2 Φεβ 2022

Σέριφος Ο «Μελισσώνας του Δημοσθένη Διαμαντή»


Για μας τους ανθρώπους, τα νεανικά καλοκαίρια μας είναι σημαντικά. Γίνονται πολλές φορές νοσταλγία και μερικές φορές και επιθυμία. Επιθυμία να επιστρέψουμε στα ίδια μέρη που ζήσαμε κάποτε παιδιά, και να «γευτούμε» σε αυτά τα μέρη μυρωδιές και εικόνες του τόπου που αγαπήσαμε. Ο Δημοσθένης Διαμαντής είχε την τύχη να κατάγεται από το νησί της Σερίφου, από την πλευρά της μητέρας του. 

Είχαν στο νησί ένα μικρό εξοχικό, στο Λιβάδι Σερίφου και περνούσε σε αυτό τις πασχαλινές και καλοκαιρινές του διακοπές. Τα χρόνια πέρασαν, και οι επιλογές του Δημοσθένη τον έφεραν πάλι πίσω στο νησί. Ως μελισσοκόμο πια. 

 Μελισσοκομία και Σέριφος

 «Η μελισσοκομία προέκυψε εντελώς τυχαία στην ζωή μου, καθώς δεν ήταν κάποια οικογενειακή ασχολία. Έγινε μετά από την προτροπή ενός καλού φίλου να παρακολουθήσουμε σεμινάρια στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο κτήμα Συγγρού. Ολοκληρώνοντας το πρώτο εξάμηνο και έχοντας ήδη αποκτήσει τα πρώτα μου μελίσσια, τα οποία διατηρούσα στην ταράτσα του σπιτιού μου στον Περισσό της Νέας Ιωνίας, συνέχισα παρακολουθώντας τον επαγγελματικό κύκλο μαθημάτων και μετακόμισα μαζί με τα μελίσσια μου στην Σέριφο τον Μάρτιο του 2013». Μας εξιστορεί ο Δημοσθένης και συνεχίζει: «Η επιλογή της Σερίφου για την εξάσκηση της μελισσοκομίας έγινε με γνώμονα την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Την ευχέρεια στην διάθεση λόγω τουρισμού και φυσικά το ότι υπήρχε ένα εξοχικό σπίτι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία».

Η Σέριφος και το Μέλι

«Η επιλογή του ονόματος έγινε από τα πρώτα βήματα μου στην μελισσοκομία. Η λέξη “Μελισσώνας” αντικατοπτρίζει το προσδοκώμενο μέγεθος που επιθυμούσα να φτάσει η παραγωγική μου δραστηριότητα, καθώς η κατάληξη -ωνας δεικνύει μεγάλο πλήθος και έκταση». 

Μας λέει ο Δημοσθένης στο humanstories.gr. Πέντε χρόνια χρειάστηκε ο Δημοσθένης για να κατακτήσει το όνειρο του. «Σε πέντε χρόνια από την αρχική μου ενασχόληση ευτύχησα να κατέχω την μεγαλύτερη μελισσοκομική εκμετάλλευση στην Σέριφο και μια από της μεγαλύτερες στις Κυκλάδες. Επίσης ρόλο στην επιλογή του ονόματος έπαιξε πως το «Μελισσώνας Διαμαντή» αποδίδεται με τα ίδια γράμματα και στα Αγγλικά». Ο Δημοσθένης μας περιγράφει την καθημερινότητα ενός μελισσοκόμου. Τις δυσκολίες, τις απαιτήσεις αλλά και τις καθημερινές ομορφιές που απολαμβάνει ο μελισσοκόμος ζώντας δίπλα στο πιο νοήμων πλάσμα, τη μέλισσα. «Η μέλισσα είναι ένα πλάσμα νοήμων το οποίο δομεί κοινωνίες. Έχει εξελιχθεί μέσα σε εκατομμύρια χρόνια αλληλοεπιδρώντας με τα φυτά επικονιάζοντας τα και παίρνοντας από αυτά την τροφή της, το νέκταρ και τη γύρη σαν αντάλλαγμα για τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Ο άνθρωπος που ασχολείται με αυτόν τον υπεροργανισμό ,το μελίσσι, αλλάζει την αντίληψη του για το περιβάλλον, τα έμβια όντα τις εποχές και τα στοιχεία της φύσης». Μας λέει ο Δημοσθένης.

Η μελισσοκομία, οι επιστήμες και η φύση 

«Η μελισσοκομία περικλείει τεχνικές και επιστήμες όπως βιολογία, φυτολογία μετεωρολογία και πολλές άλλες γνώσεις που πρέπει να έχει κτήμα του ο μελισσοκόμος ώστε να χειριστεί και να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες των μελισσοσμηνών του. Είναι μαγευτικό και αναζωογονητικό για τον μελισσοκόμο να εργάζεται στην ύπαιθρο, εναλλάσσοντας τοπία και εποχές, χαραυγές με ηλιοβασιλέματα, ενσωματωμένος με την φύση. Περιέχει συνάμα κόπωση τόσο σωματική όσο και ψυχολογική, καθώς εξαρτημένος για την παραγωγή και την επιβίωση των μελισσών από καιρικά φαινόμενα και αστάθμητους παράγοντες βιώνει πολλές απογοητεύσεις και παραγωγικά δύσκολες χρονιές. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες όμως, αυτό που υπερτερεί τελικά, είναι η αγάπη για την μέλισσα και το πάθος για την ζωή μαζί της».


Η Σέριφος έχει υψηλά ποσοστά αυτοφυούς Λεβάντας που δεν το συναντάμε αυτό αλλού στην Ελλάδα 
«Η μελισσοκομία που ασκώ είναι νομαδική εντός των ορίων του νησιού, της Σερίφου. Τα μελισσοσμήνη αρχικά εκμεταλλεύονται στο νότιο μέρος του νησιού την πρώιμη άνοιξη και την μακρά ανθοφορία της αυτοφυούς Λεβάντας, παράγοντας μέλι Άγριας Λεβάντας το οποίο τρυγιέται τέλος Μαΐου. Μετά την ολοκλήρωση του ανοιξιάτικου τρύγου μεταφέρονται τα μελίσσια στο δυτικό τμήμα του νησιού τις πλαγιές του οποίου καλύπτει το θυμάρι, παράγοντας κατά τις αρχές Αυγούστου ένα ιδιαίτερα αρωματικό και επίμονο γευστικά αμιγές θυμαρίσιο μέλι». Μας εξηγεί ο Δημοσθένης.



Η Λεβάντα ταυτοποιήθηκε το 2018 για πρώτη φορά σε δείγμα μελιού στην ανάλυση που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια πιστοποίησης του συνεταιριστικού τυποποιητηρίου μελιού της Σερίφου. 

 «Η Σέριφος είναι το μοναδικό μέρος πανελληνίως με δυνατότητα παραγωγής λόγω βλάστησης και πιστοποίησης μέσω των αναλύσεων του Α.Π.Θ. του μελιού αυτού. Το μέλι της είναι γλυκό, ήπια αρωματικό, ανοιχτόχρωμο με ευγενική επίγευση λουλουδιών και λεμονιού. Είναι ένα μέλι που έχει πλέον μεγάλη ζήτηση από ένα αυξανόμενο κοινό που αναγνωρίζει και εκτιμά την περιορισμένη παραγωγή και την μοναδικότητα του».

 Επισημαίνει ο Δημοσθένης με καμάρι.Η Σέριφος, διαθέτει μια μοναδική χλωρίδα, εναλλασσόμενη από εποχή σε εποχή αλλά και από το βόρειο προς νότιο μέρος και από ανατολικό προς δυτικό. Το νησί στερείται εντατικών καλλιεργειών, βαριάς τουριστικής βιομηχανίας και άλλων εστιών μόλυνσης ενώ και το μεγαλύτερο μέρος του εντάσσεται στο δίκτυο Natura. 

Η βλάστηση του περιλαμβάνει άγρια Λεβάντα, Θυμάρι, Θρούμπη, Ασφάκα, Φασκόμηλο, Λυγαριά αυτοφυή Σέλινο και πολλά άλλα αρωματικά φυτά και φρύγανα, τα οποία αποδίδουν μια μοναδική γευστική παλέτα στα παραγόμενα μέλια ανά περιοχή του νησιού. «Οι παραγωγοί του νησιού ασκούν με μεράκι μια μελισσοκομία προσανατολισμένη στην παραγωγή μικρών ποσοτήτων μελιού υψηλής ποιοτικής αξίας. Για αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε το συνεταιριστικό τυποποιητήριο μελιού Σερίφου, το οποίο ελέγχεται και πιστοποιείται από την TÜV AUSTRIA. 

Όλα τα μέλια αναλύονται πλήρως στο Α.Π.Θ, κατόπιν συσκευάζονται με τα αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια και φέρουν ευδιάκριτο ασημένιο σήμα αναγνώρισης ποιότητας και καταγωγής. Ηθική επιβράβευση όλης αυτής της προσπάθειας είναι τα τέσσερα βραβεία του «Μελισσώνα Διαμαντή» στις τέσσερις συμμετοχές μελιών μου στον 1ο και στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μελιού Ανώτερης Ποιότητας και οι συνολικά έξι βραβεύσεις μελιών της Σερίφου, κερδίζοντας, ένα μικρό κυκλαδονήσι, πάνω από το δέκα τις εκατό των συνολικών βραβεύσεων».


Ο πρωτοπόρος συνεταιρισμός της Σερίφου. Δύναμη του οι άνθρωποι του 

«Η Σέριφος διαθέτει έναν συνεταιρισμό πρωτοπόρο ως προς την λειτουργία του. Τα μέλη του δεν χάνονται μέσα σε αυτόν, αλλά αναδεικνύονται. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αναλόγως των ταλέντων και δυνατοτήτων τους και συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις για την πορεία του» λέει μιλά ο Δημοσθένης με υπερηφάνεια για την επιτυχία του συνεταιρισμού τους και συνεχίζει: 

«Ο Συνεταιρισμός μας διακατέχεται από μια νοοτροπία ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλοβοήθειας των μελών του. Υπάρχουν κοινές δράσεις, το κλίμα είναι ζεστό ανάμεσα στα μέλη και η εξωστρέφεια που διέπει την λειτουργία μας είναι σπάνια για ένα μικρό νησί. Οι επόμενες κινήσεις μας, επικεντρώνονται στην προώθηση, ανάδειξη και επιστημονική μελέτη των μελιών μας, στην αναγνώριση της μοναδικότητας του μελιού Άγριας Λεβάντας Σερίφου και την κατοχύρωση του ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξη». 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...