Αύριο, 1η Αυγούστου, καταφθάνει στο λιμάνι των Καταπόλων το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει υποδεχθεί ποτέ το νησί. Οι ανησυχίες της τοπικής κοινότητας σχετικά με την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης που κάτι τέτοιο σηματοδοτεί εντείνονται, σε συνδυασμό με τα σχέδια επέκτασης του λιμανιού που είναι στα σκαριά και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που δεν εφαρμόζονται.
Πριν περίπου δύο μήνες ένας επιβάτης κρουαζιέρας αναγκάστηκε να διακομισθεί και νοσηλευτεί στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας του νησιού επειδή το κρουαζιερόπλοιο δε διέθετε γιατρό και χώρο νοσηλείας, όπως υποχρεούται από τον νόμο. Εντωμεταξύ, τα τελευταία τρία χρόνια το Κέντρο Υγείας στελεχώνεται μόνο από μόνο μία καρδιολόγο και τέσσερις αγροτικούς γιατρούς. Αν και έρχονται κάποιες ειδικότητες μέσα στο καλοκαίρι, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν πάντα οι βάρδιες.
Το συμβάν άνοιξε και πάλι τη συζήτηση σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης που φαίνεται να ακολουθεί η δημοτική αρχή. «Είμαστε θέση να εξυπηρετήσουμε τις δικές μας ανάγκες, για να εξυπηρετούμε και των τουριστών της κρουαζιέρας;» με ρωτά ρητορικά κάτοικος του νησιού, κοιτώντας το κρουαζιερόπλοιο του βρισκόταν εκείνη τη στιγμή καταμεσής των Καταπόλων, οι ανακοινώσεις από το οποίο είχαν αντηχήσει νωρίτερα σε όλον τον οικισμό.Κάθε χρόνο έρχονται όλο περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο νησί, λένε προβληματισμένοι αρκετοί Αμοργιανοί στις «Βιώσιμες Κυκλάδες». «Εκτός του ότι τα πλοία αυτά φαίνονται σαν βουνά στη μέση του λιμανιού, περιορίζοντας την ορατότητα στον ορίζοντα, αυτού του είδους οι τουρίστες δεν αφήνουν τελικά τίποτα στον τόπο· μόνο στριμώχνονται για κάποιες ώρες στα στενάκια της Χώρας και προκαλούν μποτιλιάρισμα στο δρόμο προς το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας», λέει ένας συνομιλητής μας.
Κρουαζιερόπλοιο στην Αμοργό και δίπλα του ο Σκοπελίτης.
«Έπειτα επιστρέφουν στο θαλάσσιο θέρετρο όπου τους παρέχονται όλα all inclusive».Αν και τα Κατάπολα είναι το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού, παραμένουν ένας ήσυχος παραδοσιακός νησιώτικος οικισμός με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Μαγαζιά και επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε μεγάλο μέρος της παραλιακής οδού που σχηματίζει ένα φυσικό λιμάνι, προστατευμένο από τα θερινά μελτέμια. Το λιμάνι των Καταπόλων μπορεί να υποδεχθεί μόνο ένα καράβι της γραμμής τη φορά, δίπλα στο οποίο αράζουν συνήθως μικρά πλοιάρια, σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Τα κρουαζιερόπλοια που φθάνουν στο νησί παραμένουν αρόδο στη μέση του κόλπου και για το υπόλοιπο της μέρας βλέπει κανείς τα μικρά κίτρινα πλοιάρια να πηγαινοφέρνουν τους τουρίστες από και προς το λιμάνι.
Διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.sustainablecyclades.gr/2024/07/31/ta-krouazieroploia-ftanoun-stin-amorgo/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου