Τη βούληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε ο Περιφερειάρχης αναλύοντας τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση
Ενημέρωση, σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για την περαιτέρω ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στα βήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να “πατήσει” και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κάνοντας σχετικές ενέργειες με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβαρύνονται οικονομικά λόγω της κρίσης που έφερε και σε οικονομικό επίπεδο η πανδημία.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ενισχύσει με 150 εκατομμύρια ευρώ τις δικαιούχους επιχειρήσεις.
Πρόκειται για ένα κεφάλαιο κίνησης, που θα δοθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων συμπληρωματικά με τις δράσεις που αποφασίστηκαν και ενδεχομένως να αποφασιστούν σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, πραγματοποίησε μία ενδελεχή ενημέρωση, κατά την οποία τόνισε, πως τα χρήματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας προέρχονται από τα αδιάθετα κονδύλια του περιφερειακού προγράμματός της, ενώ αντίθετα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει προχωρήσει σε εξαιρετικά μεγάλη απορρόφηση των κονδυλίων από το δικό της ΠΕΠ, για έργα και δράσεις στα νησιά, έχοντας ελάχιστα κονδύλια αδιάθετα.
Εντούτοις, σημείωσε πως έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει σαφής εικόνα για το αν αυτά θα δοθούν στην Περιφέρεια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το θέμα είχε ζητήσει να έλθει προς συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μανώλης Γλυνός, ο οποίος και δήλωσε ικανοποιημένος από την προσέγγιση του Περιφερειάρχη, όσον αφορά στο ζήτημα.
Επιπλέον, το λόγο ζήτησε προκειμένου να συμμετέχει στη συζήτηση του θέματος και ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, “Πνοή Δημιουργίας Ν. Αιγαίου”, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπόρεσε εγκαίρως να τοποθετηθεί στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ενώ αφού ξεπέρασε τα προβλήματα, η συζήτηση του θέματος είχε εξαντληθεί στο πλαίσιο του κανονισμού του περιφερειακού συμβουλίου.
Αίτημα για 40 εκ. Ευρώ με στόχο την ενίσχυση επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, κατά τη συνεδρίαση, όσον αφορά στις ενέργειες της περιφερειακής αρχής για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών από άλλες περιφέρειες, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αυτό το έκανε, τηρώντας δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν ότι είχε λεφτά και τα 150.000 ευρώ αυτά είναι κομμάτι του δικού της περιφερειακού προγράμματος.
Ήταν χρήματα που μπορούσε να διαθέσει - κοινώς, θα ήταν ενδεχομένως στα αδιάθετα στο δικό της πρόγραμμα. Η δεύτερη ήταν, ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδική άδεια, ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό και την πήρε», εξηγώντας ότι «τα Ευρωπαϊκά χρήματα που πηγαίνουν σε προγράμματα, τα οποία δεν είναι στον αρχικό σχεδιασμό, ή στο εγκεκριμένο σχέδιο του περιφερειακού προγράμματος της κάθε Περιφέρειας, χρειάζονται ειδική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Όπως ενημέρωσε, δεδομένου ότι και οι υπόλοιπες 12 Περιφέρειες δήλωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε αντίστοιχες δράσεις, τη λήψη σχετικής άδειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε κεντρικά να διευθετήσει η κυβέρνηση, ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου. «Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε μόλις τη Δευτέρα, 28/9, και αυτό μας το γνωστοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο ανήκει η ευθύνη εποπτείας όλων των ευρωπαϊκών πόρων και του ΕΣΠΑ 2014-2020».
Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, «εμείς δεν έχουμε αδιάθετα στο πρόγραμμά μας, ή τέλος πάντων σε ύψος τέτοιο που να μας επιτρέπουν να βγάλουμε ένα πρόγραμμα, που να μπορέσει να στηρίξει επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την κρίση της πανδημίας».
Εντούτοις, σύμφωνα με τον ίδιο, «στις 16 Σεπτεμβρίου ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μας εγκρίνει ένα ποσό, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, για το σκοπό αυτό, καθώς αφού κάναμε τους υπολογισμούς στο δικό μας περιφερειακό πρόγραμμα, ώστε να δούμε τι χρήματα θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε και από πού, για να τα οδηγήσουμε προς μία τέτοια αντίστοιχη χρηματοδότηση, διαπιστώσαμε ότι τα χρήματα τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε είναι maximum 9.000.000 ευρώ».
«Στις 31/12/2019 ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια σε απορρόφηση, έχοντας εξειδικεύσει τους πόρους μας, έχοντας “τρέξει” πάρα πολλά προγράμματα, έχοντας δεσμεύσει – με νομικές δεσμεύσεις, υπογραφές συμβάσεων – ένα τεράστιο ποσοστό του προγράμματός μας. Γι’ αυτό και είχαμε πετύχει και αυτή την υψηλή θέση, να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό και βρεθήκαμε σήμερα, εμείς να μη μπορούμε να διαθέσουμε από το δικό μας πρόγραμμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι πόροι», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε, πως στην περίπτωση που εγκριθεί το αίτημα της ΠΝΑΙ, οι επιχειρήσεις του Νότιου Αιγαίου θα ενισχυθούν με 49 εκατομμύρια ευρώ, με τις επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα στις αρχές Μαρτίου 2021.
«Δε θέλουμε να καλλιεργήσουμε καμία προσδοκία»
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε επίσης αρκετά στο επικοινωνιακό ζήτημα, ορμώμενος από τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η “Συμμαχία”, πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με την πρωτοβουλία της να ζητήσει τη συζήτηση του θέματος.
Όπως υπογράμμισε, συνειδητά η περιφερειακή αρχή δεν μπήκε στη διαδικασία απάντησης στη σχετική ανακοίνωση της μείζονος μειοψηφίας, καθώς «πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο συζητώντας το από την πλευρά μας, μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες στους επιχειρηματίες. Και δε θέλουμε να καλλιεργήσουμε καμία προσδοκία, αν δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Διότι ο κόσμος που σήμερα έχει οικονομικές ανάγκες – και πρόκειται σχεδόν για όλη την οικονομική αγορά – ακούγοντας κάτι τέτοιο μπορεί να πιστέψει ότι θα έρθουν χρήματα σημαντικά».
Επίσης με το ίδιο σκεπτικό, δεν επικοινωνήθηκε ούτε το αίτημα της ΠΝΑΙ προς την κυβέρνηση για τα 40 εκ. Ευρώ.
«Θέλουμε, όταν απευθυνόμαστε σε επιχειρήσεις και ειδικά σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν μέσα σε ένα πρόβλημα, να είμαστε σε θέση να μπορούμε να απαντήσουμε σε απορίες και ερωτήσεις τους σε σχέση με το πρόγραμμα. Αν λοιπόν κάναμε την ανακοίνωση, μετά θα έπρεπε να απαντήσουμε πώς θα γίνει η διαχείριση, ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μπουν – διότι δεν θα μπορούν να μπουν όλες».
Συνεχίζοντας, διευκρίνισε, ότι «η Ευρώπη δεν κάνει “δώρο” λεφτά.
Υποτίθεται ότι μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα ικανοποιείται κάθε φορά κάποια πολύ σημαντική ανάγκη», αναφέροντας, πως «σε πρόγραμμα άλλης περιφέρειας υπάρχει όρος που λέει ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε σε αναλώσιμα της κάθε επιχείρισης.
Η Ευρώπη κάθε φορά που δίνει λεφτά τα ελέγχει κιόλας. Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος. Τον Μάρτιο θα “δουν” τα χρήματα οι επιχειρηματίες και κατά τον Μάιο ή Ιούνιο θα γίνει έλεγχος όσον αφορά στο πώς διατέθηκαν τα χρήματα με τα οποία επιδοτήθηκε η κάθε επιχείρηση».
«Το ζήτημα το παρακολουθούν οι επιχειρηματίες και είτε δημιουργούνται προσδοκίες είτε απογοητεύσεις, ενώ δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε πάρα πολλά ερωτήματα», σημείωσε, όπως ερωτήματα που αφορούν σε ποιες επιχειρήσεις και από ποιους κλάδους θα επιλεγούν οι δικαιούχοι, ποια θα είναι τα κριτήρια, πότε θα γίνουν οι αιτήσεις, σε ποιες δαπάνες θα αφορά η ενίσχυση κλπ. «Δεν είναι τα οικονομικά στοιχεία ίδια σε όλες τις Περιφέρειες.
Σε άλλες Περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, υπάρχει ανεπτυγμένος αγροτικός τομέας, πρωτογενής, σε άλλες Περιφέρειες δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας, ή είναι πολύ μικρός, όπως στη δική μας. Σε εμάς είναι ανεπτυγμένος ιδιαίτερα ο τριτογενής τομέας, αυτός των υπηρεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.
«Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, επειδή είναι μία πολύ βαριά διαδικασία, γι’ αυτό και δεν ανακοινώσαμε το αίτημά μας», επανέλαβε, ενώ ενημέρωσε πως η σχετική απάντηση από την πολιτεία θα δοθεί το πολύ σε 10-15 ημέρες.
«Οι κανόνες θα είναι πολύ αυστηροί»
Ο Περιφερειάρχης έδωσε επιπλέον διευκρινίσεις και όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι της δράσης αυτής, στην περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Όπως σημείωσε, «τη διαχείριση των αιτήσεων – οι οποίες θα είναι χιλιάδες – δεν μπορεί να την κάνει καμία Περιφέρεια. Καμία Περιφέρεια δεν έχει το μηχανισμό να υποδεχτεί και να κάνει αξιολόγηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν. Αυτή η ευθύνη έχει ανατεθεί στον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” (ΕΦΕΠΑΕ), στον οργανισμό, δηλαδή, που κάνει τη διαχείριση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, που απευθύνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις», όπως έγινε και στην περίπτωση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Χατζημάρκος, «σύμφωνα με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, εφόσον πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα, έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει “χτες” για να προλάβουμε έστω την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.
Η δουλειά που υπάρχει πίσω από το πρόγραμμα αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εμείς περιμένουμε από μέρα σε μέρα την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά μας για τα 40.000.000 ευρώ».
Παράλληλα, όμως, ο Περιφερειάρχης τόνισε, ότι «για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και να μην αφήσω καμία σκιά σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, υπάρχει πιθανότητα τα χρήματα αυτά να μας δοθούν και να “κοπούν” από το επόμενο περιφερειακό μας πρόγραμμα, από το 2021 έως το 2027. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε και θέλουμε είναι αυτά τα χρήματα να μας δοθούν και να πληρωθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, όχι από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε να μη μας “κοπούν”. Να έρθουν δηλαδή από τα αδιάθετα κονδύλια των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ14-20, που είναι στα υπουργεία και εκεί προφανώς υπάρχουν και αδιάθετα».
«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην αγορά, είναι ότι αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα – κάτι που το θέλουμε όλοι – οι κανόνες θα είναι πολύ, πολύ αυστηροί. Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του ΦΕΠΑΕ, όπως και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όχι από την ίδια την Περιφέρεια», υπογράμμισε κλείνοντας την ενημέρωσή του.
«Σε θέματα που αγγίζουν την κοινωνία θα είμαστε μαζί»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, η οποία και ζήτησε να τεθεί το ζήτημα στο περιφερειακό Συμβούλιο, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις κινήσεις της περιφερειακής αρχής και την ενημέρωση του κ. Χατζημάρκου.
Όπως είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Μ. Γλυνός, «οφείλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, πρώτον επειδή η περιφερειακή αρχή συναίνεσε να συζητήσουμε αυτό το θέμα.
Είναι ένα θέμα λεπτό όπως είπε και ο κ. Περιφερειάρχης και κατανοούμε ό,τι είπε. Δεύτερον, επειδή έχουν γίνει ενέργειες τις οποίες εμείς βέβαια δεν γνωρίζαμε και γι’ αυτό φέραμε και στο δημόσιο διάλογο, πολύ διακριτικά και χωρίς οξύτητες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το θέμα ο Περιφερειάρχης».
Ο κ. Γλυνός εξέφρασε την άποψη, ότι τα χρήματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων «αξίζει τον κόπο ακόμη και να “κοπούν” από το επόμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτή την περίοδο, αξίζει τον κόπο», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του, δηλώνοντας, ότι «σε θέματα που αγγίζουν όλη την κοινωνία, θα είμαστε μαζί».
Από την άποψη του επικεφαλής της παράταξης παρέκκλινε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κουνάκης, ο οποίος υποστήριξε, πως άλλες Περιφέρειες «βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά από εμάς», σημειώνοντας, ότι «θα έπρεπε να το είχαμε “τρέξει” πρώτοι και μάλιστα θα έπρεπε να είχαμε εξασφαλίσει και το μεγαλύτερο κονδύλι, διότι εμείς περιμένουμε ένα χειμώνα “νεκρό”.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εμείς δε θα το κάνουμε, ότι δε θα βρούμε τους πόρους».
Επιφυλακτικότητα σχετικά με τη δίκαιη κατανομή
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης, υπενθύμισε, ότι ο χαρακτηρισμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 50 άτομα.
Επίσης, ειδικά για την εστίαση, ανέφερε, ότι «το 75,4% των επιχειρήσεων απασχολεί από 0 έως 6 άτομα και προσπαθούν να ζήσουν με το 18% του τουριστικού προϊόντος».
Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούν για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά δε λαμβάνουν υπόψιν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμποροβιοτέχνες», δηλώνοντας την επιφύλαξη της παράταξης του απέναντι στα προτεινόμενα προγράμματα ενίσχυσης, σχετικά με το «αν οι δικαιούχοι των χρημάτων θα είναι αυτοί που λέμε μικρές επιχειρήσεις ή αν θα διοχετευτούν σε μεγαλύτερες.
Πράγματι, η ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης, ειδικά στα νησιά όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων, οικογενειακών και μικρών επιχειρήσεων που ακροβατούν στα όρια της επιβίωσης είναι μεγάλη. Ίσως ανεπαρκή τα προγράμματα. Δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά δεν επαρκούν».
«Η ΠΝΑΙ έστω και καθυστερημένα να στηρίξει τις επιχειρήσεις»
Δεδομένου, ότι κατά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της “Πνοής Δημιουργίας Ν. Αιγαίου”, κ. Κόκκινος δεν κατάφερε να τοποθετηθεί, εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «είναι επιτακτική ανάγκη οι έχοντες εξουσία (και κατά συνέπεια τη δυνατότητα και την υποχρέωση) να στηρίζουν τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του covid/19.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, έχουν δεχτεί πολλαπλά πλήγματα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Με επιπλέον αρνητικό δεδομένο την μέτρια σε έσοδα τουριστική περίοδο που βίωσαν τα νησιά μας, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του επιχειρηματικού κόσμου με ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και της αυτοδιοίκησης.
Η ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - έστω και καθυστερημένα - μπορεί και πρέπει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου».
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου