28 Αυγ 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου..Περσέας- Οικία Γραμματικού δύο πολύπαθα κτήρια που πρέπει να διασωθούν. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

Οικία Γραμματικού

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» 

 19 Ιανουαρίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου παίρνει οριστική απόφαση, με την οποία παραχωρεί για 15 χρόνια, με δικαίωμα επέκτασης, το 70% του Δημοτικού Ξενώνα ΠΕΡΣΕΑΣ στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να στεγαστεί ή αρχαιολογική Συλλογή της Σερίφου. Σε αντάλλαγμα το Υπουργείο πολιτισμού αναλαμβάνει την επισκευή και αποκατάσταση ολόκληρου του κτιρίου, με το 30% να παραμένει για χρήση από το Δήμο. Η Λαϊκή Συσπείρωση τότε είχε μειοψηφήσει προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η φυσική θέση της αρχαιολογικής Συλλογής είναι η Χώρα, λαμβάνοντας υπόψη οτι η απόφαση προέβλεπε δικαίωμα επέκτασης και πέρα της 15ετίας. 

 16 Μαρτίου 2021 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδοτεί θετικά στην υπουργό πολιτισμού, για την αποδοχή της απόφασης παραχώρησης του ΠΕΡΣΕΑ, από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου.

 5 Μαϊου 2021 η Υπουργός Πολιτισμού εκδίδει Υπουργική απόφαση με την οποία κάνει αποδεκτή την παραχώρηση του ΠΕΡΣΕΑ από τον Δήμο Σερίφου με όρους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν γνωστοί. Η νέα δημοτική αρχή είχε περιθώριο δύο χρόνων για να εκφράσει τις τυχόν αντιρρήσεις της. 

 11 Μαϊου 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ως αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητά εγγράφως, από την Δήμο Σερίφου την παράδοση του ΠΕΡΣΕΑ, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2019, τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, την Υπουργική Απόφαση και τη δίχρονη σιωπηρή αποδοχή της από τη νέα Δημοτική Αρχή. Ως ημερομηνία παράδοσης ορίζεται η 25η Μαϊου 2021. Με το ίδιο έγγραφο γίνεται γνωστό στη Δημοτική αρχή ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη στέγαση της αρχαιολογικής συλλογής, αυτή θα μεταφερθεί στη Μήλο για φύλαξη. 

 24 Μαϊου 2021 Μία μέρα πριν την παράδοση του κτιρίου και δύο χρόνια μετά την εκλογή της η νέα Δημοτική Αρχή, «θυμάται» ότι διαφωνεί, φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του 2019, με τα εξής επιχειρήματα:
 1. Η απόφαση το 2019 πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία. Επιχείρημα αστείο που δεν αντέχει σε καμιά συζήτηση. 

 2. Θα μεταφέρει στο Λιβάδι και θα στεγάσει στο κτίριο του ΠΕΡΣΕΑ, βασικές υπηρεσίες του Δήμου (Δημοτικό ταμείο, ΚΕΠ,ΕΦΚΑ ) εξοικονομώντας 12.000€ το χρόνο. Επιχείρημα με οικονομικούς-επιχειρηματικούς όρους. Επιχείρημα που παραπέμπει σε δοσοληψία μεταξύ επιχειρηματιών και όχι σε συζήτηση που αφορά τον πολιτισμό του νησιού, μεταξύ αρμόδιου Υπουργείου και Δημοτικής Αρχής.

 3. Ο Δήμος θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αλλαγή χρήσης, την αποκατάσταση του κτιρίου και την μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο. Το επιχείρημα αυτό αν είχε τεθεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με την ανάγκη στέγασης της αρχαιολογικής συλλογής θα είχε κάποιο νόημα. 

Μετά από δύο χρόνια όμως σιωπηρής αποδοχής της απόφασης του 2019, και μια μέρα πριν την παράδοση του κτιρίου, ήταν μια πρόταση τουλάχιστον «ύποπτη» και ανεύθυνη για τον πολιτισμό του νησιού. 

 Όσο και αν ψάξει κανείς στην ολοσέλιδη, έγγραφη πρόταση που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, αλλά και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΣΕΡΙΦΙΑΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, δεν θα βρει λέξη να αναφέρεται στην στέγαση της αρχαιολογικής Συλλογής του νησιού, αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα. 

 Η στέγαση της αρχαιολογικής Συλλογής και η διαδικασία έξωσης στην οποία είχε περιέλθει, είναι πασιφανές ότι δεν ενδιαφέρουν τη νέα Δημοτική Αρχή. «Τσιμέντο να γίνει». 

 Με τυχόν υιοθέτηση της πρότασης της Δημοτικής αρχής δυο πράγματα ήταν δυνατόν να συμβούν. 

 1. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διεκδικούσε το κτίριο και με νομικά μέσα, αφού η δίχρονη σιωπηρή αποδοχή της Δημοτικής αρχής, είχε δημιουργήσει έννομα δικαιώματα και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα. Θα μπαίναμε τότε σε μια ανώφελη αχρείαστη και επιζήμια για το νησί δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου.

 2. Το Υπουργείο Πολιτισμού να επέλεγε τον πιο εύκολο δρόμο. Την μεταφορά και τη φύλαξη της αρχαιολογικής συλλογής στη Μήλο μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος στέγασης στη Σέριφο. 

 Όποια λύση και αν επέλεγε το Υπουργείο θα ήταν επιζήμια και ντροπή για τον πολιτισμό του νησιού.

 Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ

 Μπροστά στην αδιέξοδη κατάσταση που πήγε να δημιουργηθεί η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Πήρε την ευκαιρία που της δόθηκε και κατέθεσε αντιπρόταση, που ήταν και η μοναδική, απέναντι στην «ύποπτη πρόταση» της δημοτικής Αρχής. Δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός, ότι το κτίριο του ΠΕΡΣΕΑ οι επενδυτές του τουρισμού και του πολιτισμού το εποφθαλμιούν.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση με βάσει: 

 Α) Τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η αρχαιολογική συλλογή βρίσκονταν, μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, με την απόφαση της έξωσης «στο χέρι» και την πραγματική ανάγκη στέγασής της. 

 Β) Το γεγονός ότι με τη δίχρονη αφωνία και απραξία της για το θέμα, η νέα Δημοτική Αρχή είχε δημιουργήσει τετελεσμένα. 

 Γ) Την προεκλογική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον πολιτισμό στο νησί και ιδιαίτερα το θέμα της Αρχαιολογικής συλλογής. 

 Δ) Το μακροπρόθεσμο συμφέρον του λαού της Σερίφου, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δική της πρόταση η οποία, αν υλοποιηθεί, βελτιώνεται η απόφαση του 2019. 

 Με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία, μετά την υπερψήφισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί απόφαση, περιορίζεται η παραχώρηση του ΠΕΡΣΕΑ στην 15ετια. Στην διάρκεια της 15ετίας το Υπουργείο Πολιτισμού καλείται να συνδράμει για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό του κτιρίου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, να αποκατασταθεί και να αποτελέσει μελλοντικά μόνιμη στέγη της αρχαιολογικής συλλογής στη Χώρα. Να σημειωθεί ότι η συμβολή του Δήμου στην ύπαρξη και λειτουργία της αρχαιολογικής συλλογής ήταν στο παρελθόν σημαντική (κυρίως επί δημαρχίας Π.Χρυσολωρά). 

Το ισόγειο του Δημαρχείου στέγασε τη συλλογή στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της λειτουργίας της. 

Περσέας

 ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ

 Όσο και αν φανεί παράξενο, τα δύσκολα κατά τη γνώμη μας τώρα αρχίζουν. Το εύκολο ήταν να παρθεί η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η δυσκολία έγκειται στην υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε η οποία μακροπρόθεσμα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και ιδιαίτερα των νέων του νησιού μας. 

 Επί της ουσίας η νέα απόφαση προβλέπει την αποκατάσταση όχι μόνο του πολύπαθου ΠΕΡΣΕΑ αλλά ενός ακόμα πολύπαθου κτιρίου της Χώρας, της οικίας ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ-ΛΕΥΙΤΙΚΟΥ. Δύο κτίρια με την δική του ιστορία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του ταυτότητα το καθένα. 

Δύο κτίρια τα οποία επί δεκαετίες εκπέμπουν SOS και κινδυνεύουν με κατάρρευση και απαξίωση. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θέλουμε να επισημάνουμε τις δυσκολίες που πρέπει σύντομα να ξεπεραστούν, για να προχωρήσουμε, πέρα από την συνήθη υποχρεωτική γραφειοκρατία. 

 Για το κτίριο του ΠΕΡΣΕΑ προέχει ο έλεγχος της συμβατότητας του κτιρίου με το σύνολο των όρων που θέτει η Υπουργική Απόφαση για να προχωρήσει η αποκατάστασή του. Για το κτίριο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ τα πράγματα είναι οριακά. Το κτίριο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ολικής κατάρρευσης από τις χειμωνιάτικες βροχές. 

Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα στήριξης μέχρι να ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες. Η διαδικασία αποκατάστασης των δύο κτιρίων θα είναι χρονοβόρα επίπονη και με πολλές δυσκολίες. 

 Ο αγώνας αποκατάστασης των δύο κτιρίων που ξεκίνησε μετά την νέα απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ένας αγώνας που αφορά τους Δημοτικούς. συμβούλους που πήραν την απόφαση. Αφορά τον καθένα από εμάς και ιδιαίτερα τους νέους. Αφορά όλους όσους ενδιαφέρονται για το νησί και τον πολιτισμό του.

 Αφορά το λαό του νησιού. Η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου καλεί τους Συνδέσμους και Συλλόγους του νησιού να πάρουν θέση. Καλεί το Σωματείο οικοδόμων και τα Σωματεία των επαγγελματιών του νησιού να πάρουν θέση. Γιατί η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού μας αφορά όλους. 

 Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου 
 Θ.Γ.Χρυσολωράς Δημοτικός Σύμβουλος 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...