29 Ιουλ 2020

Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Επέκταση της χρήσης της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, με ζητούμενο, όπως ανέφερε «να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες».

Οι αποφάσεις για την επέκταση του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ελήφθησαν κατόπιν εισήγηση των ειδικών και αφορούν:

● για το προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και σε γραφεία όπου υπάρχει επαφή με το κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα) και

● για το κοινό, δηλαδή για επισκέπτες και για πελάτες, σε γραφεία (όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα), σε καταστήματα τροφίμων (όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), σε καταστήματα λιανικής, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

● Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.)

● Στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα, για τους επιβάτες και τον οδηγό.

● Στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.

Άρα, από αύριο, λοιπόν, ισχύουν τα εξής μέτρα:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζόμενους και κοινό :

● σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,

● σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

● στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί,

● στα ασανσέρ,

● στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

● στα καταστήματα λιανικής και

● στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Η μάσκα είναι επίσης, υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ παραμένει η ισχυρή σύστασή μας για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις. Παρακαλούμε από αύριο όλους τους συμπολίτες μας να τηρούν πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας, οι οποίοι έχουν ως στόχο την προστασία όλων μας.

Η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δε γίνεται για τιμωρητικούς λόγους. Γίνεται για το συλλογικό προληπτικά καλό. Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οποίες και η χρήση μάσκας, με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τόσο αυτά, όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται. Πιο συγκεκριμένα σας ενημερώνω ότι, από την 1 έως και τις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 27.427 έλεγχοι, καταγράφηκαν 860 παραβάσεις (ποσοστό 3,1%) και επιβλήθηκαν 1.004 πρόστιμα συνολικού ύψους 284.350 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 270 ημερών συνολικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...