2 Φεβ 2022

Στην αντεπίθεση το ΔΛΤ Σύρου «Να μη χρεώνεται η ολιγωρία του Δήμου στο Λιμενικό Ταμείο»

φωτοTzina Prokopiou

Mε αφορμή τη δημοσιοποίηση αρκετών εγγράφων, εδώ και αρκετούς μήνες, από πλευράς του Δήμου Σερίφου, που κάνουν λόγο για έλλειψη μέριμνας από το ΔΛΤ Σύρου για το νησί, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου δίνει απαντήσεις σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται. 
 Με μία ακόμη «σκληρή» επιστολή, συνέχεια μίας σειράς εγγράφων του προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο Δήμος Σερίφου επανέρχεται στο αίτημά του περί συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού και κάλυψης των δαπανών καθαριότητας της χερσαίας ζώνης λιμένα (ΧΖΛ) της Σερίφου. Δεδομένου, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Σερίφου κοινοποιεί έγγραφά του προς το ΔΛΤ Σύρου, κάνοντας λόγο για αδιαφορία του φορέα προς τις ανάγκες της Σερίφου, η εφημερίδα ήλθε σε επικοινωνία με την πρόεδρο του ΔΛΤ Σύρου, κ. Κανδιώ Μαραγκού, η οποία έδωσε σχετικές απαντήσεις. 

 Σοβαρές αιχμές κατά του ΔΛΤ Σύρου 

 Στην τελευταία επιστολή του, προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο Δήμος Σερίφου χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, σχετικά με τη συνεργασία των δύο φορέων. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει: 

 «Σε συνέχεια παλαιότερων επιστολών μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ακόμα υφίσταται το σοβαρό πρόβλημα με τον ηλεκτροφωτισμό της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα νήσου Σερίφου, όπου πλέον οι μισοί και παραπάνω φανοστάτες δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκούς φωτισμού. Αυτό έχει ως συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος κατά τη διέλευση των πεζών και των οχημάτων, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης και της αδιαφορίας απ’ την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. 

 Παράλληλα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος Σερίφου προβαίνει στην καθημερινή καθαριότητα της ΧΖΛ Σερίφου, με δικά του μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, υποκαθιστώντας έτσι επί της ουσίας το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ(!) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για τις ανάγκες καθαριότητας, που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

 Το δε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης που είχε αποσταλεί στο Δήμο Σερίφου, δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστον το πραγματικό κόστος καθαριότητας της λιμενικής ζώνης. Κατόπιν των ανωτέρω, αναμένουμε τόσο την έγγραφη απάντησή σας, όσο και τις άμεσες ενέργειές σας, υπενθυμίζοντάς σας για ακόμα μία φορά, ότι η Σέριφος αποτελεί ακόμα μέλος του ΔΛΤ Σύρου». 

 «Ο Δήμος Σερίφου επέλεξε να συμμετέχει στο ΔΛΤ μέσω επιστολών» 

 Σε επικοινωνία της εφημερίδας με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Κ. Μαραγκού, η ίδια υπογράμμισε, πως τα συγκεκριμένα προβλήματα που αναφέρει ο Δήμος Σερίφου, τόσο στην πρόσφατη επιστολή του, όσο και στις κατά καιρούς επιστολές του προς το ΔΛΤ, αφορούν σε ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί με μία απλή τηλεφωνική ή διά ζώσης επικοινωνία των αρμόδιων με τη Διοίκηση ή τις υπηρεσίες του Ταμείου. 

Αντ’ αυτού, όπως επισημαίνει, η διοίκηση του Δήμου Σερίφου, επιλέγει το «δρόμο» της ανταλλαγής επιστολών, χωρίς πρώτα να έχει επιχειρηθεί διάλογος για την εξεύρεση λύσεων. «Η αλήθεια είναι, ότι ο Δήμος Σερίφου, έχει επιλέξει να συνεργαστεί και να συμμετέχει στο Λιμενικό Ταμείο, μέσω επιστολών. 

Αυτό που θέλω να τονίσω από πλευράς μου αρχικά, είναι ότι μία καλή και επιτυχημένη συνεργασία δε χτίζεται με έγγραφα, αλλά με επικοινωνία ουσιαστική, με ένα τηλεφώνημα, με διάλογο και με επίσης ουσιαστική επαφή μεταξύ δύο φορέων», τονίζει η κ. Μαραγκού. Μάλιστα επεσήμανε, πως στο τελευταίο έγγραφο του Δήμου προς το Ταμείο, είχε αποφασίσει να μην απαντήσει εγγράφως, όπως ζητήθηκε, αλλά να φέρει το ζήτημα στο πλαίσιο του διαλόγου κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΛΤ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 31/01, με σκοπό να συζητηθεί δημοσίως και διεξοδικά, ωστόσο ο Δήμαρχος Σερίφου, αν και κλήθηκε, απουσίαζε από αυτή.

 Το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού 

 Σχετικά με το θέμα που θίγεται στην επιστολή του Δήμου προς το ΔΛΤ, όσον αφορά στη συντήρηση των φωτιστικών της ΧΖΛ Σερίφου, η Πρόεδρος επισημαίνει, πως υπάρχει ενεργή σύμβαση με εργολάβο, ο οποίος αναλαμβάνει την ικανοποίηση των όποιων αναγκών προκύπτουν και ως εκ τούτου, η όχληση όφειλε να έχει γίνει με ένα τηλεφώνημα προς την Τεχνική Υπηρεσία του ΔΛΤ Σύρου, προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα και η υπηρεσία να αναθέσει στον τοπικό τεχνικό τις απαραίτητες εργασίες. 

«Από την προηγούμενη εβδομάδα, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί, σε κάθε περίπτωση», σημειώνει η κ. Μαραγκού. «Επίσης, έχουν ελεγχθεί, σε επίπεδο ασφάλειας, όλα τα σημεία και έχουν υπάρξει άμεσα όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις». Παράλληλα υποστήριξε, πως παρατηρείται το παράδοξο, να επισημαίνεται από πλευράς Δήμου, πως φωτιστικά σώματα δε λειτουργούν και ο συνεργαζόμενος τεχνικός, κατά τον επιτόπιο έλεγχο, να διαπιστώνει πως τα φωτιστικά λειτουργούν κανονικά. 

 Περί καθαριότητας της ΧΖΛ Σερίφου και της προγραμματικής σύμβασης 

 Όσον αφορά στο ζήτημα της καθαριότητας των περιοχών ευθύνης του ΔΛΤ Σύρου στη Σέριφο, η κ. Μαραγκού εξήγησε, πως ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τους εκπροσώπους των νησιών, ώστε να συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις, μεταξύ ΔΛΤ και Δήμων, για την καθαριότητα, ενώ από τον Μάρτιο του 2021 είχαν σταλεί τα σχέδια των προγραμματικών συμβάσεων, προς αξιολόγηση και ενδεχόμενες παρατηρήσεις ή προτάσεις προς τους συμμετέχοντες στο ΔΛΤ Δήμους.

 Σύμφωνα με την ίδια, παρά το γεγονός ότι εγκαίρως είχε σταλεί το σχέδιο νέας προγραμματικής σύμβασης στο Δήμο Σερίφου, όπως και δύο ευγενικές υπενθυμίσεις για την εξέταση και έγκρισή του, καθώς οι σχετικές συμβάσεις «περνούν» και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο Δήμος Σερίφου δεν προχώρησε σε καμία απολύτως ενέργεια, αλλά ούτε και επικοινωνία με το ΔΛΤ, αλλά αντιθέτως σε επιστολές του, μιλά για αδιαφορία του Ταμείου. Παράλληλα, μόλις στην επιστολή του Ιανουαρίου του 2022, αναφέρει, πως δε συμφωνεί με το ύψος των δαπανών που προβλέπονται στο σχετικό σχέδιο προγραμματικής σύμβασης. 

Η αναφορά δε αυτή γίνεται, χωρίς πρότερα (από το Μάρτιο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022) να έχει επισημανθεί η αντίθεση αυτή του Δήμου, προς τις Υπηρεσίες, τη Διοίκηση, ή το Δ.Σ. του ΔΛΤ Σύρου, ώστε να επιχειρηθεί κάποια λύση. Επιπλέον, η πρόεδρος του ΔΛΤ τονίζει, πως προκειμένου να εξοφληθούν οι όποιες δαπάνες του Δήμου από την Οικονομική Υπηρεσία του ΔΛΤ Σύρου, οφείλουν να αποσταλούν τα σχετικά παραστατικά πληρωμής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. «Πρόκειται για ένα ζήτημα καθαρά υπηρεσιακό, που κυρίως αφορά την επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και θα μπορούσε επίσης να έχει επιλυθεί μέσω μίας απλής επικοινωνίας», σημειώνει η κ. Μαραγκού.

 Έλλειψη επικοινωνίας και για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 

 Σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και κατά την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2022, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του ΔΛΤ Σύρου, είχαν αποστείλει σχετικά έγγραφα προς τους Δήμους από τον Ιούλιο του 2021, ζητώντας τους τις προτάσεις τους για έργα τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν για τη φετινή χρονιά στο πρόγραμμα του Ταμείου.

 Όπως υποστηρίζει η κ. Μαραγκού, παρά το γεγονός, ότι ο Δήμος Σερίφου, ούτε στο αρχικό έγγραφο, αλλά ούτε και στις υπενθυμίσεις που εστάλησαν, απάντησε με οποιαδήποτε πρόταση, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, ο Δήμαρχος εξέφρασε αντιδράσεις, σχετικά με το γεγονός, ότι δεν προβλέπονται έργα για το νησί. Ταυτόχρονα, η κ. Μαραγκού επισημαίνει, ότι με πρωτοβουλία της Διοίκησης και του προϊστάμενου της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία πρόταση από πλευράς της Σερίφου, προχώρησαν στην πρόβλεψη ενός ποσού περί των 20-25 χιλιάδων ευρώ, για αναπλάσεις και αποκαταστάσεις στη λιμενική ζώνη της Σερίφου.

 Εντούτοις, και παρά το γεγονός ότι δεν είχε διατυπωθεί καμία ανάγκη για το Δήμο Σερίφου, η Πρόεδρος στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. πρότεινε αν υπάρχει κάποια ανάγκη, σε επίπεδο έργων, την οποία επιθυμεί να προωθήσει ο Δήμος μέσω του ΔΛΤ, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα αυτή να γνωστοποιηθεί και να ενταχθεί στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Ταμείου, κατά την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση, που επίκειται. 

 «Να μη χρεώνεται η ολιγωρία του Δήμου στο Λιμενικό Ταμείο» 

 Κατόπιν των ανωτέρω απαντήσεων, η κ. Μαραγκού σημείωσε, πως υπάρχει όλη η καλή διάθεση για αποτελεσματική και παραγωγική συνεργασία, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της ανάπτυξης της Σερίφου, ωστόσο αυτή, θα πρέπει να δομηθεί πάνω σε ουσιώδη επικοινωνία, χωρίς επικοινωνιακές «φωτοβολίδες». 

 Επιπλέον, διεμήνυσε, πως με την αγαστή συνεργασία, τόσο μεταξύ των αιρετών, όσο και μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών των δύο φορέων, υπάρχει η θέληση, η επιθυμία και η δυνατότητα να «ξεχαστεί» κάθε αγκάθι στη μέχρι σήμερα πορεία των δύο φορέων και να οικοδομηθεί μία νέα βάση συνεργασίας, μέσα από την οποία θα υλοποιηθεί έργο προς όφελος του νησιού της Σερίφου. 

 «Ο ρόλος του Λιμενικού Ταμείου και της Διοίκησής του, δεν είναι σε καμία περίπτωση να ανταλλάσσει επιστολές αλληλοκατηγορίας, με οποιαδήποτε δημοτική αρχή. Ο ρόλος μας είναι ουσιαστικός και αφορά στη συνεργασία μας, για την ανάπτυξη των υποδομών των νησιών. 

Ωστόσο, δε θα ήθελα η όποια ολιγωρία από πλευράς του Δήμου Σερίφου, να χρεώνεται, είτε προσωπικά σε εμένα, είτε στο Λιμενικό Ταμείο και δη στους υπαλλήλους του, για τους οποίους τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό, καθώς εργάζονται άοκνα, σε συνθήκες υποστελέχωσης και αποδίδουν τα μέγιστα, με απτά και ορατά αποτελέσματα για τα νησιά. 

Αυτό είναι εμφανές, από τα σημαντικά έργα και μελέτες που έχουν ωριμάζουν ή έχουν εξασφαλιστεί για τα νησιά της Κέας και της Κύθνου, που κατέθεσαν τις προτάσεις τους και μαζί, προχωρήσαμε στον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους. Άρα, το Λιμενικό Ταμείο κι εγώ προσωπικά, δεν έχουμε κανένα λόγο να αφήνουμε “παραπονεμένη” ή αδικημένη τη Σέριφο. Η καλή αυτή συνεργασία δεν χτίζεται όμως με έγγραφα, ούτε με καταγγελτικό λόγο, αλλά με ουσιαστική συνεργασία, την οποία επιθυμώ κι εγώ και θα ήθελα να διασφαλίσω σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του Δήμου Σερίφου», υπογραμμίζει κλείνοντας. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...