10 Ιουλ 2020

«Τα σκάφη δεν εξυπηρετούνται καθόλου» Επίσκεψη της κ. Κανδιώ Μαραγκού καθώς και στελεχών του ΔΛΤ στη Σέριφο την ερχόμενη εβδομάδα

Φωτο Tzina Prokopiou
Την ανάθεση της υπηρεσίας εξυπηρέτησης ελλιμενισμού των σκαφών που δένουν στον παλαιό προβλήτα του λιμένα της Σερίφου, ζητά με έγγραφό του προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο Δήμαρχος Σερίφου.

 Σύμφωνα με την επιστολή, δεδομένης της έλλειψης παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών, υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη για τους δύο φορείς από τα τέλη ελλιμενισμού, ενώ παράλληλα, η προμήθεια νερού και ρεύματος γίνεται χωρίς αντάλλαγμα από τα σκάφη, ενώ θα έπρεπε να πληρώνουν. Από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η πρόεδρος, κ. Κανδιώ Μαραγκού, τόνισε, πως έπεται την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη της ίδιας καθώς και στελεχών του ΔΛΤ στη Σέριφο, όπου τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά και θα επιχειρηθεί η εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων, τονίζοντας ωστόσο, πως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού στη νέα μαρίνα του λιμένα της Σερίφου και λιγότερο στον παλαιό προβλήτα, ο οποίος και έχει δυνατότητα ελλιμενισμού περί τα δέκα σκάφη. 

 Διαφυγόντα κέρδη και δυσφήμιση 

 Στις σελίδες των social media του Δήμου Σερίφου δημοσιεύτηκε η επιστολή του Δήμου προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αναφορικά με το αίτημα του Δήμου, για ανάθεση της υπηρεσίας εξυπηρέτησης των σκαφών στον παλαιό προβλήτα του λιμένα του νησιού, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα έσοδα των δύο φορέων. Συγκεκριμένα, η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κώστας Ρεβίνθης, αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας σχετικά με την εξυπηρέτηση των σκαφών στη χερσαία ζώνη λιμένος Σερίφου, σας ενημερώνουμε ότι τα σκάφη που ελλιμενίζονται στον παλαιό προβλήτα δεν εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε, αλλά αντίθετα, δεν εξυπηρετούνται καθόλου. Συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε, ότι τα σκάφη που ελλιμενίζονται δεν πληρώνουν, παρ’ ό,τι πλαγιοδετούν ή πρυμνοδετούν, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν ρεύμα κα ινερό άνευ αντιτίμου.

 Όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, προκύπτουν διαφυγόντα κέρδη για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και κατ’ επέκταση για το Δήμο Σερίφου, ενώ γίνεται και δυσφήμιση σε βάρος του νησιού, με τελικό αποδέκτη το Δήμο Σερίφου. Σας καλούμε λοιπόν, να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα, ώστε να ανατεθεί σε κάποιο εξωτερικό συνεργάτη η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών στον παλαιό προβλήτα της χερσαίας ζώνης λιμένος Σερίφου, καθώς ήδη βρισκόμαστε μεσούσης της πλέον δύσκολης τουριστικής περιόδου της δεκαετίας και στην προγραμματική σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ του Δήμου Σερίφου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, δεν προβλέπεται η ανάθεση τέτοιων υπηρεσιών σε εξωτερικό συνεργάτη από το Δήμο Σερίφου. 

 Τέλος, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1943-06/05/2020 επιστολή μας, σχετικά με την παραχώρηση του παλαιού προβλήτα, καθώς και τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1968-07/05/2020 σχετικά με τη μεταστέγαση του Λιμεναρχείου Σερίφου, τις οποίες ακόμη δε μας έχετε απαντήσει. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τις ενέργειές σας». 

 Μεγαλύτερο το ζήτημα της εξυπηρέτησης της μαρίνας 

 Από την πλευρά της η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Κανδιώ Μαραγκού, κληθείσα να τοποθετηθεί, σημείωσε πως το πρόβλημα όντως υπάρχει, αν και έγινε γνωστό στις υπηρεσίες του ΔΛΤ Σύρου τον Μάιο. «Έχει όντως υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Σερίφου για το θέμα αυτό, τον Μάιο του 2020», σημείωσε η κ. Μαραγκού, τονίζοντας ωστόσο, ότι «το θέμα που αναφέρει ο Δήμαρχος αφορά περισσότερο την μαρίνα της Σερίφου, στην οποία υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού περί των 200 και πλέον σκαφών, παρά στην παλαιά προβλήτα, η οποία έχει δυνατότητα ελλιμενισμού περί των 10 σκαφών και η οποία όντως ανήκει στην αρμοδιότητα του ΔΛΤ Σύρου», σημειώνοντας επίσης, ότι «προφανώς και είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και έρχεται από παλιά. Εμάς μας γνωστοποιήθηκε μόλις τον Μάιο». 

 Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ταμείου «σε κάθε περίπτωση και με τα νέα δεδομένα λόγω κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του yachting για φέτος. Θεωρώ, ότι πρώτα θα γεμίσουν οι θέσεις ελλιμενισμού της μαρίνας και έπειτα οι θέσεις του παλαιού προβλήτα και άρα προέχει η λύση του ζητήματος διαχείρισης της μαρίνας». Όπως εξήγησε η κ. Μαραγκού, «η μαρίνα είναι υποδομή του ΕΟΤ, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Σερίφου και αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη άδεια λειτουργίας.

 Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να τη διαχειρίζεται, είτε ο Δήμος είτε το Λιμενικό Ταμείο». Ξεκαθάρισε δε, πως «αυτά είναι ζητήματα που τα έχουμε συζητήσει με το Δήμαρχο Σερίφου», ενώ γνωστοποίησε, πως «την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζουμε ταξίδι στη Σέριφο, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά από κοντά».

 Επαναλαμβάνοντας τη θέση της, πως το ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης είναι το θέμα της παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης των σκαφών της μαρίνας, περισσότερο απ’ ό,τι το ζήτημα του παλαιού προβλήτα, η κ. Μαραγκού διευκρίνισε, πως «το να βρεθεί αυτή τη στιγμή κάποιος ιδιώτης, προκειμένου να εισπράττει τέλη ελλιμενισμού στην παλιά προβλήτα για μόλις δέκα σκάφη, είναι κάτι το οποίο είναι ασύμφορο για το Λιμενικό Ταμείο», ενώ πρόσθεσε, πως «δυστυχώς το πρόβλημα το είδαμε αρκετά αργά, τον Μάιο» επισημαίνοντας, πως ακόμη κι αν ξεκινούσαν οι διαδικασίες άμεσα, οι υπογραφές με τον ανάδοχο, λόγω των διαδικασιών αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και προκήρυξης της υπηρεσίας, θα “έπεφταν” όταν πλέον θα βρίσκεται προς το τέλος της ή θα έχει τελειώσει η τουριστική σεζόν φέτος. 

Ως εκ τούτου, η κ. Μαραγκού σημείωσε, πως «ενδεχομένως είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορίζοντα τη νέα τουριστική σεζόν». Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου τόνισε, πως τα ζητήματα και οι προβληματισμοί εκ μέρους του Δήμου θα συζητηθούν ενδελεχώς κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΛΤ στο νησί, κάνοντας μνεία και στην αγαστή συνεργασία έως σήμερα των δύο φορέων και πως στόχος όλων είναι η παροχή βέλτιστων λύσεων και δυνατοτήτων για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...