6 Οκτ 2020

‘Μικρή’ Η Κέα Για Το Παραδοσιακό Τυροκομείο Τυράκειον


Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας βρίσκεται πλέον η γαλακτοκομική και τυροκομική επιχείρηση Τυράκειονhttps://www.facebook.com/tyrakeion/ του Αλέξανδρου Μυκονιάτη από την Κέα (Τζιά), ο οποίος στα 27 χρόνια του ξεκινάει μια ελπιδοφόρα πορεία στο χώρο της παραγωγής.

 Μετά το φρέσκο γάλα και το χειροποίητο παγωτό, άνοιξε κατάστημα στην Ιουλίδα κι ετοιμάζεται για …απόβαση στην Αθήνα. 

 Απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ο νεαρός παραγωγός έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων του και να κυκλοφορεί πλέον 13 προϊόντα, μεταξύ των οποίων ορισμένα γαλακτοκομικά όπως φρέσκο γάλα, κρέμες και σήμερα πλέον και παγωτό, αλλά κι εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα. Κοπανιστή, Ξινό, Κατσικίσιο τυρί, Γραβιέρα και φυσικά το διάσημο ντόπιο τυρί Ξηροτύρι είναι μερικά από τα προϊόντα που παράγει. 

Προς το παρόν η παραγωγή τους διανέμεται στο νησί.
Το Τυράκειον λάνσαρε το καλοκαίρι του 2019 παγωτό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διάσημο Ξεροτύρι Κέας και η γραβιέρα Τριώ Λογιώ από το Τυράκειον Τυροκομείο Κέας ανήκουν πλέον και στη λίστα των προτεινόμενων από το δίκτυο Aegean Cuisine, μια πρωτοβουλία για την προβολή της τοπικής παραγωγής και τη σύνδεσή της με τη γαστρονομία. Ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης πραγματοποίησε στα μέση της προηγούμενης χρονιάς ένα ακόμα σημαντικό αλλά αναγκαίο βήμα:

 Στις αρχές του καλοκαιριού 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία και το πρώτο κατάστημα της εταιρείας, στην πιάτσα της πρωτεύουσας του νησιού, της Ιουλίδας
Ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης στο κατάστημα Τυράκειον, στην πρωτεύουσα της Κέας, την Ιουλία.

.Στόχος η Αθήνα 

 Το Dairy News επικοινώνησε με τον Αλέξανδρο Μυκονιάτη και ζήτησε από το νεαρό τυροκόμο ένα συνολικό απολογισμό της περιόδου που έφτασε στο τέλος της για τη φετινή τουριστική σαιζόν.

 « Ήταν μια πολύ καλή περίοδος για το Τυράκειον αυτή που διανύσαμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, φτάσαμε σε σημείο να μην προλαβαίνουμε την παραγωγή, να μην μας φτάνει το γάλα, να μην κοιμόμαστε τα βράδια» μας ενημερώνει ο νεαρός παραγωγός.

 Μεγάλη επιτυχία του φετινού καλοκαιριού ήταν επίσης το παγωτό που λάνσαρε στις αρχές τις άνοιξης. 

«Επιλέξαμε να φτιάχνουμε τις γεύσεις από την αρχή, με όλα τα υλικά ένα προς ένα γι’ αυτό δεν δουλεύουμε με σκόνες. Π.Χ. τα φουντούκια τα αγοράζουμε και τα σπάμε εμείς, τα ψήνουμε, τα αλέθουμε και τα κάνουμε γεύση» μας εξηγεί.Σημαντικό λανσάρισμα ήταν επίσης και το φρέσκο γάλα της Τυράκειον που κι αυτό πήγε πολύ καλά, το πιο σημαντικό όμως νέο της καλοκαιρινής περιόδου είναι το πρώτο κατάστημα της εταιρείας το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του Αγίου Πνεύματος, στις 14 Ιουνίου, στην πρωτεύουσα του νησιού, την Ιουλίδα. 

 «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα αντίστοιχο κατάστημα στην Αθήνα- μάλιστα η πρώτη σκέψη μας ήταν ένα κατάστημα στην Αθήνα – είχαμε βρει το χώρο και συζητούσαμε για να προχωρήσουμε- τελικά όμως επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από την Κέα, εξαιτίας της έναρξης της σαιζόν» σχολιάζει ο συνομιλητής μας. 
Το Παραδοσιακό Τυροκομείο Κέας Τυράκειον στη νότια πλευρά του νησιού.

 Αυτή τη στιγμή, προϊόντα της Τυράκειον δεν διατίθενται στην αγορά της Αθήνας, γεγονός που απασχολεί το νεαρό παραγωγό. 

«Η αλήθεια είναι ότι πολλοί πελάτες μας εδώ στο νησί, ζητούν τα προϊόντα μας στην Αθήνα τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Είμαστε πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, μια ώρα με το καράβι, οπότε υπάρχει δυνατότητα ακόμα και για καθημερινή τροφοδοσία του καταστήματος» μας εξηγεί. Το γοργόν και χάριν έχει λοιπόν. 

 Πηγή :  Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 16 του περιοδικού Dairy News (Σεπτέμβριος 2019). 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...