Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου καταθέτουμε, για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου, τη συνολική πρόταση για τη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημειακών εγκαταστάσεων και τοπίων των μεταλλείων Σερίφου. Η μελέτη συντάχθηκε από έμπειρους καθηγητές των σχολών αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχ του ΕΜΠ, από ακαδημαϊκούς ερευνητές αναστηλωτές, ιστορικούς και πολεοδόμους. Δίνει απαντήσεις για το μέλλον του πλούσιου σε Ιστορία νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού, του Μεγάλου Λειβαδιού και του Κουταλά.
Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες έως ότου γίνει συνείδηση στην τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, ο άμεσος κίνδυνος αμετάκλητης καταστροφής του συγκλονιστικού αποτυπώματος των τεχνικών και του ανθρώπινου μόχθου αιώνων επάνω στα ακρωτήρια και τις πλαγιές της Σερίφου. Το πανέμορφο νεοκλασικό διοικητήριο των μεταλλείων στο Μέγα Λειβάδι κάηκε - ευτυχώς τώρα επισκευάζεται. Η εμβληματική σκάλα φόρτωσης κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση. Kτίρια και λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη γκρεμιστεί ενώ ο διάσπαρτος μηχανολογικός εξοπλισμός σε μεγάλο βαθμό, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα των ιστορικών αρχείων, λεηλατήθηκε.
Επίδοξοι «επενδυτές» ζήλεψαν την τύχη της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ίου, και ετοιμάζουν τουριστικά καταλύματα και κατασκευές παντός τύπου στην αδόμητη πλευρά της Σερίφου. Μαζί με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, το νησί των μεταλλείων βρίσκεται σήμερα στο όριο μίας καταστροφικής, άναρχης ανάπτυξης κερδοσκοπικών χρήσεων τουρισμού και αναψυχής. Καταστροφικών τόσο για το τοπικό κλίμα, την οικολογία της Σερίφου, το περιβάλλον και το τοπίο όσο και για τα ίχνη της ιστορίας, τα οποία παρέμειναν ανεξίτηλα.
Διαθέτοντας την διεθνή και ελληνική εμπειρία της ανάπτυξης ιστορικών τόπων και ευαίσθητων μνημείων και τοπίων, με σεβασμό και μέτρο, προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο σενάριο για τη Σέριφο του 21ου αιώνα. Αυτό το οποίο ήδη έχει πετύχει σε δεκάδες περιοχές αρχαίων και νεότερων μεταλλείων, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Γερμανία, στην Πολωνία, στη Σλοβενία, αλλά και στη δική μας Λαυρεωτική, μπορεί να εφαρμοστεί και να στεριώσει στη Σέριφο. Ένα μοναδικό, νησιώτικο σύμπλεγμα κλειστών και ανοικτών υπαίθριων μουσείων, ένα μεγάλο πάρκο τοπίου το οποίο θα μπορέσει να προσελκύσει και να απορροφήσει επισκέπτες και ντόπιους, να μετατρέψει το ιστορικό απόθεμα των εγκαταστάσεων σε πλεονέκτημα για τη Σέριφο.
Πιστεύουμε ότι οι τοπικοί φορείς, οι σύλλογοι, οι εθελοντές επιστήμονες του πολιτισμού, της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι «ξένοι» που αγάπησαν και κατοίκησαν τον τόπο, ο Δήμος Σερίφου, υιοθετώντας ένα ολιστικό βιώσιμο σενάριο για τα μνημεία και το τοπίο, δρομολογούν ένα νέο μέλλον για το νησί. Ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αποτελώντας πρότυπο και για άλλα νησιά του αρχιπελάγους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου