20 Φεβ 2022

Στήν δίνη του καρναβαλιού


Οι χοροεσπερίδες ήταν αρκετά διαδεδομένες στο δυτικό κόσμο. Οι Έλληνες στρέφονται προς το δυτικό τρόπο διασκέδασης από το 1892 με ιδιαίτερη μίξη ελληνικής εθνικής παράδοσης και αστικής ευρωπαϊκής συνήθειας. 

Οι χοροεσπερίδες αποτελούν από τότε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων ως δημοφιλές είδος διασκέδασης για την αστική κοινωνία της εποχής . Ιστορικο-κοινωνικοί παράμετροι , όπως η δυτική επιρροή, η Ανατολική επίδραση και η συνέχεια του ιστορικού παρελθόντος επηρέασαν τη μορφή των αποκριάτικων χοροεσπερίδων , που είχαν χορούς με δυτικό ρεπερτόριο και ελληνικούς παραδοσιακούς στο τέλος.

 Μπορούσαν να παρερευθούν όσοι μπορούσαν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου. Η Θερμιώτικη παροικία της Αθήνας και του Πειραιά είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να διασκεδάσει ταυτόχρονα σε αυτές τις χοροεσπερίδες που οργάνωνε με μεγάλη επιτυχία ο Σύνδεσμος Κυθνίων. Αυτή η μορφή διασκέδασης διατηρείται και σήμερα με μικρές αλλαγές στο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο ως προς το ελληνικότερον.

 Για τη σελίδα Νόστος Ειρήνη Βλαστάρη


Ο Αποκριάτικος χορός του Συνδέσμου Κυθνίων , από τότε που ιδρύθηκε, ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς . Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής μας ανέκοψαν τέτοιες εκδηλώσεις. Ελπίζουμε σύντομα να ανακάμψουμε και να χαρούμε ξανά τέτοιες όμορφες στιγμές. 

 Ας μεταφερθούμε τώρα νοερά στην εποχή του 1936 με τη γλαφυρή πένα του Κωστή Μενεϊδη. «Στη δίνη του καρναβαλιού της εφετεινής αποκριάς σύρθηκε και πάλι γοητευτική χορεύτρια η επαρχία Κέας. Τζιώτες , Σερφιώτες και Θερμιώτες στροβιλίστηκαν λικνιστικά στις χορευτικές πίστες της «Πέργκολα»και του «Καπρίς», του «Ακροπόλ» και του «Κεντρικού». 

Στο φόρτε του τρελού γλεντιού , ανάμεσα από το ξετύλιγμα μιας τρελής σερπαντίνας και το σβήσιμο ενός αθώου , κρυσταλλένιου γέλιου, πόσα κομμένα λογάκια και φευγαλέες ματιές , δεν ένωσαν καρδιές , δεν έκαναν να κινηθούν χείλη, για να ξεχάσουν για λίγο την πεζή μας ζωή και να πέσουν στιγμιαία έστω στην απόλυτη ευτυχία , που δεν διαρκεί όμως παρά για λίγες στιγμές. Και αρκεί σε λίγο ο φουσκωμένος λογαριασμός του τραπεζιού , να σε επαναφέρει στην τραγική πραγματικότητα και να συντρίψει όλα , όσα σε μια στιγμή ζάλης ονειροπόλησες κάτω από το ημίφως των πολύχρωμων λαμπιονιών , χορεύοντας λικνιστικά ένα αργεντινό ταγκό ή κροταλίζοντας βίαια μια λάγνα ρούμπα» 

Ο χορός των Κυθνίων Τους χορούς της επαρχίας μας άνοιξαν οι Δρυοπιδείς και έκλεισαν οι Κύθνιοι. Σεβασμός προς την αλήθεια , επιβάλει να τονισθεί ότι ο χορός των Κυθνίων που δόθηκε το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς , στη μεγάλη αίθουσα του «Κεντρικού», εσημείωσε μια τεράστια επιτυχία εις κόσμον, εμφανίσεις και…εισπράξεις. Μια αίθουσα πλημμυρισμένη από λογιών λογιών μυροβόλα μπουκέτα δροσερών κοριτσιών και σοβαρών «τζέντλεμαν». Κωστής ο Μενεϊδης στην εφημερίδα Κυθνιακά 

Νέα στο φύλο 21/1936 

Πηγή : 

Σύνδεσμος Κυθνίων


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...