17 Δεκ 2013

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ (9-12/12/2013)

Με την εντολή που πήρε από τη λαϊκή συνέλευση στη Σίφνο της 23ης Νοεμβρίου, τμήμα της ομάδας συντονισμού για την ακτοπλοΐα, αποτελούμενο από τους Κώστα Σούλη - Δημοτικό Σύμβουλο, εκπρόσωπο της πλειοψηφίας και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Παπαπαύλου - Δημοτικό Σύμβουλο, εκπρόσωπο της μειοψηφίας, Γιώργο Τρούλλο - Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, και Νίκο Τραντά - εκπρόσωπο των επαγγελματιών της Σίφνου, είχε μια σειρά από συναντήσεις με αρμόδιους φορείς την εβδομάδα της 9ης Δεκεμβρίου, με στόχο να βρεθεί ικανοποιητική λύση για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Σίφνου.
Στις περισσότερες από τις συναντήσεις αυτές ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των αντίστοιχων λαϊκών συνελεύσεων της Μήλου και της Σερίφου.
  1. Έγινε πρώτα συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου των εκπροσώπων των τριών νησιών για να συμφωνηθεί κοινή γραμμή δράσης. Συμφωνήθηκε ότι το κοινό αίτημα ήταν η αντικατάσταση του πλοίου “Άγιος Γεώργιος” από άλλο, καλύτερο και νεότερο, που θα ήταν συνεπές προς τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στην εκτέλεση των δρομολογίων, στα ωράρια, στην έγκαιρη ανάρτηση των δρομολογίων, στην ταχύτητα πλεύσης.
  2. Δεδομένου ότι είχε κανονιστεί συνάντηση με τον Υπουργό την επομένη, συμφωνήθηκε οι εκπρόσωποι των νησιών να επιδιώξουν πρώτα συνάντηση με την ΑΝΜΕΖ, την εταιρεία του πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής”, της μόνης άλλης που είχε δείξει ενδιαφέρον για τις Δυτικές Κυκλάδες. Έγινε συνάντηση την ίδια μέρα, 9 Δεκεμβρίου, με εκπρόσωπους της εταιρείας με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή της κ. Σιούρα. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής” θα είναι έτοιμο να πλεύσει το αργότερο στις 26 Δεκεμβρίου, ότι έχοντας κάνει πλήρη συντήρηση θα μπορεί “να μείνει στη θάλασσα” τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014, ότι έχει υποβάλει τα δρομολόγια του 2014 προς έγκριση και ανάρτηση από τις 4 Νοεμβρίου 2013, αλλά ότι προς το παρόν δεν ήταν αναρτημένα τα ονόματα των πλοίων, αλλά μόνον οι κωδικοί, επειδή δεν είναι ακόμη επίσημα γνωστό ποιο πλοίο θα αναλάβει την εκτέλεση της άγονης γραμμής. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν ότι η εταιρεία έχει επίσης υποβάλει προσφορά για την άγονη γραμμή προς Φολέγανδρο, Σίκινο, που εξυπηρετεί και τις Δυτικές Κυκλάδες. Οι εκπρόσωποι της συντονιστικής ομάδας ζήτησαν από τον κ. Σιούρα καταρχήν να είναι το πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής” συνεπέστερο προς τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στην ταχύτητα και στην εκτέλεση 4 δρομολογίων την εβδομάδα και έλαβαν υπόσχεση για την αύξηση της ταχύτητας, ενώ παράλληλα ειπώθηκε ότι η υποχρέωση των 4 δρομολογίων θα ίσχυε εφόσον βρίσκονται στη θάλασσα και εκτελούν δρομολόγια και τα δύο πλοία της Κοινοπραξίας (δηλαδή και το “Άγιος Γεώργιος”). Εξήγησαν ακόμα τόσο προς την εταιρεία όσο και προς τον Υπουργό, την επομένη, την ανάγκη να υπάρχει δρομολόγιο προς τον Πειραιά την Παρασκευή και δόθηκε η υπόσχεση ότι αυτό θα ρυθμιστεί. Ζητήθηκε επίσης από την εταιρεία, αφού γίνουν κάποιες απαραίτητες μετατροπές, να δρομολογηθεί  στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων αντί του “Αδαμάντιος Κοραής” το πλοίο “Διονύσιος Σολωμός”, που είναι μεγαλύτερο και ταχύτερο. Ο κ. Σιούρας δέχτηκε θετικά το αίτημα και υποσχέθηκε ότι θα το μεταβιβάσει προς το Δ.Σ. της εταιρείας στη Ζάκυνθο, το οποίο θα πρέπει να λάβει την απόφαση. Σε ερώτηση των εκπροσώπων της συντονιστικής ομάδας ποιας μορφής είναι η Κοινοπραξία  της ΑΝΜΕΖ με τη Ventouris Sea Lines και κατά πόσον η ΑΝΜΕΖ μπορεί να τη διακόψει, η εταιρεία απάντησε ότι είναι μια απλή οικονομική κοινοπραξία για τον καθορισμό δρομολογίων και την έκδοση εισιτηρίων και ότι δε θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει, δεδομένου ότι δεν ήταν απόφαση των ίδιων των εταιρειών, αλλά  επιβλήθηκε στο Σ.Α.Σ. Νάξου το 2009 από Δημάρχους της άγονης γραμμής που ήταν δυσαρεστημένοι με τα ανταγωνιστικά 2 δρομολόγια που εκτελούνταν την ίδια μέρα και που ίσχυαν τότε.
  3. Η συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μ. Βαρβιτσιώτη έγινε στις 10 Δεκεμβρίου και συμμετείχε σε αυτήν  και ο σιφναϊκής καταγωγής εφοπλιστής κ. Γιώργος Βερνίκος, καθώς και οι βουλευτές Κυκλάδων Π. Ρήγας και Ν. Συρμαλένιος. Από πλευράς Υπουργείου συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας κ. Α. Μπούσιος και ο Σύμβουλος του Υπουργού κ. Ι. Κρητικός. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε λάβει τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και εγνώριζε τα αιτήματα των νησιών. Στη συνάντηση ειπώθηκε από τα στελέχη του Υπουργείου ότι το σύνολο της ακτοπλοΐας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν πρόβλημα. Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι αστικές συγκοινωνίες δυστυχώς παίρνουν πολύ μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις από την ακτοπλοΐα και ότι, μολονότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Δυτικών Κυκλάδων και αύξησε την επιδότηση της άγονης γραμμής ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και πλοία Α΄κατηγορίας, με λύπη διαπίστωσε ότι δεν εκδηλώθηκε κανένα άλλο ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε ακόμα ότι, μολονότι το Υπουργείο βλέπει το δίκαιο των αιτημάτων ως προς την ασυνέπεια του “Άγιος Γεώργιος”, το να κηρύξουν το εν λόγω πλοίο έκπτωτο θα είχε ως πιθανό αποτέλεσμα να μείνει η Σίφνος χωρίς πλοίο για 15 μέρες και ότι τελικά η απόφαση του Υπουργείου μάλλον θα “έπεφτε” στο δικαστήριο. Επιπλέον ειπώθηκε ότι το πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής” θα αρχίσει το δρομολόγιο το αργότερο στις 26 Δεκεμβρίου και ότι, μολονότι η εταιρεία ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ (του πλοίου “Άγιος Γεώργιος”)  έχει πάρει παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στην πραγματικότητα θα σταματήσει την εκτέλεση δρομολογίων μόλις ξεκινήσει το “Αδαμάντιος Κοραής”. Επίσης αναφέρθηκε ότι εκκρεμεί προς το παρόν η ανάδειξη της νέας εταιρείας που θα “πάρει” την άγονη γραμμή. Τέλος, από το Υπουργείο σημείωσαν ιδιαίτερα το αίτημα να εκτελούνται τα 4 δρομολόγια την εβδομάδα, θέμα που υποσχέθηκαν να φροντίσουν, όσον αφορά στο θέμα της ηλικίας του πλοίου “Άγιος Γεώργιος” ανέφεραν ότι ο νόμος επιτρέπει και πλοία ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών, αλλά απαιτεί συχνότερες επιθεωρήσεις, και ότι η πετρέλευση πλοίου, αφού έχει φορτώσει επιβάτες, δε θεωρείται επικίνδυνη ούτε είναι παράνομη.
  4. Στις 12 Δεκεμβρίου η αντιπροσωπεία της Σίφνου συνάντησε το συμπατριώτη εφοπλιστή κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Γιώργου Ζησιμόπουλου καθώς και του στελέχους της συμπατριώτη Γιάννη Δεπάστα, ώστε να δει αν και πώς η εταιρεία θα μπορούσε να βοηθήσει με την εκτέλεση δρομολογίων στη χειμερινή περίοδο. Ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κρίση στην ακτοπλοΐα, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια με περισσότερα από ένα πλοία η εταιρεία του είχε σημαντικές ζημιές, ενώ εφέτος με τη δρομολόγηση ενός πλοίου “ήρθε απλώς σε ισολογισμό”. Σημείωσε επίσης ότι, παρά την κρίση, και το 2014 που το Πάσχα είναι σχετικά νωρίς, το ταχύπλοο θα εκτελεί  δρομολόγια από το Πάσχα και για περίπου 7 μήνες, ενώ η υποχρέωση είναι για 4 μήνες. Ζήτησε από τα στελέχη του να προγραμματίσουν επιπλέον 2 δρομολόγια το μήνα του Aegean Speedrunner τον ερχόμενο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τόνισε ότι είχε καταβάλει προσωπικά προσπάθειες να βρεθεί καλύτερο συμβατικό πλοίο για τη Σίφνο, αλλά το μεν Superferry2 δεν το ήθελαν αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες της Σίφνου που δε θέλησε να κατονομάσει, ενώ το BlueStar έχει πολύ υψηλό κόστος επενδύσεως και λειτουργίας ώστε να είναι βιώσιμο στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Συζητήθηκε ακόμα το ενδεχόμενο να “μπει” συμβατικό πλοίο στις Δυτικές Κυκλάδες με συμμετοχή και της εταιρείας αλλά και το ενδεχόμενο μικρού ταχύπλοου για την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία. Ο κ.  Δημητριάδης-Ευγενίδης είπε ακόμα ότι τέτοιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν τόσο από τις  οικονομικές εξελίξεις γενικά στη χώρα και ειδικά στην ακτοπλοΐα όσο και από  τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη γραμμή με άλλες εταιρείες. Σημείωσε ότι θα βοηθούσε αν στην προσπάθεια συνεισέφεραν και άλλοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα.  Όσον αφορά την επικοινωνία με τις άλλες Κυκλάδες, ύστερα από τηλεφώνημα του κ. Γιάννη Δεπάστα, η επιτροπή της Σίφνου πήρε τη διαβεβαίωση ότι το Sea Jet της εταιρείας Ηλιόπουλου θα εκτελεί 2-3 δρομολόγια την εβδομάδα προς Σαντορίνη και στην περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.
  5. Ο κ. Γιάννης Δεπάστας μετέφερε στην επιτροπή της Σίφνου αίτημα του κ. Βαγγέλη Βεντούρη, ιδιοκτήτη του “Άγιος Γεώργιος”, να γίνει συνάντηση της Επιτροπής και μαζί του. Οι εκπρόσωποι της Σίφνου αποφάσισαν να κάνουν αυτή τη συνάντηση και για λόγους ίσης μεταχείρισης και για να ακούσουν  τις απόψεις του κ. Βεντούρη. Η συνάντηση έγινε το ίδιο βράδυ (12 Δεκεμβρίου). Η Επιτροπή της Σίφνου εξήγησε στον κ. Βεντούρη τους λόγους της κινητοποίησης των 3 νησιών. Ο κ. Βεντούρης παραδέχτηκε την ασυνέπεια λόγω των καθυστερήσεων για πετρέλευση και σημείωσε ότι αυτές δεν μπορούσαν να αποφευχθούν λόγω της  πολύ δύσκολης  οικονομικής κατάστασης της εταιρείας. Είπε και εκείνος ότι το σύνολο της ελληνικής ακτοπλοΐας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, με πολύ αβέβαιο μέλλον. Επικαλέστηκε τη συμβολή της οικογένειάς του στην ακτοπλοΐα των Δυτικών Κυκλάδων επί 30 χρόνια και ότι ποτέ στην εταιρεία του δεν υπήρξαν προβλήματα για την ασφάλεια των επιβατών, αντίθετα με άλλες εταιρείες. Η επιτροπή εξήγησε  στον κ. Βεντούρη ότι οι πολίτες της Σίφνου έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το πλοίο “Άγιος Γεώργιος” και ότι, για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί ο ίδιος να εξασφαλίσει ότι στο μέλλον το πλοίο θα είναι συνεπές προς τις υποχρεώσεις του.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
  • Πριν το τέλος Δεκεμβρίου σταματάει το πλοίο “Άγιος Γεώργιος” και αρχίζει δρομολόγια το πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής”. Έχει δοθεί υπόσχεση ότι θα γίνονται 4 δρομολόγια την εβδομάδα και το πλοίο θα πλέει με μεγαλύτερη ταχύτητα (17 κόμβων).
  • Η εταιρεία ΑΝΜΕΖ θα εξετάσει τη δυνατότητα αντικατάστασης του “Αδαμάντιος Κοραής” από το μεγαλύτερο και ταχύτερο “Διονύσιος Σολωμός”.
  • Η εταιρεία Aegean Speed Lines θα ξεκινήσει δρομολόγια από το Πάσχα του 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο και θα προσπαθήσει να εκτελέσει 2 δρομολόγια/μήνα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014.
  • Το ταχύπλοο Sea Jet θα κάνει 2-3 δρομολόγια την εβδομάδα  προς Σαντορίνη με στάση στη Σίφνο και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2014.
Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της ομάδας συντονισμού θα ήθελαν να σημειώσουν ότι ήταν γενική εντύπωση ότι η συνεργασία των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων στο θέμα της ακτοπλοΐας μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα θέματα τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό θα ήταν προς το καλό όλων των νησιών, αλλά θα έκανε και την ακτοπλοϊκή γραμμή περισσότερο βιώσιμη.

Για την συντονιστική ομάδα
Κώστας Σούλης
Γιώργος Παπαπαύλου
Γιώργος Τρούλλος
Νίκος Τραντάς
Πηγή : http://www.sifnaiko-fos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...