17 Ιουλ 2022

Σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας στις Κυκλάδες


Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή δύο ερωτήσεις για επείγοντα ζητήματα που αφορούν την υγεία στις Κυκλάδες.

Η πρώτη έχει θέμα: Άμεσος κίνδυνος απώλειας ζωής στη Φολέγανδρο λόγω καθυστέρησης διακομιδής

Σε άμεσο κίνδυνο τέθηκε η ζωή μιας γυναίκας στη Φολέγανδρο λόγω πολύωρης καθυστέρησης της αεροδιακομιδής της.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Ιουλίου η συγκεκριμένη γυναίκα, κάτοικος Φολεγάνδρου, υπέστη σοβαρό ατύχημα μέσα στο σπίτι της. Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο που διακομίστηκε στις 10 π.μ., η αγροτική γιατρός διαπίστωσε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κάλεσε άμεσα το κέντρο του ΕΚΑΒ, ζητώντας την άμεση αεροδιακομιδή της λόγω του σοβαρού τραυματισμού της. Δυστυχώς το ελικόπτερο έφτασε στο νησί με πολύωρη καθυστέρηση αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα να τεθεί η ζωή της σε άμεσο κίνδυνο.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται καθυστερήσεις στις αεροδιακομιδές, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και μάλιστα σε μικρό νησί.

Επειδή είμαστε στο μέσο μιας τουριστικής περιόδου, με αυξημένες πιθανότητες περιστατικών λόγω και της πληθώρας του κόσμου που κατακλύζει τα νησιά μας.

Επειδή τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσο και οι τουρίστες – επισκέπτες, πρέπει να νοιώθουν και να είναι ασφαλείς, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε απομεμακρυσμένα νησιά.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Γιατί υπήρξε τόση μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή του συγκεκριμένου περιστατικού, με αποτέλεσμα να τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή της άτυχης γυναίκας;

2) Τι μέτρα πρόκειται να λάβει, για να διασφαλιστούν οι συνθήκες ταχύτατης μεταφοράς, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν και στο μέλλον οι ανθρώπινες ζωές;

3) Θα υπάρξουν επιτέλους μέτρα στήριξης των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των μικρών νησιών, με άμεση στελέχωση τους με τουλάχιστον ένα γιατρό ειδικότητας, αλλά και το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό;

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-07-15_Συρμαλένιος_Μεγάλη καθυστέρηση αεροδιακομιδής Φολέγανδρος_Χ

 

Η δεύτερη έχει θέμα: Χωρίς παθολόγο παραμένει το Κέντρο Υγείας Τήνου

Περίσσεψαν τα λόγια και οι εξαγγελίες για αναβάθμιση της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα στην πρόσφατη επίσκεψη της στο Κέντρο Υγείας της Τήνου.

Όμως, η αμείλικτη πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Εδώ και πέντε μήνες ο μοναδικός παθολόγος έχει παραιτηθεί και το Κέντρο Υγείας παραμένει, επί της ουσίας, χωρίς κάλυψη στην κρίσιμη αυτή ειδικότητα.

Η αναγκαστική «παραμονή» του παθολόγου με τον ανορθόδοξο και παράτυπο καταναγκασμό του με προσκλήσεις του από τη 2η ΥΠΕ ανά δεκαπενθήμερο, πρώτον, δεν βασίζεται σε νόμιμη διαδικασία και δεύτερον, δεν λύνει το πρόβλημα, διότι πρόκειται για εμβαλωματική και προσωρινή λύση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,

1) Θα εξακολουθήσει να αποδέχεται την κάλυψη του Κέντρου Υγείας Τήνου, με το συγκεκριμένο παράτυπο τρόπο; Αυτή είναι η αναβάθμιση που εξαγγέλθηκε;

2) Θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας, αντιμετωπίζεται η υγειονομική φροντίδα και η περίθαλψη της τοπικής κοινωνίας;

3) Θα υπάρξει προκήρυξη θέσης μόνιμου παθολόγου για το Κ.Υ. Τήνου;

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-07-15_Συρμαλένιος_Χωρίς παθολόγο Κ.Υ. Τήνου_

Πηγή : https://syrospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...