9 Δεκ 2013

Με υπογραφή Προέδρου, σφαγεία στα μικρά νησιά

Με Προεδρικό Διάταγμα λήγει επιτέλους το γελοίον του πράγματος με τα σφαγεία στα νησιά, που κοστίζει σε πρόστιμα, ταλαιπωρεί εκατοντάδες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν τα ζώα τους ούτε να τα σφάξουν ούτε ακόμη και να παράσχουν γάλα, λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας.
Τα σφαγεία με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς διέπονται από πολύ αυστηρές προδιαγραφές, σε ό,τι αφορά τις γραμμές παραγωγής κ.ά. Ομως, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Να υπάρχει υπερπληθώρα σφαγείων κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές αλλά καθόλου κυρίως σε μικρά νησιά, λόγω του υψηλού κόστους της επένδυσης, που δεν μπορεί να καλυφθεί από την περιορισμένη λειτουργία εξαιτίας του μικρού όγκου παραγωγής.
Επειτα από μαραθώνιες προσπάθειες κι από συζητήσεις για μικρά κινητά σφαγεία, τελικά υπάρχει γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη δημιουργία μικρών σφαγείων ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Προεδρικό Διάταγμα. Δεν πρόκειται για κινητά αλλά για σταθερά σφαγεία και λόγω μεγέθους εξαιρούνται οι: Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος, Ρόδος, Χίος και Κεφαλονιά.
Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, στα μικρά σφαγεία θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες υποδοχής, διαμονής και σφαγής μικρού αριθμού ζώων και παραλαβής των παραγόμενων εδώδιμων και μη προϊόντων. Κατά μέσον όρον προβλέπονται σφαγές:
* Εκατό (100) κεφαλών χοιρινών ανά μήνα. Δυνατότητα αύξησης μέχρι 30% μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων.
* Εκατόν πενήντα (150) κεφαλών προβάτων ή αιγών ανά μήνα. Δυνατότητα αύξησης μέχρι 90% μόνο για την περίοδο του Πάσχα.
* Είκοσι δύο (22) κεφαλών βοοειδών ανά μήνα.
Πηγή : http://www.enet.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...