6 Ιουλ 2022

Οι ξερολιθιές της Κύθνου ενα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σπηλιόπουλου video

Ο πολιτισμός της πέτρας
«Από τις θαλασσινές αμμουδιές ως τις βουνοκορφές
φιδοσέρνονται πάνω στη γης
πέτρινοι φράχτες, σύνορα χωραφιών.
Ορόσημα από ξερολιθιά οι πέτρινοι σηματωροί
ορίζουν τα έχια της κάθε ιδιοκτησίας.
Τα πέτρινα αυτά κτίσματα, οι τράφοι
απεικονίζουν, ζωγραφίζουν
τις σχέσεις του ανθρώπου με την πέτρα,
εξιστορούν μια τεχνική,
ανιστορούν μιαν ερωτική περιπέτεια,
εκφράζουν ένα έργο τέχνης».
Yiannis Spiliopoulos


Το ντοκιμαντέρ ”Μνήμες Προγόνων.Παραδοσιακές πρακτικές στο διάβα του χρόνου” ”Kythnos Ancestral Memories.Traditional practicies throughout history”, κάνει το ταξίδι του στον κόσμο μέσα από διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Συγκεκριμένα μπήκε μέσα στους 12 φιναλίστ ανάμεσα σε 48 ντοκιμαντέρ στο διεθνές LONDON GREEK FILM FESTIVAL,πήρε το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στο ANDROMEDA FILM FESTIVAL στην Κωνσταντινούπολη,προκρίθηκε για να παίξει στο 8th AegeanDocs International Documentary Film Festival, έπαιξε στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιεράπετρας, κατατέθηκε για να παίξει στο BERLIN INTERNATIONAL GREEK FILM FESTIVAL, όπως και στο αντίστοιχο φεστιβάλ στο SAN FRANCISCO USA.

Κατέλαβε την 4η θέση στο FLICKFAIR FILM FESTIVAL στο LOS ANGELES. Επιλέχτηκε για να παίξει στο PAPA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL στην Ουγγαρία, στο Helan Hong Golden Tree International Film Festival στην Κίνα, στο THE LIFT OFF SESSIONS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL στην Αγγλία όπου κατέλαβε την 6η θέση ανάμεσα σε 36 διεθνή ντοκιμαντέρ.
Επιλέχτηκε για προβολή στο ATHENS INTERNATIONAL DIGITAL FILM FESTIVAL ανάμεσα από 150 χώρες και 1200 ταινίες! Προβολή του ντοκιμαντέρ από τους Φίλους του Ελληνικού  Κινηματογράφου στην Γερμανία. Ο κατάλογος είναι μακρύς με συμμέτοχες σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ.



Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Γιάννης Σπηλιόπουλος δήλωσε σχετικά:
“Αναμένω στο μέιλ μου τις αποφάσεις των κριτικών επιτρόπων των φεστιβάλ για να δούμε σε ποια άλλα φεστιβάλ θα παίξει. Δεν είναι εύκολο να δηλώνω συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ γιατί υπάρχει κόστος συμμετοχής. Στην αντιμετώπιση του κόστους με βοήθησε ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου.

Το ντοκιμαντέρ έχει γίνει με δικά μου τεχνικά επαγγελματικά μέσα. Να πούμε ότι συναγωνίζεται ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με πολύ μεγάλα μπάτζετ. Εδώ στην Κύθνο έγινε με ελάχιστα χρήματα, αλλά με πολύ μεράκι και επαγγελματισμό για να μπορεί να έχει τύχη συμμετοχής διεθνώς.
Σε αυτό βοήθησαν οι εκπληκτικοί πάντα Θερμιώτες. Όπου και όταν ζήτησα βοήθεια όλοι μου την πρόσφεραν. 
Ανοικτός ο δρόμος για τα επόμενα ντοκιμαντέρ. Σύντομα θα είναι έτοιμο το ντοκιμαντέρ “ΟΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ” “TIME AND STONE. THE DRY STONE OF KYTHNOS”. 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...