22 Ιουλ 2022

Φλέγον το θέμα της στέγης ειδικά στα μικρά νησιά


Φλέγον είναι το θέμα της εξεύρεσης στέγης ειδικά στα μικρά νησιά, καθώς το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και απαιτεί τη λήψη μέτρων πριν τα οδηγήσει σε ερήμωση και εγκατάλειψη. Το θέμα θα το συζητήσει και το περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Παρασκευή, και μάλιστα θα κατατεθεί και συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπισή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έχει δώσει ήδη εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας και την εκπόνηση σχετικής μελέτης, προκειμένου η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να είναι σε θέση να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, πιθανόν σε κυβερνητικό επίπεδο. 

 Το ζήτημα έχει συζητηθεί εκτενώς στην περιφερειακή αρχή καθώς λόγω της αύξησης του τουρισμού και του ενδιαφέροντος για τουριστικά καταλύματα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια και σπίτια, ειδικά για τους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών όπως εκπαιδευτικούς, στελέχη ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, γιατρούς κλπ. 

 Μάλιστα, το θέμα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών και των γιατρών είναι τεράστιο καθώς μπορεί να έχει επίπτωση στην κάλυψη των θέσεων στα σχολεία, και στα νοσοκομεία ή τα κέντρα υγείας τα οποία αν δεν λειτουργήσουν θα αναγκάσουν τους κατοίκους τους να μεταναστεύσουν στα μεγαλύτερα νησιά. 

 Σημειώνεται ότι για τον λόγο αυτό υπέβαλε χτες την παραίτησή της από το Κέντρο Υγείας Μήλου η πνευμονολόγος Άννα Νικολάου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της δομής, και μάλιστα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μήλου Κωνσταντίνου Μακρή, η πνευμονολόγος παραιτήθηκε και έφυγε από το νησί, καθώς δεν μπορούσε να βρει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για να διαμείνει. «Δυστυχώς οι προσπάθειές μας για στελέχωση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας συναντούν εμπόδια», αναφέρει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. 

 Σημειώνεται ότι για το ίδιο πρόβλημα, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) έθεσε σε διαβούλευση στους δημάρχους – μέλη του, την πρότασή του σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη κατοικιών στα μικρά νησιά για μακροχρόνια εργαζόμενους. Σ’ ανακοίνωσή του, το ΕΔΜΝ, αναφέρει ότι η εικόνα στα μικρά νησιά είναι ήδη κρίσιμη. Πολλοί εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν βρίσκουν διαμερίσματα να νοικιάσουν για όλο τον χρόνο, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δυσκολίας ήταν σε ορισμένα μικρά νησιά να ελαττωθούν οι υπηρεσίες και τα σχολεία. 

 Στις παραστάσεις που έκανε για αυτό το θέμα το ΕΔΜΝ στα στελέχη της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Ομάδων βρήκε ανταπόκριση, καθώς αναγνωρίστηκε η κρισιμότητα της υπόθεσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των μικρών νησιών. «Το φαινόμενο αυτό αγγίζει το σύνολο των χωρών της ΕΕ που διαθέτουν μικρά νησιά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου. Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...