Στην εύγλωττη θέση “Αεράτα” Σερίφου είναι σκαλισμένες στο σχιστολιθικό βράχο οι εστίες των καμίνων κάτι που φανερώνει ότι πρόκειται για προϊστορικές καμίνους. (Φωτ. Π. Τζεφέρη).
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη του έργου “ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο” το οποίο εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος» 2014-2020.
Πρόκειται για συνεργασία υπό μορφή νέου Εταιρικού Σχήματος των νήσων Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου και της Κοινότητας Ασγάτας της Κύπρου, περιοχών εξέχουσας -αλλά ελάχιστα γνωστής έως σήμερα- τεχνολογικής κληρονομιάς με μεταλλευτικά-μεταλλουργικά κατάλοιπα ηλικίας άνω των 3500 ετών.
Βασικός στόχος του είναι η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας κληρονομιάς παράλληλα με την προώθηση νέων θεματικών μορφών τουρισμού, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.
Το Εταιρικό Σχήμα προσβλέπει στην κεφαλαιοποίηση συσσωρευμένων επιστημονικών γνώσεων για την αρχαιομεταλλουργική παράδοση των περιοχών, ανταποκρινόμενο στην πρόκληση της αξιοποίησης αυτού του κεφαλαίου με σκοπό τη συνεπαγόμενη ανάπτυξη, μέσω βελτίωσης/αναβάθμισης το υ προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
Για την υλοποίηση του Έργου συνεργάζονται το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Επικεφαλής Εταίρος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο Δήμος Σερίφου-Σίφνου-Κύθνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας Κύπρου.
Μέσω του Έργου, Ελλάδα και Κύπρος αξιοποιούν το κοινό πολιτιστικό παρελθόν τους, αυτό της αρχαίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής δραστηριότητας, αλλά με απαραίτητο μοχλό αξιοποίησης τη διασυνοριακή προσέγγιση και την κοινή εφαρμογή «καλών πρακτικών».
Οι συνεργαζόμενοι φορείς προβλέπεται να συνεισφέρουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο μερών, εγκαθιδρύοντας χαρακτηριστικά προσέγγισης, που υπερπηδούν γεωγραφικά όρια και σύνορα.
Πρωτοτυπία του Έργου αποτελούν οι δράσεις προβολής των αναδεικνυόμενων περιοχών μέσω σύγχρονων/καινοτόμων τεχνολογικών «εργαλείων» (τρισδιάστατες απεικονίσεις, διαδικτυακή-GIS πλατφόρμα), νέων μορφών επικοινωνίας (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα) με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου έχει ύψος 1.301.400,00 € και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 24 μήνες.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου