«Το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στην ενέργεια που γονατίζει την ελληνική κοινωνία έχει ένα όνομα, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κόστος ενέργειας, ένα θέμα επιβίωσης για την ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς δημιουργεί πανικό και αδιέξοδο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η «διπλή» νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στη χονδρεμπορική και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχει μόνο επικοινωνιακή στόχευση να «ξεχάσουν» οι πολίτες το ράλι τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις ακρίβειας στην Ευρώπη, την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη καθώς και την αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους ακραίους λογαριασμούς και τη «ρήτρα Μητσοτάκη», που εφαρμόστηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ στις 05.08.2021» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σχολίασε ειδικότερα τις δύο τροπολογίες για τους λογαριασμούς ρεύματος:
«Με την πρώτη τροπολογία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη χονδρεμπορική αγορά και δηλώνει ότι θα βάλει όριο στην αμοιβή και στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Όριο δηλαδή στα υπερκέρδη που ακόμη και τον Απρίλιο ο κος Σκρέκας δήλωνε ότι τα έψαχνε αλλά δεν τα έβρισκε.
Όμως δεν νομοθετεί ένα ποσοστό εύλογου-μικρού κέρδους και παραπέμπει τον υπολογισμό σε Υπουργική Απόφαση που θα αφήνει πάλι περιθώρια υπερκερδών αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
«Η δεύτερη παρέμβαση, τροπολογία κρύβει τη ρήτρα αφού, δεν την αναστέλλει, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά την ενσωματώνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια που θα ανακοινώνουν οι πάροχοι κάθε μήνα.
Άρα από 1η Αυγούστου που θα εφαρμοστεί οι καταναλωτές θα είναι αυτοί που για άλλη μία φορά θα πρέπει να επιδείξουν «ατομική ευθύνη», όπως και με την πανδημία, ώστε να βρουν ποια προσφορά, ποιο τιμολόγιο θα είναι το πιο οικονομικό για αυτούς. Ατομική ευθύνη και για την ακρίβεια, αυτή είναι η λύση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται τέλος για μία εντελώς προεκλογική ρύθμιση».
Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για να μην κόβεται το ρεύμα στα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο ευάλωτα παρότι έχει παραδεχτεί στην ουσία ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ληστρική και για αυτό την «αναστέλλει» όπως λέει και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για το επόμενο εξάμηνο θα είναι περί τα 1,6 δισ. ευρώ, δήλωση που αποδεικνύει ότι οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν και για αυτό απαιτείται υψηλή επιδότηση.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις τρεις (3) τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
-Τροπολογία που προτείνει τον καθορισμό 5% ανώτατου συντελεστή στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των κερδών αυτών που διασφαλίζουν χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
-Τροπολογία για την απόδοση των 67 εκατ. ευρώ πίσω στους καταναλωτές, όπως έχει προτείνει η ΡΑΕ, ποσό το οποίο εισέπραξαν οι συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης το διάστημα Νοεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 και δεν αντικατοπτρίζουν τις εύλογες ανάγκες και την αποδοτική λειτουργία τους.
-Τροπολογία που θεσπίζει ρητή απαγόρευση της χωροθέτησης Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η κυβέρνηση εισηγείται τη χωροθέτηση Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
«Θα τις ψηφίσετε; Ιδού η Ρόδος Ιδού και το πήδημα» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως στα υπερκέρδη για τα οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αφορούν ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχει το Δημόσιο. «729 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ των γαλάζιων, χρυσοπληρωμένων παιδιών και 334 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021, εν μέσω ακραίας ακρίβειας. Τα γαλάζια στελέχη χαράτσωσαν με πάνω από 1 δισ. ευρώ τους καταναλωτές».
Παρουσίασε στη συνέχεια τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον ενεργειακό τομέα που έχουν καταστήσει την Ελλάδα ιδιαιτέρως ευάλωτη έναντι της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
-Μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας (ρεύμα, αέριο, καύσιμα) με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω της ακραίας κρίσης ακρίβειας που πλήττει την Ελλάδα πάνω από ένα χρόνο.
Το σινιάλο για την αύξηση των τιμών στο ρεύμα είχε δώσει ο κ. Χατζηδάκης τον Σεπτέμβριο του 2019 με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ των χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών, η οποία καθοδήγησε στη συνέχεια την αισχροκέρδεια από το α’ εξάμηνο του 2020.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής του Αυγούστου του 2021 πέρασε στους καταναλωτές το σύνολο των υπερκερδών του καρτέλ ενέργειας, στο οποίο κεντρικό ρόλο παίζει η γαλάζια διοίκηση της ΔΕΗ.
- Ενεργειακή ανασφάλεια και εξάρτηση της Ελλάδας, μετά τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδέσει την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή στο φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες, πίσω από την πρόχειρη και επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, με αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού εισαγόμενου ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι με ΑΠΕ.
-Ναρκοθετημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς ενεργειακό σχεδιασμό, ούτε χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, ούτε δίκτυα για τη σύνδεσή τους, ενώ καθυστερούν δραματικά εδώ και τρία χρόνια θεσμικές λύσεις για θαλάσσια αιολικά, αποθήκευση και ενεργειακές κοινότητες.
Τα περί «επιτάχυνσης» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τα καταλαβαίνει πλέον και η αγορά και περιμένουμε να σκάσει και αυτή η φούσκα μετά την «απλοποίηση» της πρώτης φάσης της αδειοδοτικής διαδικασίας που οδήγησε στο γνωστό μπάχαλο και στην υπερθέρμανση της αγοράς.
Ξεκαθάρισε τέλος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε στην πράξη την ορθολογική ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσω: της κάλυψης του ελλείμματος (800 εκατ. ευρώ) στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της θέσπισης των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ που έριξαν σημαντικά τις τιμές, της ψήφισης των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
«Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν μέχρι το 2020 ήταν έργο ΣΥΡΙΖΑ και τα έργα που εγκαινιάζονται τώρα, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια τους διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ.
-Ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων, κρίσιμων «εργαλείων» της πολιτείας για την πράσινη μετάβαση. Η κυβέρνηση επέλεξε από τους πρώτους κιόλας μήνες να εκχωρήσει τα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε εταιρεία που συμμετέχει πλέον το ιταλικό και όχι το ελληνικό δημόσιο, το 49% του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου «κουμπώνουν» πολλά έργα ΑΠΕ (ΔΕΔΔΗΕ), σε ένα fund χωρίς καμία εμπειρία αλλά και καμία υποχρέωση επενδύσεων στο δίκτυο, καθώς και παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Ο Σ.Φάμελλος έκανε ειδική αναφορά στην τροπολογία για τη ΔΕΠΑ Υποδομών που η κυβέρνηση κατάθεσε Παρασκευή βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές, που αλλάζει ουσιαστικά τους όρους βάσει των οποίων έχει διενεργηθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas. «Η κυβέρνηση παρακάμπτει διά της νομοθέτησης τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), νομοθετώντας μάλιστα προς όφελος κάποιων ιδιωτών, της Italgas αλλά και των ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ακόμα και με διεύρυνση των μελλοντικών αμοιβών της από τη διαχείριση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας. Μετά το fuel pass και το power pass έχουμε και το bypass της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζήτημα για το οποίο ο Πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε ότι θα θέσει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν είναι σύννομο να καταργηθούν οι αποφάσεις που έχει εκδώσει».
Αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο 120 του νομοσχεδίου όπου η κυβέρνηση δίνει περί τα 300 εκατ. ευρώ από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ, ως αναδρομική αποζημίωση από το 2004, και αναρωτήθηκε εάν το κάνει για να τα πάρει πίσω ως φορολόγηση υπερκερδών στη συνέχεια.
Εξέφρασε τέλος την ανησυχία του για τις εξελίξεις με τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ και στηλίτευσε την υποκρισία κυβέρνησης και κ. Γεωργιάδη μετά την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος Turkaegean από την ΕΕ.
«Σήμερα ο κος Γεωργιάδης ζητάει τα ρέστα από τους υπαλλήλους. Αυτοί που δεν ήθελαν τάχατες τον όρο Βόρεια Μακεδονία σήμερα παραχωρούν το εμπορικό σήμα Turkaegean και έχουν τα μούτρα να μιλάνε».
Πηγή : https://www.envinow.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου