28 Φεβ 2022

Ξεκινά η προστασία και ανάδειξη του Αγ. Σώστη Σίφνου


Υπεγράφη η σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Σίφνου και αναδόχου, για την υλοποίηση της πρώτης φάσης των προβλεπόμενων παρεμβάσεων διάσωσης και προστασίας στην περιοχή του Αγίου Σώστη, στο πλαίσιο του έργου «Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα με τίτλο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ» εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος» με βασικό στόχο την αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής & φυσικής κληρονομιάς και της ιστορίας των Μεταλλείων της Σίφνου και της Κοινότητας Ασγάτας Κύπρου.

Μέσω του έργου, αξιοποιείται το κοινό πολιτιστικό παρελθόν της Σίφνου και της Κοινότητας Ασγάτας Κύπρου που έχει σχέση με την αρχαία μεταλλευτική-μεταλλουργική δραστηριότητα και αναμένεται να συνεισφέρει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών ηλικίας άνω των 3.500 ετών. Σημειώνεται ότι το ορυχείο αργύρου στον Αϊ Σώστη, της Σίφνου έχει αποδειχθεί πως άρχισε τη λειτουργία του στην αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ. και θεωρείται ως το αρχαιότερο αργυρωρυχείο του κόσμου.

Όπως έχει αναφερθεί αναλυτικότερα σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το έργο έχει ως κύριους στόχους την αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην τουριστική ανάπτυξη των επιλεγμένων περιοχών και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μέσω του τρίπτυχου «πολιτισμός-τουρισμός-ανάπτυξη» και η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας κληρονομιάς παράλληλα με την προώθηση νέων θεματικών μορφών τουρισμού, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία και στην κεφαλαιοποίηση συσσωρευμένων επιστημονικών γνώσεων για την αρχαιομεταλλουργική παράδοση με την δημιουργία.

Ιδιαίτερα για τον δήμο Σίφνου προβλέπεται πέραν των εργασιών διάσωσης και προστασίας των μεταλλείων στην περιοχή του Αγίου Σώστη, επίσης η χωροθέτηση και ο καθαρισμός και η  διαμόρφωση και σήμανση δύο περιηγητικών διαδρομών προς στα μεταλλεία, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός Κέντρου Ανάδειξης της Φυσικής και Γεωμεταλικής Κληρονομιάς στην Σίφνο, και η δημιουργία μόνιμης έκθεσης γεωλογικών και μεταλλευτικών δειγμάτων και ομοιωμάτων των αρχαίων μεταλλουργικών ευρημάτων.

Έπειτα από σχετική διαδικασία, ο Δήμος Σίφνου συνήψε σύμβαση με ανάδοχο, διάρκειας πέντε μηνών, για την υλοποίηση έργων διάσωσης και προστασίας στην περιοχή του Αγίου Σώστη στη Σίφνο.


Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει η συντήρηση και ανακατασκευή των ξερολιθικών τοιχίων στην περιοχή του Αγίου Σώστη και στην ευρύτερη διαδρομή προς το χώρο, στον Αρτεμώνα του Δήμου Σίφνου, οι οποίες προσδίδουν μια διαφοροποίηση στο χώρο και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής του φυσικού τοπίου, προστατεύοντας τα εδάφη και αποτρέποντας τη διάβρωσή τους, καθώς η έλλειψη συντήρησης των ξερολιθικών τοιχίων στην περιοχή του Αγ. Σώστη έχει οδηγήσει στην αλλοίωση του τοπίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπου κριθεί απαραίτητο, ύστερα από έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών θα γίνει συντήρηση ξερολιθικών τοιχίων ώστε να αποκατασταθεί η αρχική τους μορφή ώστε να αναβαθμιστεί με ήπιο τρόπο, αφού θα  εφαρμοστούν παραδοσιακοί τρόποι δόμησης και τα ίδια υλικά, όλη η διαδρομή και ο χώρος γύρω.

Επίσης θα γίνουν υπαίθριες πεζούλες από παραδοσιακούς λίθους σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια της διαδρομής ώστε να αποτελούν σημεία ξεκούρασης ή παρατήρησης, ενώ παράλληλα κάποιες από αυτές θα παρέχουν ασφάλεια στον επισκέπτη-πεζοπόρο και θα αναβαθμίσουν την επισκεψιμότητα του χώρου.

Επιπλέον, θα γίνει ανακατασκευή παραδοσιακών λίθινων υπαίθριων πεζουλών (συνολικά 5). Ο Ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρηση και ανακατασκευή των ξερολιθικών τοιχίων καθώς και των παραδοσιακών λίθινων υπαίθριων πεζουλών, η οποία θα γίνεται υπό την επίβλεψη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου.


Οι εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής των ξερολιθικών τοιχίων καθώς και των παραδοσιακών λίθινων υπαίθριων πεζουλών στην περιοχή του Αγ. Σώστη αναμένεται να αναβαθμίσουν την επισκεψιμότητα του χώρου, παρέχοντας ασφάλεια στον επισκέπτη-πεζοπόρο, ενώ ταυτόχρονα θα αναδεικνύουν την αισθητική χωροταξία της περιοχής.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...