28 Φεβ 2022

Ανδρος Ενέργειες για την αποκατάσταση του Φάρου Τουρλίτη


Απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, όσον αφορά στην διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του ιστορικού φάρου Τουρλίτη που δεσπόζει στη Χώρα της Άνδρου, έδωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.

Την ενημέρωση, εκ μέρους του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Δημήτρη Γιαννίση, αναφορικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει, προκειμένου να συντηρηθεί ο πασίγνωστος και ιστορικότατος φάρος Τουρλίτης της Άνδρου, πυροδότησε μία ανακοίνωση εκ μέρους της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου «Η Άνδρος της ζωής μας».

Ο ιστορικός φάρος που «αναδύεται» μέσα από τη θάλασσα

Ο Φάρος Τουρλίτης στη Χώρα της Άνδρου στέκει πάνω σε ένα βράχο και φωτίζει το δρόμο της ναυτοσύνης περισσότερα από 120 χρόνια, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του δικτύου επιχειρήσεων Cycladic Tourism Network of Andros (CTN Andros). Ο γραφικός και εντυπωσιακός Φάρος Τουρλίτης αποτελεί επίσης τον μοναδικό στην Ευρώπη, χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897. Έχει ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα και ηταν καταδιοπτρικός Ε’ τάξεως με φωτοβολία 11 ναυτικά μίλια.

Η κατασκευή του ήταν ανεκτίμητη σημασίας για την ναυσιπλοϊα της εποχής όπως όλοι εξάλλου οι φάροι. Βρίσκεται απέναντι από το Ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στη Χώρα. Ο πύργος του είναι κυλινδρικός με ύψος 7 μέτρων ενώ το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα.


Ο Φάρος ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο. Το γεγονός ότι είναι ο πρώτος “αυτόματος” φάρος της Ελλάδας με τεχνολογία που του έδινε μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση. Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1943, ο βομβαρδισμός της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς κατέστρεψε μεταξύ άλλων και τον Φάρο.

Το 1950, με την ανασυγκρότηση του δικτύου των φάρων της Ελλάδας, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης πάνω στα ερείπια του παλαιού. Με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, στη μνήμη της κόρης τους Βιολάντας, το 1994, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή. Από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Φάρος Τουρλίτης, ένας από τους εντυπωσιακότερους φάρους της Ελλάδας έχει γίνει γραμματόσημο. Έχει ταξιδέψει σε όλο το κόσμο ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων “Φάροι της Ελλάδας” των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Σημαντικές φθορές στο εσωτερικό και εξωτερικό του φάρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης «Η Άνδρος της ζωής μας», την οποία συνόδευε και το παρόν φωτογραφικό υλικό, από το Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου είχε σταλεί ενημέρωση όσον αφορά στην κατάσταση του φάρου, έπειτα από αυτοψία, ενώ ζητούσε ενημέρωση και για τις ενέργειες ΔΛΤΤ-Α και Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της παράταξης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Όπως ενημερωθήκαμε μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε από στέλεχος της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και από στελέχη του Λιμεναρχείου, ο φάρος έχει υποστεί σημαντικές φθορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της κτιριακής εγκατάστασης του Φάρου, όπως θα δείτε στις σχετικές φωτογραφίες. Το έγγραφο απεστάλη στο Λιμενικό Ταμείο με κοινοποίηση την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Άνδρου στις 2 Νοεμβρίου του προηγούμενου, τόσο για  ενημέρωση όσο για και για να προβούν στις δικές τους  ενέργειες κατά λόγο αρμοδιότητας για την όσο το συντομότερο αποκατάσταση των εν λόγω φθορών. Τι έχουν κάνει από τότε τρεις μήνες μετά ο δήμαρχος και ο σύμβουλος του στο Λιμενικό Ταμείο για αυτό το θέμα, μιας και ο φάρος αποτελεί σήμα κατατεθέν αναγνώρισης του τόπου μας; Να περιμένουμε απάντηση. Οψόμεθα! Σημειώνεται ότι τα  αδιάθετα ποσά στο Ταμείο για την Άνδρο συνεχίζουν να ανέρχονται στα 2.000.000 ευρώ».


Μέσω Δήμου και χορηγών η αποκατάσταση

Σχετικές απαντήσεις έδωσε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιαννίσης.

Όσον αφορά στο έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η παράταξη της μειοψηφίας, ο κ. Γιαννίσης διευκρίνισε, πως «το έγγραφο αυτό αναφέρεται στο λιμάνι του Γαυρίου.

Ωστόσο, όσον αφορά στον Τουρλίτη, ο ίδιος ενημέρωσε, πως «ως Δήμος είμαστε ευαισθητοποιημένοι όλοι. Πολύ έγκαιρα, επειδή κι εμένα με ενημέρωσαν ότι υπήρχε πρόβλημα στον Τουρλίτη, αφού περιμέναμε να “πέσει” ο καιρός, πήγε άνθρωπος ο οποίος μας έβγαλε φωτογραφίες, τις οποίες και μας έδωσε. Στη συνέχεια, απευθύνθηκα εγώ στους χορηγούς και συγκεκριμένα στην οικογένεια Γουλανδρή, που έχουν στη διάθεσή τους όλα τα σχέδια και όλες τις λεπτομέρειες, ώστε να γίνει επαναφορά και αποκατάσταση. Όντως, οι άνθρωποι αυτοί ήταν θετικοί για ακόμη μία φορά και άρα, αυτό το οποίο θα γίνει, τόσο στο εσωτερικό κομμάτι το οποίο αναδεικνύετε με τις φωτογραφίες σας, όσο και στο εξωτερικό, είναι να γίνει μία μελέτη από πλευράς δικής μας εδώ, η οποία θα δοθεί στην οικογένεια Γουλανδρή, ώστε να προχωρήσει μετά στην αποκατάσταση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, τόνισε πως ούτε ο Δήμος ούτε το ΔΛΤΤ-Α έχει ουδεμία αρμοδιότητα, για την επισκευή του Φάρου, καθώς υπόκειται στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...