Ο διαγωνισμός κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας (ΚΤΙΜΑ 16), ο οποίος είχε προκηρυχθεί για πρώτη φορά το 2013 αλλά δεν προχώρησε λόγω δικαστικών εμπλοκών, επανασχεδιάστηκε και τον περασμένο Ιανουάριο υπεγράφησαν εκ νέου 27 από τις 32 προκηρυχθείσες συμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονται κανονικά.
Εκκρεμεί ωστόσο η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων της χώρας (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος κ.λπ.).
Μετατίθεται για το 2022 η ολοκλήρωση του έργου
Οι εκκρεμείς συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και είναι εκείνες που ευθύνονται για τις νέες καθυστερήσεις και μεταθέτουν για το 2022 την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις αφορούν την κτηματογράφηση στα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Εως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των συνολικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Για το 61,8% των δικαιωμάτων εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης, συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά το ΚΤΙΜΑ 16 αφορά 16,5 εκατ. δικαιώματα (43% από τα συνολικά 39 εκατ. δικαιώματα της χώρας).
Σταδιακά έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (πλην εκείνων που περιλαμβάνονται στις πέντε συμβάσεις).
Οι περιοχές και η διαδικασία
Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο προγραμματίζεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Μαγνησίας, Σποράδων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηρακλείου Κρήτης. Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης σε Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο, Δυτική Αττική καθώς και στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.
Είχε προηγηθεί τους δύο τελευταίους μήνες του 2018 η έναρξη της συλλογής δηλώσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου) και σε άλλες 18 περιοχές της χώρας.
Η διαδικασία κτηματογράφησης διαρκεί 40 μήνες και το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: οκτώ μήνες η προετοιμασία και έξι μήνες η συλλογή δηλώσεων, εννιά μήνες η επεξεργασία τους για προανάρτηση, ενάμισης μήνας η προανάρτηση, εξίμισι μήνες η επεξεργασία για την ανάρτηση, τέσσερις μήνες η ανάρτηση και η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης ή ενστάσεων και πέντε μήνες η αναμόρφωση του κτηματολογικού πίνακα για την τελική λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου (πρώτες εγγραφές).
Οι αντιρρήσεις για Δασικούς Χάρτες
Προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί η κύρωση των Δασικών Χαρτών καθώς προσδιορίζουν ποιες εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές, πληροφορία η οποία χρησιμοποιείται από τα δασαρχεία για να δηλωθεί και να προστατευθεί έναντι επιτήδειων καταπατητών η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.
Εως σήμερα έχουν κυρωθεί Δασικοί Χάρτες που αντιστοιχούν στο 40,41% της ελληνικής επικράτειας και έχουν αναρτηθεί αντίστοιχα χάρτες για το 52,72% της έκτασης της χώρας. Οι οριστικές αντιρρήσεις των πολιτών έχουν φτάσει τις 153.000 και αντιστοιχούν σε 765.000 στρέμματα.
Για την υπόλοιπη χώρα η σύνταξη των Δασικών Χαρτών έχει ανατεθεί από πέρυσι σε μελετητικά γραφεία (πλην του νομού Εβρου για τον οποίο η σύμβαση υπογράφεται αυτές τις μέρες).
Ειδικά στην πληγείσα Ανατολική Αττική οι χάρτες έχουν ξεκινήσει να αναρτώνται κλιμακωτά και η διαδικασία θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2019.
Στόχος η κύρωση μέχρι το 2020
Από τη στιγμή που οι νέοι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν θα αρχίσει και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων οι οποίες αφορούν την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων εκτάσεων στον δασικό χάρτη.
Ο στόχος είναι η Ελλάδα να έχει κυρωμένους χάρτες έως το 2020, ώστε να «κουμπώσουν» με το Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους Δασικούς Χάρτες που έχουν έως σήμερα αναρτηθεί, οι οικισμοί αυθαιρέτων κτισμάτων (οι περίφημες οικιστικές πυκνώσεις) καταλαμβάνουν 300.000 στρέμματα.
Επίσης, πέντε εκατ. στρέμματα βρίσκονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως, ενώ εκτάσεις 2,6 εκατ. στρεμμάτων αποτελούν τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», δηλαδή δεν είναι πολεοδομημένες, αν και πολλές από αυτές τις περιοχές είναι ήδη δομημένες.
«Ανάσα» ενός έτους για τα 171.552 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Παράταση για ένα έτος, δηλαδή έως τα τέλη του 2019, έδωσε στα μέσα Δεκεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για να δηλωθούν όσα ακίνητα έχουν αποτυπωθεί στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί εξέπνευσε στο τέλος του 2018, και αν δεν δινόταν παράταση, η κυριότητα των ακινήτων θα περνούσε στα «χέρια» του Δημοσίου.
Αφορά 171.552 ακίνητα σε 111 περιοχές της χώρας, στις οποίες συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ δίνεται δωδεκάμηνο «τράτο» για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών (είχαν γίνει έως τις 2/8/2006), με την προϋπόθεση ότι η προθεσμία άσκησης αγωγής για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής δεν έχει λήξει έως τις 30/11/18.
Πρόκειται για περιοχές της Αττικής (Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμο, Νέα Σμύρνη, Ρέντη, Νέο Ψυχικό), καθώς και άλλες περιοχές σε Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Αχαΐα, Δράμα, Πάτμο, Εβρο, Εύβοια, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καστοριά, Κεφαλληνία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα.
Πηγή : in.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου