11 Ιουλ 2020

Ρέστος, ο Ρέτσος και άλλα παραμύθια περί βιομηχανίας του τουρισμού

Εάν ρωτήσετε τους τραπεζίτες για την υποτιθέμενη βιομηχανία του Τουρισμού θα βάλουν τα γέλια οι άνθρωποι

Η κρίση του κορονοϊού, που θα έχει ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο της χώρας και για διαμορφωθεί η επόμενη μέρα του τουρισμού. “Πρέπει να δούμε πως θα κεφαλαιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή”. 

Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. 

 Από τον Βασίλη Μπόνιο 

 Aυτό το θα “κεφαλαιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή” ακούγεται σαν αυτο-τρολάρισμα. Τι να κεφαλαιοποιήσουν και ποιοι; 

Οι πολυδανεισμένοι-με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις Έλληνες ξενοδόχοι; Εάν ρωτήσετε τους τραπεζίτες για την υποτιθέμενη βιομηχανία του Τουρισμού θα βάλουν τα γέλια οι άνθρωποι.

 Τι να κεφαλαιοποιήσουν οι καψεροί; Δεν υπάρχει βιομηχανία του Τουρισμού. Για βιομηχανία του Τουρισμού έγραφαν οι τζαμπατζήδες δημοσιογράφοι που απολάμβαναν δωρεάν διαμονή και φιλοξενία από τους ξενοδόχους οι οποίοι υποδύονταν τους βιομήχανους έχοντας δωρεάν από τη φύση τις πρώτες ύλες, τον ήλιο και τη θάλασσα. Αν θεωρηθούν βιομήχανοι ο Ρέτσος με τον Ανδρεάδη τότε ο Περιστέρης με τον Μυτιληναίο πρέπει να αρχίσουν να βαράνε ενέσεις. 

 Δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι και το γεγονός ότι αλλάζει το ύφασμα των ανθρώπων και οι νέες γενιές της ψηφιακής εποχής δεν θα έχουν ανάγκη θάλασσες, λίγο κρασί και τ΄αγόρι μου, στάσου μύγδαλα αλλά Silicon Valley ακόμη και για τις διακοπές τους. 

Στη Μύκονο θα πηγαίνουν μόνο κάτι ξεπεσμένοι συνταξιούχοι μόδιστροι και μοδίστρες. Εάν αντέξουν κάποιοι στο χρόνο θα είναι κάτι μονάδες ανάμεσα σε αγροτουρισμό και Boutique Hotels οι οποίες πρωτοεμφανίστηκαν στη Πελοπόννησο και πλέον ξεφυτρώνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 Οπως επίσης και μικρές όμορφες βίλες με ξεχωριστή αισθητική. Ο μαζικός τουρισμός πάει για βρούβες.Είναι προτιμότερο οι τραπεζίτες να χρηματοδοτούν επενδύσεις στην καλλιέργεια της ινδικής καννάβεως (φύσα, ρούφα, τραβατόνε) παρά τους ρεντρούμηδες του μαζικού τουρισμού. 

 Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο τουρισμός έφερε πέρσι στη χώρα 18,2 δισ. ευρώ, συν ένα δισεκατομμύριο ο τομέας την κρουαζιέρας. Από αυτά, το 1/3 των εσόδων προέρχεται από το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα 2/3 παράγονται κατά το δεύτερο εξάμηνο. Φέτος, στο καλάθι του τουρισμού έχουν μπει μόλις 600 εκατ. ευρώ (μέχρι και το Μάρτιο σύμφωνα με την ΤτΕ). 

“Έσοδα πάνω από πέντε δισ. φέτος συνολικά θα πρέπει να θεωρηθούν επιτυχία” είπε ο κ. Ρέτσος. “Τα πράγματα αλλάζουν μέρα με την μέρα και η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει” υπογράμμισε. Ε, ένα από τα δύο θα γίνει. Δεν χρειάζεται σοφία… 

 Είναι καθοριστικό πόσες από τις εποχικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, και αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέτρα στήριξης αφενός, από την ζήτηση αφετέρου. Ο ίδιος περιέγραψε δύο προκλήσεις για την τουριστική αγορά. “Πρέπει να συνεχίσουμε υγειονομικά να φερόμαστε υπεύθυνα και να επενδύσουμε στο καλό όνομα που δημιουργήσαμε. 
Η χώρα κέρδισε πολύ από τον τρόπο που διαχειρίστηκε το υγειονομικό σκέλος της κρίσης.

 Οφείλουμε ως επιχειρήσεις και ως εργαζόμενοι να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα” εξήγησε. 

Επίσης να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η στήριξη που υπάρχει από το κράτος να συνεχιστεί ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων. “Σαφώς η κρίση έχει ημερομηνία λήξης. Το πρόβλημα είναι πως δεν την ξέρουμε” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός. “Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πρέπει να συνεχίζουμε να βλέπουμε τις καταστάσεις όπως εξελίσσονται και πρέπει μέσα από αυτό πλαίσιο να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους. Να δούμε αρχικά πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και στη επόμενη φάση ποιος θα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός”. 

 “Έχουμε τουρίστες με κρούσματα. Για αυτό ανοίξαμε. Αυτό θα το έχουμε συνέχεια μπροστά μας. Το ότι ανοίξαμε είναι για μένα το πιο σημαντικό και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα” υπογράμμισε τέλος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. 

 Συμπέρασμα: Κλάφτα Χαράλαμπε…


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...