4 Ιουλ 2022

Η υπουργός πολιτισμού κα Μενδώνη στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερίφου

φωτοMargarita Potir
Πέρυσι τέτοιες ημέρες η Λίνα Μενδώνη - Υπουργός Πολιτισμού - ήταν στη Νάξο και Σαντορίνη με σκοπό να δει από κοντά τις εξελίξεις τις εργασίες σε ουκ ολίγους αρχαιολογικούς χώρους. Εχοντας πάντα στο πλευρό του τον Δημήτρη Αθανασούλη, προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων....
 Φέτος; Η κα Μενδώνη ξεκινάει πάλι το ταξίδι της στις Κυκλάδες αλλά αυτή τη φορά από τις Δυτικές: Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος. Και το πρόγραμμά της γεμάτο. 

Από αυτοψίες σε αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στα νησιά αυτά αλλά και επαφές με αρμόδιους φορείς και βέβαια τους Δημάρχους των τεσσάρων νησιών (Μικέλη - Μήλο, Βεντούρη - Κίμωλο, Ναδάλη - Σίφνο και Ρεβίνθη - Σέριφο) αλλά και την Επαρχο της Περιφέρειας, την κα Χωριανοπούλου. Και τέλος θα εγκαινιάσει δύο εκθέσεις, μία στη Μήλο το απόγευμα της Πέμπτης ("Τάφω Κτερίζειν") και μία στη Σέριφο («Περσέας, από την Σέριφο στα άστρα».) 



Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου 

Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου παρουσιάζεται ξανά στο κοινό μετά από ένα έτος στο νέο της κέλυφος, εντός των δωματίων παραθερισμού του ξενώνα.

Απαρτίζεται κυρίως από τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογούνται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο και αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της νήσου.

Πρόκειται για διάσπαρτα ευρήματα από τη Χώρα, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου. Διακριτή ενότητα αποτελούν ευρήματα από το έργο της αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια (έργο ΕΣΠΑ 2007-2013), που σήμερα είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Εκτίθενται αγγεία, κυρίως πίθοι ύστερης κλασικής περιόδου και αμφορείς εργαστηρίων του Αιγαίου (Θάσος, Κρήτη) από αποθέτη της ύστερης αρχαιότητας (4 ος -7 ος αι.) δίπλα στον πύργο.

 Το πρόγραμμα της Μενδώνη στις Δυτικές Κυκλάδες





φωτοΔήμος Σερίφου

Στη σημερινή μας συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη, είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για τα "εμποδια" που τίθενται στην αποκατάσταση του Δημαρχείου ενώ κάναμε ιδιαίτερη μνεία για την οικία Γραμματικού στη Χώρα που είναι υπό κατάρρευση. "Όλοι ΜΑΖΙ οφείλουμε να εργαστούμε για το καλό του νησιού" #γιατηΣέριφο

 Δύο ιστορικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Ιανουαρίου 2019 και Μαΐου 2021 σηματοδότησαν την υλοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερίφου στην Θέση του παλιού Ξενώνα Περσέας που τα εγκαίνιά του έγιναν απόψε και αποτελεί Σημαντικό Πολιτιστικό γεγονός για το νησί μας την Σέριφο. 
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...