5 Απρ 2018

Πυρηνικός αντιδραστήρας στο ακατάλληλο Ακούγιου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας, την έναρξη της κατασκευής του οποίου κήρυξε επισήμως μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. 

 Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

 Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η επένδυση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης 

Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του σημείωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό. 

 Δημόκριτος: Εάν συμβεί πυρηνικό ατύχημα 100 φορές μικρότερο του Τσέρνομπιλ θα μολυνθεί όλο το Αιγαίο 

 Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελλάδα από τον πυρηνικό σταθμό 
http://www.enikos.gr/international/567939/i-epideixi-tou-soultanou-ston-tsaro-ta-aloga-kai-i-ypodoxiyperpar
στο 
Άκουγιου της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή. "Το Άκουγιου είναι σχεδόν επάνω σε σεισμική ζώνη... Επομένως, ο κίνδυνος να γίνει σεισμός θα έχει τρομερά και φρικιαστικά αποτελέσματα, χειρότερα από εκείνο του Τσέρνομπιλ που ζήσαμε το 1986", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαρός και σημείωσε:

 "Η σεισμικότητα της περιοχής θα έπρεπε να αποτρέψει την εγκατάσταση μία τέτοιας πυρηνικής μονάδας... Η έλλειψη πυρηνικής εμπειρίας και τεχνολογίας ευρύτερα στην Τουρκία είναι ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι τα πυρηνικά απόβλητα". 

 "Εάν συμβεί πυρηνικό ατύχημα, όχι της τάξεως του Τσέρνομπιλ αλλά 100 φορές μικρότερο, θα μολυνθεί όλο το Αιγαίο για πολλές δεκάδες χρόνια" πρόσθεσε ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου και ανέφερε ότι: 

"Η ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας έχει εγκαταστήσει σε όλη τη χώρα πάνω από 15 σταθμούς μέτρησης ραδιενέργειας, στον αέρα, στο έδαφος και στο νερό. Είμαστε απόλυτα προστατευμένοι για την περίπτωση εγρήγορσης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος". 

 Κύπρος: Ανησυχητική εξέλιξη το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου 

«Ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τη μελλοντική λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου, κοντά στη Μερσίνα, που βρίσκεται απόσταση μόλις 64 χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε ανησυχία από τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Είπε ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε τριμερείς συναντήσεις, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ειρηνική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία προχωρεί σε κινήσεις στη Συρία και αλλού, που προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά στον δυτικό κόσμο. 

 Ο εκπρόσωπος διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, ώστε να καταστεί εφικτό σε κατοπινό στάδιο να συγκληθεί μια Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία «θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη». 

 Αναφερόμενος στο επικείμενο δείπνο του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αλλάξει νοοτροπία και θα σταματήσει να θέτει παρελκυστικές προτάσεις, είτε για αλλαγή της διαδικασίας, είτε προτάσσοντας την ανάγκη για συζήτηση άλλων ζητημάτων, όπως το θέμα του φυσικού αερίου. 

Επανέλαβε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών, στις 16 Απριλίου, θα είναι αναγνωριστική, χωρίς ημερήσια διάταξη και θα πραγματοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Όπως τόνισε ο κ. Προδρόμου, πριν πραγματοποιηθεί αυτή η κοινωνική συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης θα διαβουλευθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Πηγή : https://www.grafida.net/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...