Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει το 2017 ως έτος Καζαντζάκη.
H Σίφνος τιμάει τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ποιητή, διανοητή, φιλόσοφου με εκδήλωση στις 23 Ιουλίου 2017 στις 8:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα. .
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν δύο νέα βιβλία σχετικά με το Νίκο Καζαντζάκη:
- Το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη «Καζαντζάκης – Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία».
Ο Γιώργος Στασινάκης είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει ταξιδέψει με δικά του έξοδα σε ενενήντα έξι χώρες για τη διάδοση του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με τρεις σημαντικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού από την Ελληνική Πολιτεία και Επίτιμος Δημότης του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης».
Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση Καζαντζάκη – Ζορμπά, την ιστορία μιας αληθινής φιλίας. Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (που έγινε Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά). Η φιλία του με το συγγραφέα ήταν βαθιά και αληθινή. Ο Ζορμπάς ανέφερε: «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα». Και ο Καζαντζάκης έγραψε: «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι αφήκαν βαθύτερα τ’ αχνάρια τους στη ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Βούδα, το Νίτσε, τον Μπέρξονα και το Ζορμπά […] Ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο».
- Το βιβλίο της Μαρίας Πολενάκη «Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη».
Η Μαρία Πολενάκη (με καταγωγή από Σίφνο και Κρήτη) ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία ως ευθυμογράφος σε περιοδικά ποικίλης ύλης αλλά από το 1977 εξαπολύει μια επαναστατική αρθρογραφία σε γυναικείο περιοδικό για τα δικαιώματα της γυναίκας και για την εσωτερική γνώση. Παράλληλα γράφει βιβλία, κυρίως δοκίμια, μυθιστορήματα και διηγήματα, με περιεχόμενο κοινωνικό, φιλοσοφικό και μεταφυσικό. Κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο Σ’ αυτό της το αφήγημα, δύο συγγραφείς διαφορετικού μεγέθους και σε διαφορετικές εποχές, συναντώνται στη Σίφνο τη δεκαετία του ’40 για να μπορέσουμε πιο εύκολα:
- Να γνωρίσουμε πώς ακριβώς εννοούσε το Θεό ο Καζαντζάκης.
- Να συμφιλιωθούμε με τη μη ανάμειξη του Θεού στις ατέλειωτες συμφορές μας.
- Να συγκλονιστούμε με τις απίστευτες, μαγικές ιδιότητες του αόρατου εαυτού μας.
- Να εννοήσουμε πέρα από ποίηση αυτή τη «φοβερή αιματηρή κραυγή που τώρα οι άνθρωποι καταλαβαίνουν μονάχα την ποιητική της φόρμα» όπως παραπονιόταν ο ποιητής μετά την κυκλοφορία της «Ασκητικής» του, το 1927.
- Να μη φοβόμαστε τίποτα, αλλά να ελπίζουμε τα πάντα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου