένας αιρετός δεν μπορεί να το κάνει”.
Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να πει ότι από τους φόρους που εισπράττει θα πρέπει να δώσω κίνητρο για τους ιατρούς της νησιωτικής Ελλάδας. Άρα, να μεριμνά επαρκώς για σίτιση και στέγαση”. Παρά τη δεδομένη οικονομική αδυναμία των περισσότερων Δήμων, ο κ. Δαμουλάκης επεσήμανε πως, “Το μπαλάκι έρχεται συνεχώς στην τοπική Αυτοδιοίκηση”, με αποτέλεσμα όπως είπε, “όλα αυτά να μας οδηγούν μόνιμα σε μία κόντρα με τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν μπορεί ένας δήμαρχος να ανταποκριθεί, θα είναι ένας κακός δήμαρχος. Η λογική τους είναι να ερχόμαστε κόντρα με τον δημότη”.
Δήμαρχος Σίφνου: “Μας μεταφέρουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν”
Την οικονομική κατάσταση κάθε Δήμου έθεσε ως κύριο κριτήριο ο Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης για την αξιολόγηση της εξέλιξης που έρχεται μέσα από το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Εξαρτάται από τα οικονομικά του κάθε Δήμου”.
Όπως εξήγησε, “Είναι γνωστό ότι υπάρχει αφαίμαξη στα οικονομικά των Δήμων και την τελευταία επταετία έχουμε χάσει περίπου 60% από την τακτική επιχορήγηση που παίρναμε για τα έξοδά μας. Ως εκ τούτου, αυτή η εξέλιξη λοιπόν για έναν Δήμο που είναι εύπορος είναι πολύ θετική παροχή προκειμένου να έχει στελεχωμένο Περιφερειακό Ιατρείο, στελεχωμένα σχολεία κλπ”. Όμως όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, “Εμείς ως Δήμος Σίφνου βγάζουμε οριακά τον προϋπολογισμό μας, πληρώνοντας τη μισθοδοσία του προσωπικού μας. Αν και είναι σημαντική δυνατότητα, εγώ στην πράξη αδυνατώ σαν Δήμος, αφού δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να το πράξω. Δεν είμαι Δήμος Μυκόνου ή Σαντορίνης που έχουν διαφορετική οικονομική άνεση”.
Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, η σχετική απαίτηση προτάθηκε και υποστηρίχθηκε εξ αρχής και με επιμονή από τον Δήμαρχο Μυκόνου, ανέφερε πως, σήμερα, μέσα από το σχετικό άρθρο, διαπιστώνεται η επέκταση του κινήτρου. “Αρχικά το είχαμε συγκεκριμενοποιήσει μόνον για ιατρούς. Αν αυτή η απόφαση “εξαπλώνεται”, τότε ίσως μας δημιουργήσει πολύ σοβαρά θέματα. Αν ένα νησί έχει την οικονομική δυνατότητα, προσφέρει δωρεάν διαμονή σε εκπαιδευτικούς για παράδειγμα και άρα, γίνεται κατανοητό πως ο εκπαιδευτικός θα προτιμήσει να πάει σε αυτό το νησί, παρά σε εμένα που δεν έχω τη δυνατότητα να τον στηρίξω”.
Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε πως, “όλα συνδέονται με τον βαθμό οικονομικής δυνατότητας του κάθε Δήμου” γνωστοποιώντας πως, ο Δήμος Σίφνου “στο πεδίο της Υγείας δίνουμε κίνητρα εδώ και πολλά χρόνια”. Ωστόσο όπως εξήγησε, “Ως εκεί. Δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία να καλύπτουμε έξοδα για εκπαιδευτικούς ή για άλλο προσωπικό δημοσίων υπαλλήλων. Είναι δύσκολο έως απίθανο. Μας μεταφέρονται ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Και εμείς, θέλουμε ευθύνες κι αρμοδιότητες αλλά χρειαζόμαστε και πόρους”.
Δήμαρχος Σερίφου: Απαραίτητο κίνητρο στο πεδίο της Υγείας
Προβαίνοντας σε μία εξαιρετικά σύντομη αναδρομή του θέματος, ο Δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης σημείωσε πως, “Το 2013 η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου είχε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια ώστε οι Δήμοι να δίνουν κίνητρα σε ιατρούς. Τον Δεκέμβριο είχε βγει η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που έδινε αυτή τη δυνατότητα. Εγώ τότε ήμουν ένας από τους δημάρχους που ήταν παρόντες σε αυτή τη συνάντηση και ήμουν από τους πρώτους που το εφήρμοσαν στο κομμάτι της Υγείας”.
Ως εκ τούτου, ο κ. Αντωνάκης υποστήριξε πως, “Είναι θετικό ότι επεκτείνεται και σε άλλους τομείς” αναγνωρίζοντας βεβαίως πως, “Σίγουρα, δεν μπορούν όλοι οι Δήμοι να καλύψουν κάθε περίπτωση”.
Πάντως, όπως υπογράμμισε σε κατηγορηματικό τόνο, “Το θεωρώ θετικό από τη στιγμή που μιλάμε για συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων” εξηγώντας πως, καθίσταται σαφές ότι, “υπάρχουν δύο κατηγορίες Δήμων. Οι Δήμοι που διαθέτουν ένα Νοσοκομείο όπως η Σύρος κι εμείς. Αν εσείς κάνετε παρόμοια κίνηση στην περίπτωση που χρειαζόταν, δεν θα συνέφερε”. Ωστόσο, υποστήριξε καταλήγοντας πως, “Εμάς ο προϋπολογισμός μας για το Περιφερειακό Ιατρείο και τον μικρό αριθμό που χρειαζόμαστε, θα αντέξει”.
Δήμαρχος Πάρου: “Το κράτος εισπράττει, εμείς δεν εισπράττουμε. Πρέπει να κόψουμε από άλλο πεδίο;”
Αντίθετος στη μεταβίβαση της δυνατότητας παροχής κινήτρων χωρίς την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση τάσσεται και ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, επισημαίνοντας πως, “Η λύση των ΟΤΑ να μπορεί να καλύψει θέσεις ιατρών ή υπαλλήλων και προσωπικού σε άλλα πεδία δεν πιστεύω ότι είναι και η πιο θεμιτή λύση γιατί οι ΟΤΑ στα χρόνια της μεγάλης χρήσης έχουν πληγεί σοβαρά”.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει μάλιστα, “Αυξάνονται οι αρμοδιότητές μας και καλώς, αλλά τα έσοδα πρέπει να είναι αντίστοιχα ώστε να μπορούν οι Δήμοι να σταθούν στα πόδια τους. Πάρα πολλοί Δήμοι έχουν φθάσει “στο κόκκινο” κι έχουν χρεοκοπήσει. Εμείς ως Δήμος Πάρου δεν έχουμε φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας, πηγαίνουμε καλά, αλλά αυτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επωμιστούμε ένα ακόμη βάρος, το οποίο είναι καθαρά θέμα του κράτους”. Άλλωστε, όπως υποστήριξε, “Θα μπορούσε να αυξήσει τους μισθούς ή να πάρει άλλες αποφάσεις η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να τους δίνει τη δυνατότητα να ζουν ανθρώπινα εκεί που μετακινούνται για διαμονή με κάποιο ίσως επίδομα. Εμείς ως Δήμος Πάρου το κάνουμε εκ των πραγμάτων. Όταν όμως μας αυξάνουν συνεχώς τις αρμοδιότητες, κάποια στιγμή πρέπει να κόψεις από κάπου αλλού”.
Ο ίδιος, συμπλήρωσε δε πως, “Χρειαζόμαστε σαφώς τις υπηρεσίες Υγείας αλλά γενικά χρειαζόμαστε υπηρεσίες σε οποιονδήποτε τομέα” κατέληξε, λέγοντας πως, “Από την πλευρά μας θα δώσουμε κίνητρο σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο και λειτουργό μπορεί να βοηθήσει το νησί, όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως, το κράτος ενώ έχει την υποχρέωση, δεν το κάνει”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου