2 Ιαν 2022

Προς υλοποίηση ο ψηφιακός ξεναγός της Κύθνου


Oλοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση των υπηρεσιών δημιουργίας μίας πλατφόρμας ψηφιακής ξενάγησης στο λαογραφικό πολιτισμό και την αγροτική οικονομία της Κύθνου.

Με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κύθνου ενέκρινε τα πρακτικά της σχετικής επιτροπής διαγωνισμού και όρισε τον προσωρινό ανάδοχο του έργου, ενώ καθώς πρόκειται για τον μοναδικό υποψήφιο ανάδοχο, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η οριστικοποίησή του και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Δήμο Κύθνου.

Υπενθυμίζεται, πως το σχετικό έργο είχε δημοπρατηθεί με συνολικό προϋπολογισμό 77.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, ενώ την τεχνική υποστήριξη για τη σχετική μελέτη είχε αναλάβει το Δίκτυο Δάφνη. Η προσφορά του προσωρινού αναδόχου αφορά στην υλοποίηση του έργου με 75.020 ευρώ.

Πλήρης ανάδειξη του λαογραφικού και αγροτικού πλούτου της Κύθνου

Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, που εκπόνησε το Δίκτυο Δάφνη, και συνόδευε τα τεύχη του διαγωνισμού, το έργο αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος της Κύθνου, μέσω περιήγησης σε πολιτιστικούς πόρους των παραδοσιακών οικισμών, και σε υπαίθρια σημεία της αγροτικής οικονομίας του νησιού. Ο επισκέπτης σε πρώτο στάδιο, έρχεται σε επαφή με το πολιτιστικό απόθεμα της Κύθνου, μέσω σημείων λαογραφικού ενδιαφέροντος στους οικισμούς της Χώρας και της Δρυοπίδας, και σε δεύτερο στάδιο, μέσω σημείων ενδιαφέροντος της αγροτικής οικονομίας της υπαίθρου του νησιού.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια των ψηφιακών εφαρμογών, να ταξιδέψει στο χρόνο, και να γνωρίσει εις βάθος την αγροτική ζωή των Θερμιωτών , τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, να επισκεφτεί όλα τα σημεία ενδιαφέροντος των οικισμών και να έρθει σε επαφή με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το σημαντικό λαογραφικό απόθεμα του νησιού.

Η αγροτική οικονομία προσφέρει ενδιαφέροντα πολιτιστικά σημεία ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του φυσικού περιβάλλοντος και των παραδοσιακών αγροτικών διαχειριστικών συστημάτων και βιώσιμων πρακτικών, μέσω της οποίας συντηρήθηκε η ποιότητα των περιορισμένων φυσικών πόρων. Βασικά σημεία ανάδειξης θα αποτελέσουν οι αναβαθμίδες του εδάφους, οι πέτρινες περιφράξεις, οι αγροτικές κατασκευές όπως τα αλώνια , οι ξερολιθιές (διαχωριστικά για τις ιδιοκτησίες της γης και προστασία για το καλλιεργήσιμο έδαφος μέσω σχηματισμού αναβαθμίδων), διάσπαρτες αγροικίες (κελιά), το πλήθος των οποίων αναδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία των αγροτικών δραστηριοτήτων στη ζωή του νησιού κατά το παρελθόν.

Τα ανωτέρω στοιχεία, ενώ συναντώνται σε πλείστα σημεία του νησιωτικού χώρου και χρήζουν ανάδειξης σε εθνικό επίπεδο, αποτελώντας κρυφούς θησαυρούς της ελληνικής γης, είναι ταυτόχρονα και αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του κάθε νησιού ξεχωριστά, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των διαφορετικών αναγκών και περιστάσεων που οδήγησαν στη δημιουργία τους.

Στο πλαίσιο του έργου, θα αναδειχθούν παράλληλα οι τοπικές ποικιλίες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και τα παραδοσιακά συστήματα παραγωγής τους. Οι τοπικές ποικιλίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμικού αποθέματος της Κύθνου. Αποτελούν ένα καλάθι προϊόντων, γενετικά ποικιλόμορφο, με ιστορική προέλευση, διακριτή ταυτότητα και τοπική προσαρμοστικότητα. Η χαρακτηριστικότερη τοπική ποικιλία καλλιέργειας στις αναβαθμίδες της Κύθνου ήταν το κριθάρι. Το θερμιώτικο κριθάρι αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα αγροτικά προϊόντα της Κύθνου, που παλαιότερα αποτελούσε σχεδόν μονοκαλλιέργεια στο νησί και σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Για αιώνες αποτελούσε τη βάση της καθημερινής διατροφής των κατοίκων αφού από αυτό γίνονταν το ψωμί στο νησί, ενώ ιδιαίτερο και μοναδικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι έως και την δεκαετία του ’70, σχεδόν όλη την παραγωγή απορροφούσε η Ζυθοποιεία ΦΙΞ.

Τα πλούσια κατάλοιπα της αγροτικής οικονομίας της Κύθνου που συναντώνται στην ύπαιθρο συνδυάζονται και με αντίστοιχες υποδομές εντός των οικισμών οι οποίες αναδεικνύουν πληρέστερα την καθημερινότητα του Θερμιώτη αγρότη. Οι εν λόγω ψηφιακές εφαρμογές θα αναδεικνύουν επίσης το αγροτικό πολιτισμικό απόθεμα εντός των οικισμών της Χώρας και Δρυοπίδας. Σε αυτό περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά στοιχεία αρχιτεκτονικής και δόμησης των οικισμών τα οποία λάμβαναν υπόψη την εξυπηρέτηση των κατοίκων – αγροτών στις καθημερινές τους εργασίες, δραστηριότητες και διασκεδάσεις. Τα στενά σοκάκια, τα πλατώματα, τα ελαιοτριβεία εντός οικισμού και οι μικροί αμπελώνες είναι χαρακτηριστικά δείγματα που θα μπορεί ο επισκέπτης να δει με νέα ματιά, αντιλαμβανόμενος ότι το κάθε σημείο του οικισμού είχε την χρησιμότητα και την σημαντικότητά του στην καθημερινότητα των αγροτών. Επίσης σε επιλεγμένα σημεία θα αναδεικνύονται οι διακοσμήσεις των σπιτιών που φανερώνουν την άνθιση τεχνών, όπως αυτή της κεραμοποιίας. Τέλος οι εφαρμογές θα παροτρύνουν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα μουσεία λαογραφίας και να ανακαλύψουν χρηστικά αντικείμενα «του σπιτιού και του χωραφιού» καθώς και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των σπιτιών.

Οι ψηφιακές εφαρμογές

Οι ψηφιακές εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στην προτεινόμενη πράξη για την ανάδειξη της αγροτικής οικονομίας και λαογραφίας της Κύθνου, είναι οι εξής:

1. Διαδραστική εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης για φορητές συσκευές σε android & iOS,

2. Φορητός πλοηγός ανάδειξης των πολιτιστικών σημείων (mobile app),

3. Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και 2D ή 3D animation για τα πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος μέσω web,

4. Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη με επαυξημένη πραγματικότητα σε 15 σημεία: 7 στην ύπαιθρο και από 4 σε κάθε οικισμό.

5. Νέα ιστοσελίδα προβολής του πολιτισμικού αποθέματος Κύθνου

Η εφαρμογή για φορητές συσκευές θα παρέχει μια πολυδιάστατη συνδυασμένη ψηφιακή εμπειρία ξενάγησης στα σημεία ενδιαφέροντος της Κύθνου, με δυνατότητες ηχητικής ξενάγησης, πληροφοριακού περιεχομένου ενημέρωσης και δυνατότητα προβολών επαυξημένης πραγματικότητας, σε συνδυασμό με χρήση 2D/ 3D animation videos και προβολών για οffline χρήση. Ως εκ τούτου, η βιωματική εμπειρία για κάθε επισκέπτη θα συνδυάζεται με την παροχή ψηφιακής ερμηνείας του φυσικού χώρου, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω της κάμερας και του συστήματος GPS ενός έξυπνου κινητού ή άλλης παρόμοιας συσκευής, εμπλουτίζοντας μια ζωντανή όψη του πραγματικού κόσμου με αισθητηριακά ερεθίσματα και γραφικά.

Η τεκμηρίωση, αποθήκευση και διαχείριση του Ψηφιακού περιεχομένου αφορά στην επιστημονική τεκμηρίωση του παραγόμενου ψηφιακού υλικού και στην εισαγωγή μεταδεδομένων ταυτοποίησης για την εύκολη αναζήτηση, τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίηση του περιεχομένου. Στην προτεινόμενη πράξη θα υπάρξει διαλειτουργικότητα των συστημάτων και των ψηφιακών αρχείων που θα δημιουργηθούν. Λόγω της ιδιαιτερότητας των σημείων ενδιαφέροντος θα γίνει χρήση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων ψηφιοποίησης παραγωγής σύγχρονου ψηφιακού περιεχομένου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Παράλληλα, το παραχθέν οπτικοακουστικό υλικό θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Βίντεο υψηλής ευκρίνειας

• 360 μοιρών φωτογράφιση (απλή και οικονομική μορφή ψηφιακού περιεχομένου)

• Εναέρια βιντεοσκόπηση (απλή και οικονομική μορφή ψηφιακού περιεχομένου)

• Τρισδιάσταση σάρωση μνημείων

• Ηχητικές αφηγήσεις

• Τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality)

Η προμήθεια των επιμέρους ψηφιακών εφαρμογών θα συνοδευθεί από υποστήριξη και εκπαίδευση χρηστών από τη μεριά του Αναδόχου προς το Δήμο κατά την πιλοτική εφαρμογή των παραδοτέων.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...