Η έξαρση της πανδημικής κρίσης, το οικονομικό πλήγμα που έχει επιφέρει η επέλαση του ιού και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση έχουν οδηγήσει στην πείνα πολλές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (φωτ. AP).
Σε τρομακτικό βαθμό αυξάνονται τα ποσοστά υποσιτισμού στον κόσμο, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της Oxfam. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν πεθάνει από την πείνα τους τελευταίους 12 μήνες έχει εξαπλασιαστεί, ξεπερνώντας αυτόν της COVID-19. Περίπου 11 άνθρωποι πεθαίνουν το λεπτό από πείνα, με τον συνολικό αριθμό να έχει εκτοξευθεί από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για αριθμό υψηλότερο της τρέχουσας θνητότητας της CΟVID-19, που είναι 7 νεκροί το λεπτό, υπογραμμίζει η έρευνα.
Μάλιστα, πάνω από 155 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή, δηλαδή 20 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι.
Η μη κυβερνητική οργάνωση μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για μία κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση.
Οπως αναφέρει το cnbc που επικαλείται τη συγκεκριμένη έρευνα, οι πολεμικές συρράξεις παραμένουν η κυριότερη αιτία για την έκρηξη των ποσοστών πείνας, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως που οφείλονται σε περιπτώσεις υποσιτισμού. Ωστόσο, η έξαρση της πανδημικής κρίσης,το οικονομικό πλήγμα που έχει επιφέρει η επέλαση του ιού και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση, έχει οδηγήσει στην πείνα πολλές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί κατά 40% παγκοσμίως, φθάνοντας σε υψηλό δεκαετίας, επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Oxfam.
«Tα στατιστικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως αυτά τα στοιχεία αφορούν άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ακόμη και ένας άνθρωπος αντιπροσωπεύει πολλούς», σημείωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam στην Αμερική, Αμπι Μάξμαν.
Οι χώρες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού είναι το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη. «Ο λοιμός συνεχίζει να αποτελεί όπλο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, στερώντας από τον λαό φαγητό και νερό και θέτοντας εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η κ. Μάξμαν.
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια ούτε μπορούν να βρουν φαγητό όταν οι χώρες τους βομβαρδίζονται και οι χώροι αποθήκευσης τροφής καταστρέφονται».
Στο μεταξύ, η δυσκολία εξασφάλισης τροφής έχει αρχίσει να εντείνεται σε περιοχές, τις οποίες αποκαλεί η έρευνα «αναδυόμενη εστία πείνας». Πρόκειται για χώρες, όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, χώρες δηλαδή που έχουν πληγεί σημαντικά από την έξαρση της πανδημίας.
Σύμφωνα με την κ. Μάξμαν, σε κάθε περίπτωση ομάδες όπως οι γυναίκες, όσοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, αλλά και όσοι εργάζονται υπό άτυπα καθεστώτα εργασίας, συνήθως πλήττονται περισσότερο. «Περιθωριοποιημένα άτομα πλήττονται σοβαρά από τις πολεμικές συρράξεις και τον λοιμό. Οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια συχνά τρώνε τελευταία», τονίζει.
Η άνοδος του αριθμού των ατόμων που πέθαναν από την πείνα σημειώθηκε σε μία περίοδο που η παγκόσμια αμυντική δαπάνη αυξήθηκε έως 51 δισ. δολ., ποσό 6 φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται να δαπανηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ώστε να μην πεινούν οι άνθρωποι. Στο μεταξύ, η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 413 δισ. δολ. πέρυσι, αριθμός 11 φορές μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για το κόστος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό την αποτροπή περιπτώσεων υποσιτισμού. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν τη συνέχιση των εχθροπραξιών προκαλώντας καταστροφική πείνα.
Αντ’ αυτού θα πρέπει να διασφαλίσουν πως παρέχεται βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη» επεσήμανε η κ. Μάξμαν, καλώντας σε μαζική στήριξη όσους χαράσσουν την πολιτική των χωρών. «Πρέπει οι ΗΠΑ να παίξουν πρωταρχικό ρόλο ώστε να λάβει τέλος η επισιτιστική κρίση, σταματώντας τις πολεμικές συρράξεις οι οποίες προκαλούν αυτήν την καταστροφή και παρέχοντας τη σωστή χρηματοδότηση για να σωθούν ζωές».
Πηγή : https://www.kathimerini.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου