7 Νοε 2022

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων: "Υποσκάπτοντας το Κυκλαδίτικο τοπίο"


"Μετά την αυξανομένη συχνότητα αιτημάτων προς αρχιτεκτονικά συμβούλια και γραφεία μελετητών για κατασκευές υποσκάφων κατασκευών, σας παραθέτουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις αρνητικές αισθητικές παρεμβάσεις στο κυκλαδίτικο τοπίο.

Γενική θεώρηση φαινομένου

Όταν οι συνάδελφοι του ΥΠΕΝ προχώρησαν στην νομοθετική ρύθμιση περί "δόμησης υπόσκαφων κτιρίων" και προέβλεπαν ότι η καινοτόμος αυτή πρακτική θα ενέτασσε τα κτίσματα, στο περιβάλλον- ανάγλυφο αυτών (δίδοντας παράλληλα ένα σημαντικό μπόνους δόμησης), δεν ήταν δυνατόν να διανοηθούν ότι η ευφάνταστη αυτή πρακτική θα ήταν εκ του αποτελέσματος αντίθετη του ευκταίου.

Τώρα, μετά την πλήρη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, το παραχθέν αποτέλεσμα εμφανίζεται κατά το πλείστον, αρνητικό και βλαπτικό για το φυσικό περιβάλλον.

Με κύρια χαρακτηριστικά

- Υπερμεγέθεις εκσκαφες, μη αναστρέψιμες επεμβάσεις, υπερμεγέθη κτίσματα σε ευαίσθητες πλαγιές.

- Κεκλιμένες οροφές, αντίθετες με την οριζόντια οροφή των κτισμάτων Κυκλάδων.

- Επαναλαμβανομένη, αδιάφορη αισθητική, που απορρέει από την προτεινομένη σχετική νομοθεσία με χαρακτηριστικό την ανάπτυξη κτιρίου "ενιαίας όψης’’.

- Εκτός κλίμακος κουφώματα, υάλινες επιφάνειες που κατά την δύση η ανατολή αντανακλούν ως τεράστιοι διάσπαρτοι "τεχνητοί ήλιοι"!

- Εμφάνιση - προσφάτως - διώροφων, υποσκαφων κατασκευών.

- Εμφάνιση κτισμάτων με ημικυκλική ανάπτυξη όψης σε σε σχήμα ημισέληνου "βασιζόμενοι" στην προβλεπόμενη από την σχετική νομοθεσία, περί συνεχούς κυρίας όψης

- Μη αποκατάσταση του περιβάλλοντος φυσικού ανάγλυφου και απόθεση των προϊόντων εκσκαφών ως "μπαζώματα" των πρανών.

-Εμφάνιση "υποσκαφολόγων" μελετητών και μεσιτών που διατρέχουν τα Νησιά προς διερεύνηση επικλινών εδαφών και προσέγγιση ιδιοκτήτων προς "αξιοποίηση" των γηπέδων

Παραλλήλως δε οι "ειδικοί υποσκαφολόγοι" βομβαρδίζουν τα μέσα με ελκυστικές τρισδιάστατες εικόνες.

Θεωρούμε ότι

Είναι οξύμωρο να επικαλείται ο πρώην υπουργός κ. Οικονόμου ότι μείωσε κατά 15 μ2 την δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές και παράλληλα να επιτρέπεται μέσω των προδιαγραφών υποσκάφου να δομούνται κτίσματα πλέον των 600 -800 μ2 σε ευαίσθητες επικλινείς φυσικές εξάρσεις.

Προτείνεται να γίνει επειγόντως τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας όπου θα προβλέπεται

-Μείωση του μπόνους δόμησης από 50% σε 20%

-Απαγόρευση οιασδήποτε εκτός ισογείου πρόσθετης δόμησης (υπόγειο , δεξαμενή…) κάτωθι του περιγράμματος υποσκάφου, όπως και κλιμακούμενος όροφος .

-Απαγόρευση κεκλιμένων οροφών, στις Κυκλάδες -Απομάκρυνση υποσκάφου τμήματος από το υπέργειο τμήμα κτίσματος έτσι ώστε να αποφευχθούν οι τριώροφες κατασκευές μέσω συνένωσης του υποσκάφου και του υπογείου του υπέργειου τμήματος.

-Μέγιστο πλάτος κουφώματος επί της κυρίας όψης 2,40 μ

-Απαγόρευση κάλυψης οροφής οπίσθιας αίθριας αυλής που προβλέπεται για φωτισμό -αερισμό.

Με βάση τα παραπάνω, προσκαλούμε τους αποφασίζοντες όπως διερευνηθεί, το πρόσφατο φαινόμενο και καλούμε όπως κατανοηθούν οι σχετικές ανησυχείς, με κύριο στόχο άμεσες παρεμβατικές ενέργειες εξομάλυνσης των παρενεργειών που προκαλούνται από την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή : https://www.syrostoday.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...