18 Απρ 2018

Τσίπρας: Αναπτυξιακή πολιτική έπειτα από μία σκληρή οκταετία

Για ανάπτυξη «που δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς», αλλά που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία και που θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο. 

 Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σήμερα έπειτα από οχτώ ολόκληρα σκληρά χρόνια σκληρά, η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της και η Ελλάδα είναι σε θέση «να διαμορφώσει αυτόνομα τη δική της αναπτυξιακή πολιτική, να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς τις υποδείξεις τρίτων».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια αναπτυξιακή πολιτική που «προφανώς» θα έχει κανόνες (όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, στην Ε.Ε.», είπε), τονίζοντας ωστόσο ότι «το θέμα είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε αυτή η ανάπτυξη, ανεξαρτήτως από το πόσο μεγάλη θα είναι, να κατανέμεται δίκαια στον πληθυσμό και σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία της χώρας». 

 Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την «αλλαγή σελίδας για τη χώρα, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών». «Εκεί που άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση και της 4ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος σε μερικούς μήνες από σήμερα, σε μερικές μέρες από σήμερα».

 Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς: 

Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το κυριότερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν. 

 Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «άμεσα, μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας δέσμευσης της κυβέρνησης, εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση μας». 

Όπως ανακοίνωσε, η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018, σε πρώτη φάση πιλοτικά για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο. 

Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, και οι μικρές Κυκλάδες, σε πρώτη φάση πιλοτικά.Εξάλλου, μιλώντας για τη «βασική παραγωγική δραστηριότητα» για την περιφέρεια του Νότιου Αιγίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι επιδόσεις βελτιώνονται καθώς το 2017 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ: Οι αφίξεις αυξήθηκαν 12%, οι διανυκτερεύσεις 16%, οι εισπράξεις 17%. 

 Είπε ότι η τάση αυτή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα συνεχιστεί και φέτος και πως ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό, συνδυάζονται με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.

 Αναφερόμενος σε ενεργειακά θέματα, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε τα εγκαίνια προ μηνός από τη Σύρο της πρώτης από τις τρεις συνολικά προγραμματισμένες φάσεις του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να σχεδιαστεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες χρήσεις των νησιών. Επ' αυτού επισήμανε ότι αναθεωρείται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ. 

 Τέλος, μιλώντας για τον τομέα της Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού είναι όπως σε όλη τη χώρα ένας διαρκής στόχος της πολιτικής μας σε αυτό τον τομέα. 

Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...