15 Δεκ 2013

Τι γυρεύει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα;

του Δημήτρη Μηλάκα
Τα όσα θα πουν στην κατ’ ιδίαν (μακριά από τα μάτια και τα αυτιά ακόμη και των πιο στενών τους συνεργατών) συνάντησή τους στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών οι κύριοι Βενιζέλος και Νταβούτογλου, θα τα μάθουμε - πιθανότατα - σε μερικούς μήνες. Όταν, δηλαδή, θα έχει ωριμάσει το εκκολαπτόμενο «νέο» προσχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού.
Προς το παρόν, αξίζει να συγκρατήσουμε ότι αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας:
•Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφτεί επισήμως την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»
•και ο  Αν. Μητσιάλης,  ΓΓ του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών (και ειδικός εντεταλμένος της Αθήνας για να διαπραγματευτεί το υπό εκκόλαψη νέο σχέδιο για το Κυπριακό) επισκέπτεται επισήμως την Ουάσιγκτον, η οποία και κινεί τα νήματα πιέζοντας για μια οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφτεί στον Τύπο, οι ενδιαφερόμενες ...
πλευρές (Ελλάδα, Τουρκία, κυπριακή κυβέρνηση και Τουρκοκυπριακή κοινότητα) έχουν συμφωνήσει σε μια διαδικασία συνομιλιών και ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο αυτές θα εξελιχθούν, η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ανέφελη. Δεν περνά απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε:
•Δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες η Θεσσαλονίκη  συμπεριλαμβάνεται στην έννοια της τουρκικής Θράκης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις στην πόλη Κεσάνη, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
•Την «έφοδο» του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 3, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.
Τι παίζει;
Όλα αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών σημαίνουν ένα πράγμα: κλιμάκωση των πιέσεων προκειμένου να επηρεαστεί  η πορεία των μυστικών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το «Π», Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει σε μια διαδικασία η οποία τελικά θα οδηγήσει σε τετραμερείς (Ελλάδα, Τουρκία, ε/κυπριακή και τ/κυπριακή κοινότητα) συνομιλίες. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι έχουν συμφωνήσει με την επιθυμία της Ουάσιγκτον να υιοθετήσουν κατ’ αρχήν ένα σχέδιο λύσης το αργότερο μέχρι την Άνοιξη.
Τα δύσκολα
Σε μια υπόθεση σαν το κυπριακό, τα σχέδια επί χάρτου μπορεί να αποτυπώνονται με μια σχετική ευκολία, ωστόσο, το ίδιο εύκολα οι λύσεις που τα εν λόγω σχέδια προωθούν, ναυαγούν, καθώς επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το καταφανέστατο έγκλημα της εισβολής και κατοχής της μισής Κύπρου από τον τουρκικό στρατό.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται ότι συναντά δυσκολίες και η τρέχουσα (αμερικανική)  πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί στο να βγάλει το κυπριακό από το πλαίσιο του ΟΗΕ και να το τοποθετήσει στα όρια μιας ελληνοτουρκικής διαφοράς, η οποία θα αναζητήσει τη λύση της μέσα από τον τετραμερή (Έλληνες, Τούρκοι, ε/κύπριοι και τ/κύπριοι) διάλογο.
Αυτή η «σκληρή» διπλωματική προσπάθεια που εξελίσσεται υπό τον μανδύα του ΟΗΕ κορυφώθηκε τις περασμένες μέρες στη Λευκωσία με τις  συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου που είχε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στόχος των επαφών είναι να υπάρξει συμφωνία για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Κομβικό σημείο για την επίτευξη συμφωνίας για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αποτελεί η πτυχή της μίας κυριαρχίας του κυπριακού ομόσπονδου κράτους, θέση την οποία υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά με ρητή αναφορά για μία και μόνη κυριαρχία, την οποία, ωστόσο, απορρίπτει ο Ντερβίς Έρογλου εμμένοντας σε χωριστές κυριαρχίες και ουσιαστικά σε λύση δύο κρατών.
Ποιος λέτε να υποχωρήσει τελικά;…
από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...