24 Ιουλ 2020

Σιφνέικο χτίσιμο πέτρας...

Τα τελευταία χρόνια στην Σίφνο χτίζονται με πέτρα αρκετά σπίτια,από μικρά σπιτάκια και αποθήκες μέχρι τεράστιες βίλες.Το χτίσιμο της πέτρας είναι μια δουλειά δύσκολη που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας.

Η Σίφνος παλιά είχε πολλούς και καλούς μαστόρους της πέτρας,αλλά σιγά σιγά λιγοστεύουν και ίσως σε μερικά χρόνια να εξαφανισθούν. Ρωτήσαμε τον πλέον ειδικό(κατά την άποψη μας)τον Μανώλη τον Ποριώτη να μας πεί λίγα πράγματα για αυτό το δύσκολο επάγγελμα

.Μας είπε με λίγα λόγια ότι τα περισσότερα χτισίματα που γίνονται τώρα είναι όμορφα,είναι μερακλίδικα,αλλά δεν είναι η παλιά Σιφνέικη τέχνη.

Είναι ίσως προς το Ηπειρώτικο ή κάτι άλλο αλλά όχι το χτίσιμο της Σίφνου.Το Σιφνέικο χτίσιμο είναι λίγο πιο άγριο ας το πούμε δεν είναι αυτό το ίσιο που βλέπουμε τώρα τελευταία.

Επίσης όπως βλέπουμε τα παλιά σπίτια σχεδόν όλα(εκτός από θεμωνιές ή μικρές αποθήκες ήταν και είναι λευκά και όχι σκέτη πέτρα όπως μένει τώρα.Φυσικά μας είπε πως το συγκεκριμένο χτίσιμο είναι πολύ πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα.

Ο Μανώλης εκτός από Σίφνο έχει χτίσει και σπίτι στην Γαλλία και την Μήλο,ενώ έχει καθημερινά πολλές προτάσεις από όλες τις Κυκλάδες αλλά δεν μπορεί να πάει λόγω φόρτου εργασίας στην Σίφνο.

Φυσικά(για αποφυγή παρεξήγησης) ούτε ο Μανώλης ούτε εμείς έχουμε σκοπό να θίξουμε ή να υποτιμήσουμε τα υπόλοιπα χτισίματα,και νόμιμα είναι και ωραία,εξάλλου όλα είναι θέμα γούστου,απλά ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε ένα ακόμα επάγγελμα που χάνεται. Θα βάλουμε κάποιες φωτογραφίες από δύο δουλείες του Μανώλη και του συνεργείου του σε Αρτεμώνα και Απολλωνία: 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...