24 Ιαν 2022

Οι «λευκές» Κυκλάδες της «Ελπίδας»



Σέριφος 
Επιβεβαιώθηκαν τα μετεωρολογικά σενάρια, τα οποία ήθελαν τις Κυκλάδες σχεδόν στο κέντρο της κακοκαιρίας «Ελπίς», που ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει στη χώρα, με τα νησιά των Κυκλάδων να βρίσκονται το πρωί της Κυριακής «ντυμένα» στα λευκά, με τις χιονοπτώσεις κατά τόπους να είναι έντονες.

Έως και τις αμμουδιές των παραλιών σε νησιά των Κυκλάδων έφτασε το χιόνι, ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο – λόγω και της ημέρας (Κυριακή) – είχε την ευκαιρία να απολαύσει, σε ένα μεγάλο ποσοστό, πολύς κόσμος, αλλά κυρίως τα παιδιά.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν (έως και την ώρα συγγραφής του άρθρου, αργά το απόγευμα της Κυριακής), ήταν μικρής έκτασης, ενώ αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Πα ρ’ όλα αυτά, υπήρξαν ζητήματα σε ό,τι αφορά σε διακοπές ηλεκτροδότησης, σε αρκετές περιοχές, όπως επίσης και προβλήματα με κλειστούς δρόμους στο οδικό δίκτυο νησιών.

Νάξος
Χιονισμένες οι Κυκλάδες – Εντονότερα τα φαινόμενα σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο

Τα νησιά που «χτύπησε» περισσότερο η κακοκαιρία, ήταν αυτά με τις υψηλότερες ορεινές περιοχές και συγκεκριμένα η Άνδρος, η Τήνος και η ορεινή – κυρίως – Νάξος.

Στην Άνδρο, ο Δήμος προχώρησε εγκαίρως στην απαραίτητη προετοιμασία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα, που όπως προέβλεπαν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα προβλέψεων θα «χτυπούσε» εκτεταμένα τις Κυκλάδες. Όντας ένα από τα νησιά των Κυκλάδων με ορεινές περιοχές, ο Δήμαρχος, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και τα στελέχη της τοπικής πολιτικής προστασίας βρίσκονταν ήδη από την Παρασκευή σε συνεχή επικοινωνία με την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΠΝΑΙ, ενώ αποφασίστηκε να τεθούν σε επιφυλακή επίσης το προσωπικό με τα οχήματα εκτάκτων αναγκών και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Άνδρου από κοινού με τον Δήμαρχο Τήνου, έκαναν έκκληση προς τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, ώστε να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκεται σε ψυχρή εφεδρεία, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα όποιο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση των νησιών, καθώς οι άνεμοι ενδεχομένως να αγγίξουν και τα 10 μποφόρ στο Κάβο Ντόρο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής υπήρξε ολιγόωρο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση μέσω του Εθνικού Συστήματος Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ωστόσο αποκαταστάθηκε πλήρως άμεσα.  

Κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων της Κυριακής, μερικά χωριά της ορεινής Άνδρου αποκλείστηκαν, καθώς έκλεισαν οι δρόμοι, ωστόσο τα οχήματα του Δήμου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των εθελοντών της ΣΕΔΑ και όχι μόνο, βγήκαν στους δρόμους κάνοντας διανοίξεις, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση. Παρ’ όλα αυτά και για την ασφάλεια των οδηγών, ο Δήμαρχος με απόφασή του απαγόρευσε το βράδυ της Παρασκευής την κυκλοφορία από τα Αποίκια έως την Κατάκοιλο, ενώ την Κυριακή, και παρά τους εκχιονισμούς, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία καθολικά, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, για την ασφάλεια των οδηγών.

Το βράδυ της Κυριακής και έπειτα από σχετική συνεννόηση μεταξύ Δημάρχου Άνδρου και Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κατέφθασαν στην Άνδρο δύο μηχανήματα (αλατιέρες), καθώς και μία νταλίκα με αλάτι, σε μία ενίσχυση της προσπάθειας να παραμείνουν ανοικτές, τουλάχιστον οι βασικές οδικές αρτηρίες του νησιού.

Εξίσου καλή ήταν η ανταπόκριση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και στο νησί της Τήνου. Τα μηχανήματα της ΠΝΑΙ και του Δήμου Τήνου, πραγματοποίησαν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτούς τους δρόμους κυρίως στους ορεινότερους οικισμούς, δεδομένου ότι η Τήνος καλύφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από το χιόνι.

Για τα καλά το «έστρωσε» και στα ορεινά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Δεδομένου ότι η Νάξος, ως το νησί με τα μεγαλύτερα υψόμετρα στις Κυκλάδες έχει συνηθίσει στα φαινόμενα αυτά, η προετοιμασία υπήρξε έγκαιρη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ετοιμότητας και επιφυλακής, ο Δήμος διένειμε αλάτι σε όλες τις ορεινές Κοινότητες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εντός των οικισμών, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονταν ήδη στους δρόμους από την πρώτη χιονόπτωση, ώστε να διασφαλίσουν την προσπελασιμότητα του δικτύου.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε τμήματα της Τήνου, ενώ σε Νάξο και Άνδρο, εκδόθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο για την προστασία των οδηγών. Η όποια κυκλοφορία οχημάτων πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ μηχανήματα έργου όλη τη νύχτα πραγματοποιούσαν εκχιονισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η προσβασιμότητα.

Κύθνος
Στα λευκά και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, ακόμη και σε αυτά που σπανίως εκδηλώνονται χιονοπτώσεις, όπως το νησί της Σαντορίνης. Η τουριστική ναυαρχίδα «ξύπνησε» στα λευκά, ενώ η προετοιμασία και εκεί ήταν συντονισμένη σωστά, ώστε να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε ανάγκη. Μία ολιγόωρη διακοπή ρεύματος υπήρξε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του Ημεροβιγλίου, ωστόσο αποκαταστάθηκε. Παράλληλα, με απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Γρηγόρη Μαντούση, διακόπηκε η κυκλοφορία προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία, για την ασφάλεια των οδηγών, καθώς αν και προσπελάσιμος ο δρόμος, υπήρχε κίνδυνος διολίσθησης των οχημάτων λόγω παγετού.

Μύκονος, Κύθνος, Κέα, Σέριφος, Σίφνος, Πάρος, Αμοργός, Ίος, Φολέγανδρος, επίσης είδαν το χιόνι να απλώνεται έως και τις παραλίες, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Επέλαση του χιονιά και στη Σύρο

Ιδιαίτερα έντονες χιονοπτώσεις «είδε» μετά από χρόνια και η Σύρος. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων «άσπρισε», ιδιαίτερα στα υψηλότερα υψόμετρα, ωστόσο για μερικές ώρες το πρωί, το χιόνι στρώθηκε ακόμη και σε παραλίες!

Αργότερα, προς το μεσημέρι, το χιόνι υποχώρησε, ωστόσο η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μερίμνησε αφενός για εκχιονισμούς σε οδικές αρτηρίες της Απάνω Μεριάς που δέχτηκε και τον μεγαλύτερο όγκο χιονοπτώσεων, αλλά και για την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς την Απάνω Μεριά, με απόφαση και της Αστυνομικής Δ/νσης Κυκλάδων.

Εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας κράτησαν ανοιχτές και τις οδικές αρτηρίες προς Κίνι, Αληθινή και Βούλια, αλλά και στα νότια τμήματα του νησιού, όπου η χιονόπτωση ήταν έντονη.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, πως υπό τον συντονισμό του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Δημήτρη Σκουλάτο, τα όποια προβλήματα αποκαταστάθηκαν άμεσα, χωρίς να σημειωθεί ιδιαίτερη ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι αντιθέτως, έσπευσαν να απολαύσουν το ασυνήθιστο για τα δεδομένα των Κυκλάδων φαινόμενο και να «παίξουν» με το χιόνι.

Ανδρος 
Λειτούργησε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, πως η προετοιμασία, την οποία είχε συντονίσει ως επικεφαλής, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Θανάσης Δρόσος, σε συνεργασία με τα κατά τόπον αρμόδια στελέχη της πολιτικής προστασίας των Δήμων των νησιών, έδειξε να αποδίδει καρπούς.

Η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των φορέων της πολιτικής προστασίας υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμβολή των ιδιωτών, που έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ώστε να κινητοποιούν τα μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

Ως εκ τούτου, έως και νωρίς το βράδυ της Κυριακής, τα προβλήματα ήταν πολύ περιορισμένα, ενώ τα μηχανήματα Δήμων, και ιδιωτών, συμβεβλημένων με την Περιφέρεια, βρίσκονταν σε επιφυλακή και ετοιμότητα και ανέλαβαν δράση άμεσα στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν σε κάθε νησί.

Αμοργός 
Συνεχιζόμενη επιφυλακή: Η «Ελπίς» επιμένει

Παρά το γεγονός ότι η Κυριακή, για τους περισσότερους κατοίκους των νησιών υπήρξε μία ημέρα κυρίως ευχάριστη, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να ευχαριστηθούν το σπάνιο για τα νησιά χιόνι, για σήμερα και αύριο οφείλει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς αρκετοί πολίτες θα κληθούν να μετακινηθούν προς το χώρο εργασίας τους.

Με την κακοκαιρία, όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά να αναμένεται να ενταθεί κατά τόπους, συνιστάται μεγάλη προσοχή και περιορισμός των μετακινήσεως στις απολύτως απαραίτητες και πάντοτε στο πλαίσιο των οδηγιών που δίνονται ανά Δήμο, αναφορικά με τις οδικές αρτηρίες όπου απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων, την αναγκαιότητα χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων κλπ.

Για την προστασία τους από τα καιρικά φαινόμενα και την ασφάλειά τους, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας των οικείων Δήμων, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ή την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως και να αναζητούν τις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις από Δήμους και Επαρχεία, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Παράλληλα, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα φαινόμενο που «προκαλεί» την επιθυμία στους πολίτες να το παρατηρήσουν από κοντά, ή να μετακινηθούν προς τις περισσότερο χιονισμένες περιοχές, θα πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς αναμένεται η δημιουργία παγετού σε ορισμένα σημεία, ενώ χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα, υπάρχει κίνδυνος απώλειας του ελέγχου των οχημάτων. Από όλους τους αρμόδιους φορείς έχουν εκδοθεί σχετικές προειδοποιήσεις, ώστε οι μετακινήσεις να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

Μία ακόμη πτυχή της κακοκαιρίας που απαιτεί μέριμνα, αφορά και στην προστασία των οικόσιτων ζώων από τα καιρικά φαινόμενα. Οι ιδιοκτήτες ζώων οφείλουν να μεριμνούν για την προστασία των ζώων από το κρύο, τη βροχή και το χιόνι, αλλά και για την πρόσβασή τους σε τροφή και καθαρό νερό.

Σημειώνεται, ότι για τους κατοίκους των νησιών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σφοδρά καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο, υπήρξε μέσω της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σχετικό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, μέσω του 112.

Σέριφος
Κλειστά τα σχολεία

Με αποφάσεις τους, οι Δήμαρχοι των περισσότερων νησιών στις Κυκλάδες, αποφάσισαν την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων για Δευτέρα και Τρίτη. Σε ορισμένα νησιά, η αναστολή της λειτουργίας αφορά μόνο για τη Δευτέρα, 24/01, ενώ θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την Τρίτη, αναλόγως με τη σφοδρότητα των φαινομένων.

Αξίζει να τονιστεί, ότι με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, τα μαθήματα των σχολείων που αναστέλλεται η κτηριακή λειτουργία τους θα πραγματοποιούνται κανονικά, μέσω τηλεκπαίδευσης, προκειμένου να μη χαθούν ώρες.

Τήνος 
Οι προβλέψεις της ΕΜΥ

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα "ΕΛΠΙΣ" ("ELPIS") στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Το πρώτο καιρικό σύστημα ήταν αυτό που ξεκίνησε το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από σήμερα Δευτέρα (24/1/2022).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Σύρος 
Χιονοπτώσεις:

Τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).


Πηγή :https://www.koinignomi.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...